Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΩΡΙΑ SOS ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Θεσσαλονίκης, το Σωματείο «Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος» και το «Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών» (ΕΚΚΕ) υπογράφηκε, την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016.

Το μνημόνιο συνυπέγραψαν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, η Πρόεδρος της Τοπικής Διοικούσας Επιτροπής Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου, Ελπίδα Πανέρα και ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΚΚΕ, Νίκος Δερμετζής.
Η υπογραφή του συγκεκριμένου μνημονίου στοχεύει στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και της πείρας των εμπλεκόμενων φορέων με σκοπό την επεξεργασία, την εξειδίκευση και την υλοποίηση των κατάλληλων προγραμμάτων υποστήριξης οικογενειών και παιδιών, από οικονομικά και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες.
Ο Γιάννης Μπουτάρης επισήμανε ότι με την κίνηση αυτή στην ουσία  επισημοποιείται μια σχέση χρόνων ανάμεσα στο Δήμο και στα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδας, με την οποία, μεταξύ άλλων, παρέχεται η δυνατότητα προσέγγισης και σε ευρωπαϊκά προγράμματα ώστε να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στο πρόβλημα των παιδιών που μένουν απροστάτευτα. «Η έξαρση του προσφυγικού προβλήματος κάνει την ανάγκη αυτή ολοένα και μεγαλύτερη. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη περισσότερα από 21.000 προσφυγόπουλα έως 16 ετών, που χρειάζονται και αυτά τη φροντίδα μας. Όπως είναι κατανοητό, η ιστορία είναι δύσκολη και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, γιατί όσο πιο ισχυροί είναι οι εταίροι που συνεργάζονται τόσο πιο καλό το αποτέλεσμα» κατέληξε ο Δήμαρχος.
«Η συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης με τα Παιδικά Χωριά SOS προϋπήρχε και μάλιστα σε πολύ καλό επίπεδο» τόνισε η Ελπίδα Πανέρα. «Με την υπογραφή του μνημονίου η σχέση αυτή γίνεται στενότερη και τοποθετείται υπό ένα επιστημονικό πρίσμα, γεγονός που σημαίνει ότι θα γίνεται καλύτερη μελέτη των προβλημάτων και θα δίνονται πραγματικές και όχι επιφανειακές λύσεις, τόσο σε οικογένειες του Δήμου όσο και στα παιδιά των προσφύγων», κατέληξε η ίδια.


Ο Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, Γιώργος Πρωτόπαπας, αναφερόμενος σε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια το 35% των οικογενειών που υποστηρίζει το σωματείο είναι μονογονεϊκές, ενώ η τάση είναι δυστυχώς αυξητική και όσον αφορά τα ζευγάρια που μένουν άνεργα για μεγάλες χρονικές περιόδους. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η συνεργασία των τριών φορέων που συνυπογράφουν το μνημόνιο, αφορά την ευρύτερη τοπική κοινωνία και συμπεριλαμβάνει Έλληνες, ομογενείς, πρόσφυγες και μετανάστες».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΚΚΕ, Νικόλαος Δεμερτζής, εξέφρασε την ικανοποίησή του και επισήμανε την αναγκαιότητα της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Δήμου Θεσσαλονίκης και των Παιδικών Χωριών SOS καθώς και την υπογραφή της προγραμματικής συμφωνίας. «Με την κρίση των τελευταίων ετών, οι κοινωνικές ανισότητες έχουν μεγαλώσει, γι’ αυτό η χώρα έχει ανάγκη διαμόρφωσης τεκμηριωμένων πολιτικών που θα πρέπει να στηρίζονται σε επιστημονικές έρευνες και μελέτες. Για να κερδίσουμε το μέλλον χρειάζεται προσπάθεια και δουλειά».
Στην τελετή υπογραφής παραβρέθηκε η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα.


Στο κείμενο του Μνημονίου αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος και το ΕΚΚΕ δύνανται να διερευνήσουν, με την αρωγή του Δήμου Θεσσαλονίκης, συγκεκριμένα πεδία που αφορούν στην προστασία παιδιών και οικογενειών που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, και να  εκπονήσουν  επιστημονικές προτάσεις για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση πολιτικών στο πλαίσιο  παρεμβάσεων που σχετίζονται με την:

·         πρόληψη και καταπολέμηση αποκλεισμού των παιδιών
·         πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές και ποιοτικές ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες
·         πρόσβαση σε υπηρεσίες προσχολικής αγωγής
·         πρόσβαση σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης ψυχαγωγίας και αναψυχής
·         προώθηση της αποϊδρυματοποίησης, αποκατάστασης και κοινωνικής ένταξης «αποφοίτων» δομών παιδικής προστασίας
·         αναβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών «κλειστής» φροντίδας
·         πρώιμη ανίχνευση και αντιμετώπιση ψυχοκοινωνινκών διαταραχών
·         βιώσιμη περιβαλλοντική ανάπτυξη & ευρύτερη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
·         ανταλλαγή τεχνογνωσίας με σκοπό την βελτίωση των δεξιοτήτων του προσωπικού που ασχολείται επαγγελματικά με το παιδί

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ειδικότερα, θα συμμετάσχει μέσω της υπόδειξης  ωφελούμενων, της παραχώρησης ιδιόκτητων χώρων του για την υλοποίηση αντίστοιχων δράσεων και τη διάθεση του επιστημονικού του προσωπικού σε δράσεις επιμόρφωσης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.