Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Στην παρουσίαση της Διπλωματίας των Πόλεων, που ασκεί από το 2013 ο Δήμος Θεσσαλονίκης, προχώρησε χθες, Τετάρτη 30 Ιουνίου 2016, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και
Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας.
Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία εκπροσώπων προξενικών αρχών, φορέων και επιχειρήσεων με άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό, επιμελητηρίων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χαιρέτισε ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος έκανε λόγο για την ολοκλήρωση ενός κύκλου και την αρχή ενός δεύτερου, όσον αφορά τις πρωτοβουλίες του Δήμου.
«Στην πρώτη φάση επιχειρήσαμε να βάλουμε τη Θεσσαλονίκη, που ήταν παντελώς άγνωστη, στο κάδρο των πόλεων που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί. Τα τελευταία πέντε χρόνια η εικόνα άλλαξε και αυτό επιβεβαιώνεται και από τα αφιερώματα που έγιναν για τη Θεσσαλονίκη σε σημαντικά έντυπα του εξωτερικού, όπως οι New York Times. Στη δεύτερη φάση προσκαλούμε ακόμη περισσότερους φορείς και επαγγελματίες του τουρισμού να μας ακολουθήσουν και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Ο Δήμος έκανε την αρχή, άνοιξε κάποιες πόρτες, τώρα είναι η σειρά των επαγγελματιών να φροντίσουν ώστε η πόλη να γίνει πιο ελκυστική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.


Ακόμη, ο Γιάννης Μπουτάρης, έκανε λόγο για την ανάγκη κατάρτισης ενός στρατηγικού σχεδίου τουριστικής ανάπτυξης από πλευράς των φορέων και των επαγγελματιών και επανέλαβε την πρότασή του για την επιβολή Τέλους Διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, με παράλληλη κατάργηση του Τέλους Παρεπιδημούντων, και με στόχο να εξασφαλιστούν έσοδα αποκλειστικά για την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης.

Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Σπύρος Πέγκας, κάλεσε και εκείνος με τη σειρά του όλους τους εκπροσώπους των παρευρισκόμενων φορέων να συνταχθούν στο πλευρό του Δήμου. «Είναι σημαντικό να λειτουργούμε από κοινού και όχι ανταγωνιστικά, προς όφελος της Θεσσαλονίκης. Η Διπλωματία των Πόλεων, μια πρωτοπόρα και καινοτόμα προσπάθεια χειραφέτησης αστικών προορισμών, βρήκε υποστηρικτές και σε άλλους δήμους της χώρας, οι οποίοι πλέον παίρνουν μέρος στις αποστολές που οργανώνουμε ή οργανώνουν τη δική τους Διπλωματία Πόλεων. Σύντομα θα είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε και στρατηγικές συνεργασίες με φορείς και χορηγούς που θα κάνουν την παρουσία της Θεσσαλονίκης ακόμα πιο δυναμική και ηχηρή στις πόλεις - προορισμούς της Διπλωματίας».


Στη διάρκεια της παρουσίασης των αποστολών που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της Διπλωματίας των Πόλεων, η υπεύθυνη του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, Ιωάννα Μυταυτσή, αναφέρθηκε στα ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν στα Βαλκάνια, την Τουρκία, το Ισραήλ και τη Ρωσία, στα οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι οργανισμών και επαγγελματιών, εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και επιχειρηματίες. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στις αποστολές στο Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, τη Σόφια και τη Φιλιππούπολη, στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη. Ακολούθησε το άνοιγμα σε προορισμούς της Δυτικής Ευρώπης, όπως το Μιλάνο, η Μπολόνια και το Παρίσι καθώς και το ταξίδι στην αδελφοποιημένη με το Δήμο Θεσσαλονίκης, Αγία Πετρούπολη.
Η Διπλωματία των Πόλεων είναι ένας κύκλος που συνεχώς διευρύνεται. Για το 2ο εξάμηνο του 2016 έχουν προγραμματιστεί αποστολές του Δήμου στη Λευκωσία και τη Λεμεσό, την Κολωνία και το Ντίσελντορφ. Παράλληλα, ο στρατηγικός σχεδιασμός της Διπλωματίας για το 2017, περιλαμβάνει ακόμη περισσότερους προορισμούς της Κεντρικής Ευρώπης και συνεχίζεται σε  πιο απομακρυσμένες και δυναμικές αγορές όπως η Αμερική και ο Καναδάς καθώς και σε γοργά αναπτυσσόμενες, όπως η Κίνα και η Ινδία.
Υπενθυμίζεται ότι η Διπλωματία των Πόλεων βραβεύτηκε στο πλαίσιο των Greek Hospitality Awards 2016, σε ειδική τελετή απονομής που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο.