Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ ΣΤΟ 5 ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗ ΔΡΑΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

Τις εργασίες του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Κοινωφελή Δράση, που διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, χαιρέτισε ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης.
              Ακολουθεί το κείμενο του χαιρετισμού:


      "Σας καλωσορίζω όλους στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που φιλοξενούμε στην πόλη μας το 5ο Διεθνές Συνέδριο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Χαιρόμαστε πολύ που οι διακεκριμένοι καλεσμένοι του Ιδρύματος έχουν την ευκαιρία να περάσουν λίγες μέρες στην περιοχή μας. Ελπίζουμε ότι θα γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της ιδιαίτερης αστικής φυσιογνωμίας της πόλης και της φυσικής ομορφιάς της Βόρειας Ελλάδας.
            Τα κοινωφελή ιδρύματα στις δύσκολες εποχές της κρίσης, παίζουν σημαίνοντα ρόλο. Συνεισφέρουν στην καλύτερη αντιμετώπιση οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων. Τα περισσότερα κράτη σήμερα αδυνατούν από μόνα τους να εξασφαλίσουν την απαραίτητη κοινωνική συνοχή των πληθυσμών τους. Η αλυσιτελής οργάνωση του διεθνούς οικονομικού συστήματος, και η πολιτικά ατελής παγκοσμιοποίησή του, έχουν συνεισφέρει στην αδυναμία αντίδρασης των κρατών. Οι σωστές λύσεις στα προβλήματά μας θα έρθουν από τη στενότερη συνεργασία των χωρών. Σε αυτό όμως υπάρχουν ποικίλες αντιδράσεις: Είτε λόγω αδυναμίας κατανόησης της διεθνούς διάστασης των προβλημάτων. Είτε λόγω κοντόφθαλμων εθνικιστικών συνταγών που προτείνονται για τη λύση τους. Είτε, τέλος, λόγω ιδιοτελών συμφερόντων που διαιωνίζουν την τωρινή προβληματική κατάσταση.
            Όσο δεν υπάρχουν συντεταγμένες και διεθνείς λύσεις στην οικονομική ανέχεια και την εντεινόμενη ανισότητα πλούτου, τόσο πιο κρίσιμος γίνεται ο ρόλος των κοινωφελών ιδρυμάτων. Ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται για ιδρύματα όπως το Σταύρος Νιάρχος που προωθούν διεθνείς συνεργασίες. Όπως άλλωστε και το τωρινό συνέδριο που επιδιώκει να συνεχίσει μια θετική ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για σύσφιξη της σχέσης των χωρών της Μεσογείου. Δυστυχώς, όπως και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες, στην πορεία η μεσογειακή συνεργασία ατόνησε λόγω κοντόφθαλμων συμφερόντων μεμονωμένων κρατών. Έτσι, όμως, υποσκάπτουμε το μέλλον μας. Όπως ξεκάθαρα φαίνεται και από την πρόχειρη ευρωπαϊκή διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, συναντήσεις και συνεργασίες σαν τη σημερινή μας είναι απαραίτητες. Πολλά προβλήματα εκδηλώνονται τοπικά έχουν όμως ένα παγκόσμιο υπόβαθρο. Και ως τέτοια χρειάζονται παγκόσμιες λύσεις. Επιπλέον, θέλω να επισημάνω ότι ακόμη και αν τα κράτη και οι ταγοί τους επιτέλους ξυπνήσουν και συνεργαστούν, ιδρύματα με κοινωφελές έργο όπως το «Νιάρχος», θα συνεχίσουν να παίζουν σημαίνοντα ρόλο. Κι αυτό γιατί οι διαφοροποιημένες πηγές χρηματοδότησης είναι ως έννοια πιο υγιείς. Μειώνουν την εξάρτηση από τις κρατικές επιχορηγήσεις και μπορούν σε κάποιο βαθμό να παρακάμψουν την κρατική γραφειοκρατική δυσκαμψία.
            Συνηθίζω να λέω ότι η φιλανθρωπία είναι αυθεντική μόνο όταν προσφέρει τα εργαλεία στους ανθρώπους για να επιβιώσουν μόνοι τους. Όχι όταν τους προσφέρει μασημένη τροφή. Και το Ίδρυμα Νιάρχος έχει αποδείξει ότι ξέρει να επιλέγει και να χρηματοδοτεί δράσεις με βιώσιμα και διαρκή αποτελέσματα. Δράσεις με συνέργειες και κινητοποίηση φορέων, με πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα για τους ωφελούμενους. Αυτό το έχουμε δει στην πράξη μέσω των συνεργασιών μας με το Ίδρυμα Νιάρχος. Το έχουμε βιώσει στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το βλέπουμε να συμβαίνει σε όλη τη χώρα, στην πιο κρίσιμη μάλιστα στιγμή της πρόσφατης ιστορίας της.

Συγχαρητήρια για το έργο σας
Καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου”