Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Αποκλειστική συνέντευξη του "sporty" Δημάρχου Πύδνας Κολινδρού, Bαγγέλη Λαγδάρη, στον Νίκο Κολίτση και στη Μetrosport

Βαγγέλης Λαγδάρης, Δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού: «Έχω παίξει ποδόσφαιρο και νιώθω τη χαρά όλων»


Του Νίκου Κολίτση (Metrosport)


Όταν σ' ένα χρόνο οι ομάδες του δήμου σου ανεβαίνουν στη Football League (Αιγινιακός), κατακτούν το Κύπελλο Ερασιτεχνών (Πύδνα Κίτρους), έχουν επιτυχίες και ανόδους σ' όλα τα αθλήματα (για παράδειγμα, Αναγέννηση Κολινδρού στην Α' κατηγορία, Αιγινιακός στο μπάσκετ) και έχεις παίξει και ποδόσφαιρο, ε, τότε, δίκαια χαρακτηρίζεσαι ως ο πιο «sporty» Δήμαρχος από τη Μetrosport, που έχει την αποκλειστική συνέντευξη με το Δήμαρχο της Πύδνας Κολινδρού, Βαγγέλη Λαγδάρη.

Συναισθήματα και σύνδεση με τη Βόρεια Πιερία.
Είμαστε χαρούμενοι και περήφανοι για την επιτυχία του Αιγινιακού και της Πύδνα Κίτρους, που καταξιώνουν το ποδόσφαιρο της Βόρειας Πιερίας. Επειδή έχω παίξει ποδόσφαιρο, νιώθω τη χαρά των ποδοσφαιριστών, των φιλάθλων και των παραγόντων και ο αθλητισμός πάντα θα είναι σε υψηλό επίπεδο στις προτεραιότητές μας.

Άνοδος Αιγινιακού στη Football League.
Ο Αιγινιακός πέτυχε αυτό που φάνταζε δύσκολο στην αρχή και αυτό χάρη κυρίως στις προσπάθειες που έχει κάνει ο μεγαλομέτοχος, ο Γιάννης ο Νιώπας, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, μαζί με τους άξιους συνεργάτες του, τον καταξιωμένο και έμπειρο προπονητή, τα μέλη της διοίκησης και τους ποδοσφαιριστές.

Ποδόσφαιρο και πολιτισμός.
Ο πολιτισμός είναι δύναμη ανάπτυξης. Αν αυτό το στοιχείο το αξιοποιήσουμε, μπορούμε να βοηθήσουμε πολύ σημαντικά την περιοχήΔε θέλουμε να είναι εφήμερες αυτές οι χαρές. Ως δημοτική αρχή, θα προσπαθήσουμε να στηρίξουμε μ' όλες μας τις δυνάμεις την ομάδα, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας και της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Οικονομία, ανθρώπινο δυναμικό και τοπική κοινωνία.
Πολλές φορές οι ίδιες οι συνθήκες, οι οικονομικές και οι κοινωνικές, που διαμορφώνουν μία άλλη νοοτροπία σ' επίπεδο κοινωνίας, μας κάνουν να σκεφτόμαστε διαφορετικά από το χθες. Άρα, μπορούμε ν' αξιοποιήσουμε περισσότερο το ανθρώπινο κεφάλαιο και να αντικαταστήσουμε εκεί που υπολείπεται το χρήμα. Μ' αυτές τις μικρές μας δυνάμεις θα συνδράμουμε, αρκεί να ιεραρχήσουμε σωστά τους στόχους, με συγκεκριμένη στρατηγική και να υπάρχει κατανόηση και καλή συνεργασία.

Πύδνα Κίτρους.
Κατάγομαι από το Κίτρος, έπαιξα ποδόσφαιρο στην τοπική ομάδα της Πύδνα Κίτρους που αγωνίστηκε, ως νεοφώτιστη, μ' επιτυχία στη Γ' εθνική και κατέκτησε το κύπελλο Ερασιτεχνών. Ο Γιάννης Ντούμος έχει επενδύσει πολλά χρήματα στις εγκαταστάσεις της ομάδας στο Κίτρος, σ' ένα νέο γήπεδο, με πρότυπες εγκαταστάσεις.

Αθλητικές υποδομές στο Δήμο.
Σε γενικές γραμμές είμαστε καλά στο αθλητικό κομμάτι του Δήμου. Υπολείπονται βελτιώσεις ως προς τις αδειοδοτήσεις σε συγκεκριμένα γήπεδα που θα τακτοποιηθούν άμεσα. Το γήπεδο του Αιγινιακού θέλει δουλειά, αναλογικά και με την κατηγορία που θ' αγωνίζεται του χρόνου και χρειάζονται παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα. Υπάρχουν καλά γήπεδα στο Δήμο μας, όπως και του Κολινδρού για παράδειγμα, με την τοπική Αναγέννηση, που, επίσης, ανέβηκε κατηγορία, αλλά γενικά χρειάζονται συντηρήσεις και ακόμα και εκεί πλέον δυσκολευόμαστε. Φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε καλά καλά να κόψουμε τα χόρτα!

MVP του Αιγινιακού.
Ο Ισπανός Ντιντάκ, ο Πέντα και ο πρώτος σκόρερ του Αιγινιακού, Γκούρτσας, είναι αυτοί που έκαναν τη διαφορά, με το σύνολο να παραμένει ποιοτικό στο σύνολό του.

Ποδόσφαιρο, χθες και σήμερα.
Όπως εξελίσσονται τα πράγματα, εξελίσσεται και το ποδόσφαιρο. Σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη πίεση, χρειάζεται ταχύτητα σκέψης, ταχύτητα και τεχνική. Παλιότερα κυριαρχούσε η δύναμη και ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα, στις προπονήσεις και στα γήπεδα.  Το ποδόσφαιρο σήμερα είναι πιο επιστημονικό. Τότε είχε πιο άγρια μορφή.

Κεφάλαιο πολιτική και τοπική αυτοδιοίκηση.
Η πολιτική είναι μία δύσκολη υπόθεση και είναι ασανσέρ. Αυτό που μ' ενδιαφέρει είναι να κάνω σωστά τη δουλειά μου και να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης και των προσδοκιών των πολιτών που μας επέλεξαν ως δημοτική αρχή. Η αξιολόγηση θα γίνει στο τέλος από τους πολίτες. Πιστεύω ότι, σ' αυτή τη δύσκολη στιγμή, πάμε καλά σε γενικές γραμμές. Απαιτούνται συνεργασίες, εθελοντισμός και σωστός σχεδιασμός.

Ο Δήμαρχος στη σύγχρονη εποχή και η τέχνη του διοικείν.
Είναι σημαντικό το πώς ο καθένας έχει μέσα του την τέχνη του διοικείν. Δεν μπορεί ο Δήμαρχος να έχει μοναχική πορεία. Στη σημερινή εποχή, είναι ανάγκη ο Δήμαρχος να επιδιώκει συνεργασίες, ν' αναδεικνύει νέα πρόσωπα, θεσμούς και αποκεντρωμένα όργανα, καθώς μόνο μέσα από συμμετοχικές και αποκεντρωμένες διαδικασίες μπορεί να προχωρήσει.

Τι χρειάζεται ο τόπος για ν' αλλάξει;
Ο τόπος για ν' αλλάξει χρειάζεται έναν καλό Δήμαρχο, μία καλή Δημοτική αρχή κι ένα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, που να του εξασφαλίζει η κεντρική διοίκηση.