Κυριακή 31 Ιουλίου 2016

Το μυστικό παζάρι στο «κάστρο» του Λουξεμβούργου για το ελληνικό χρέος

Μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν αποφασιστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, ενώ στα «κάστρα» του Λουξεμβούργου έχει ήδη ξεκινήσει η τεχνική συζήτηση για το
ελληνικό χρέος, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι διαβουλεύσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας , ενώ συμμετέχουν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της ελληνικής πλευράς. Επίσης, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα τώρα αρχίζει και το μπρα ντε φερ μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και Ευρωπαίων (κυρίως της Γερμανίας που έχει εκλογές το 2017) για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του ελληνικού χρέους και αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρό.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα το ΔΝΤ θα πρέπει να παρουσιάσει το Νοέμβριο ανάλυση για το χρέος και τη βιωσιμότητα του, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα με τους Ευρωπαίους για τις παρεμβάσεις που τελικά θα κλειδώσουν.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, μπορεί τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να πηγαίνουν για το 2018, ωστόσο η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερο βάρος στην έγκαιρη εξειδίκευσή τους καθώς αυτό θα έχει αντίκτυπο στις αγορές και μπορεί να διαμορφώσει θετικό κλίμα στην οικονομία. Μάλιστα, σε εξέλιξης είναι και οι συζητήσεις με τους δανειστές για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά και τη δεύτερη αξιολόγηση.
Τα τρία μέτωπα
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το επόμενο διάστημα η «μάχη» θα δοθεί σε τρία μέτωπα:
1) Οριστικοποίηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Η συζήτηση έχει ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ευρωπαίων και της ελληνικής πλευράς και μία σειρά από προτάσεις έχουν μπει επί τάπητος. Η λύση μπορεί να αφορά απλήρωτα τοκοχρεολύσια και συγκεκριμένα την εξομάλυνση αποπληρωμών κατ' έτος.
2) Κατάθεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020. Για το 2018 το πλεόνασμα έχει οριστεί στο 3,5%, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιθυμεί στη συνέχεια να πέσει στο 2 ή 2,5%. Μία τέτοια εξέλιξη θα έφερνε πιο κοντά τη μείωση της φορολογίας που κρίνεται αναγκαία για την ανάκαμψη της οικονομίας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ενώ επισημαίνεται πως ο στόχος δεν είναι εύκολος και έχουν ήδη υπάρξει επιφυλακτικά σχόλια για την ανάκαμψη της οικονομίας.
3) Κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ακόμη και εντός του Οκτωβρίου με τα εργασιακά να αποτελούν το δυσκολότερο θέμα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η προετοιμασία έχει ήδη κλείσει ενώ η ελληνική πλευρά έχει συγκροτήσει και τη δική της ομάδα εργασίας.
Με δεδομένο πάντως ότι δεν αναμένεται μέχρι τότε οριστική λύση για το χρέος, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο το σενάριο το ΔΝΤ να ακολουθήσει ανάλογη στάση με αυτή που είχε στην πρώτη αξιολόγηση. Δηλαδή να πιέσει για τη λήψη μέτρων αλλά επειδή θα εκκρεμεί το θέμα του χρέους να έχει το ρόλο του παρατηρητή. Αυτό που θέλει πάση θυσία να αποφύγει η ελληνική πλευρά είναι να βρεθεί στη μέση της διαμάχης του Ταμείου με τους Ευρωπαίους και να σέρνεται η διαπραγμάτευση.