Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Ψυχροπολεμικό επεισόδιο στη Μεσόγειο: Ρωσική φρεγάτα 'παρενόχλησε' πλοίο των ΗΠΑ

Πληθαίνουν τα "θερμά" επεισόδια μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας σε αέρα και θάλασσα. Οι Αμερικανοί κατηγορούν ρωσικό πολεμικό πλοίο για
επιθετικούς ελιγμούς κοντά σε δικό τους πυραυλοφόρο, στο πιο πρόσφατο περιστατικό
Ένα ρωσικό πολεμικό πλοίο πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς κοντά σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην ανατολική Μεσόγειο, στο δεύτερο ψυχροπολεμικού τύπου περιστατικό που σημειώνεται τις τελευταίες εβδομάδες, όπως δημοσιοποίησαν το Σάββατο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.


Σύμφωνα με τη διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων Ευρώπης, η ρωσική φρεγάτα Yaroslav Mudry πλησίασε σε μικρή απόσταση το πλοίο κατευθυνόμενων πυραύλων USS San Jacinto στις 30 Ιουνίου και πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς.
Στην ίδια ανακοίνωση, οι Αμερικανοί τονίζουν ότι το πλοίο τους δεν απειλήθηκε και διατήρησε σταθερή την πορεία του και την ταχύτητά του, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι ελιγμοί του ρωσικού πλοίου θεωρούνται υψηλής επικινδυνότητας. "Αυτές οι ενέργειες μπορεί να προκαλέσουν άσκοπα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των χωρών και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνες καταστάσεις ή ατυχήματα", συνεχίζει η ανακοίνωση.
Τους τελευταίους μήνες έχουν καταγραφεί αρκετά παρόμοια περιστατικά τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα, με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία να αλληλοκατηγορούνται για επικίνδυνες προσεγγίσεις στα διεθνή ύδατα και τον εναέριο χώρο.
Λίγες μέρες νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν αποκαλύψει ότι στις 17 Ιουνίου το Yaroslav Mudry πλησίασε στα 300μ. το  USS Gravely. Χαρακτήρισαν το περιστατικό "ανασφαλή και αντιεπαγγελματικό", την ίδια ώρα που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας το αμφισβητούσε.
Σε άλλο περιστατικό, που συνέβη τον Απρίλιο, ρωσικά βομβαρδιστικά SU-24 προσομείωσαν επίθεση και πέρασαν δίπλα από το USS Donald Cook στη Βαλτική. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι είχε δηλώσει τότε ότι η συμπεριφορά των Ρώσων πιλότων ήταν προκλητική και επικίνδυνη και "σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής, θα μπορούσαν να καταρριφθούν".
Πηγή: Reuters