Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

Το Σάββατο 9 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Δίου
ΑΝΤΙΓΟΝΗ  ΣΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ
 Πριν την έναρξη της παράστασης θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση τιμής αφιερωμένη στη μνήμη του εμπνευστή του Φεστιβάλ Ολύμπου Κλέαρχου Γώττα


Η Αντιγόνη του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Θ.Μουμουλίδη ανοίγει την αυλαία των θεατρικών παραστάσεων στο αρχαίο Θέατρο του Δίου το Σάββατο 9 Ιουλίου στις 9.30 το βράδυ.
Ένα διαχρονικό σχόλιο στην αλαζονεία της εξουσίας. Ένα παγκόσμιο μήνυμα αντίστασης. Μια παράσταση «τίμια και σεβαστική στο είδος» της «απόλυτης σιωπής», «στο άκουσμα του σοφόκλειου λόγου».
Αποκαλυπτικό στην ουσιαστική λειτουργία για την έννοια της δημοκρατίας.

ΤΟ ΕΡΓΟ
Διαδραματίζεται στη Θήβα, όπου βασίλευε η οικογένεια των Λαβδακιδών και βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης - συνέπεια εμφύλιας διαμάχης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούστηκαν για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής έμεινε να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσήκωσε στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών. Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου για όποιον παραβεί τη διαταγή του.
Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης και αψηφώντας τον κίνδυνο, επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (δίκαιου και νόμιμου, αρσενικού και θηλυκού, παλαιού και νέου, ιδιωτικού και κοινωνικού, ύπαρξης και θνητότητας, ανθρώπινου και θείου). Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, διαφαίνεται ο δρόμος που οδηγεί στην καταστροφή του.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Θ. Μουμουλίδης Πρωταγωνιστούν: Ν. Τσακίρογλου, Ι. Παππά, Σ. Ζαλμάς κ.ά.

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Κλέαρχου Γώττα
Λίγη ώρα πριν την προκαθορισμένη έναρξη της θεατρικής παράστασης η διοίκηση του ΟΡΦΕΟ έχει προγραμματίσει μια λιτή τελετή μνήμης αφιερωμένη στον εμπνευστή του Φεστιβάλ Ολύμπου Κλέαρχο Γώττα.
Στη σκηνή θα βρεθούν και θα αναβιώσουν ένα σύντομο δρώμενο της παράστασης Αντιγόνη του Σοφοκλή οι ηθοποιοί που πρωταγωνίστησαν στην πρώτη εκείνη παράσταση το 1970, Γιώργος Βατουσιάδης και Παρασίδου Παραμύθα Βασιλική.
Το έργο ανέβηκε τότε στο γήπεδο του Πιερικού στην Κατερίνη σε σκηνοθεσία του Γιώργου Φουρνιάδη.