Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας: Casus Beli η αθέτηση συμφωνίας περί φιλοξενίας προσφύγων σε αμιγώς τουριστικές ζώνες, όπως τα παράλια

Casus belli είναι για την Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας η αθέτηση της συμφωνίας μεταξύ ξενοδόχων για τη θωράκιση του Πιερικού τουρισμού από πρόσφυγες κυρίως στην παραλιακή ζώνη κατά την
καλοκαιρινή περίοδο.

Παρά τη διαρκή εγρήγορσή μας και τις ενημερώσεις που έχουμε απευθύνει προς όλες τις κατευθύνσεις, είναι γεγονός ότι συνάδερφος ξενοδόχος επιχείρησε να φιλοξενήσει πρόσφυγες ή μετανάστες σε παραλιακό ξενοδοχείο του, όταν βρισκόμαστε ήδη στις αρχές της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν θέτοντας σε κίνδυνο την τουριστική εικόνα της Πιερίας. Λειτουργήσαμε εσπευσμένα ώστε να αποφευχθεί η συνέχιση ή τυχόν διαιώνιση του φαινομένου και, τελικώς, αποχώρησαν οι πρόσφυγες ή μετανάστες από την παραλιακή ζώνη.

Γνωρίζουμε ότι η φιλοξενία προσφύγων είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα, μεγάλης διάρκειας και χωρίς ακυρώσεις της τελευταίας στιγμής! Όμως, ως επαγγελματίες του τουρισμού και υπεύθυνοι πολίτες αυτού του τόπου οφείλουμε να δούμε όλες τις προεκτάσεις του ζητήματος, την επόμενη γενιά και όχι μόνον την τσέπη μας.

Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε λόγω της οικονομικής κρίσης, όπου ακόμη και ο τουριστικός κλάδος βάλλεται ποικιλοτρόπως, η επιλογή φιλοξενίας προσφύγων είναι μια εύκολη ιδιαίτερα επικερδής λύση. Φυσικά, στην προκειμένη περίπτωση  η φιλοξενία προσφύγων δεν υπηρετεί συναισθήματα «συμπόνιας» και «προσφοράς» αλλά γίνεται καθαρά για λόγους κερδοσκοπίας.

Θέλουμε να τονίσουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είμαστε ούτε μικρόψυχοι απέναντι στο δράμα των προσφύγων ούτε ρατσιστές. Απεναντίας, με επανειλημμένα διαβήματά μας ζητήσαμε η εγκατάσταση των προσφύγων στο νομό μας να γίνει με σχεδιασμό και σε τρόπο που να μην πλήττεται η τουριστική μας εικόνα. Αν δεν το κάναμε αυτό, θα κατηγορούμασταν για αδιαφορία και συμμετοχή στον τουριστικό μαρασμό.  Μαζί με τους ξενοδόχους, ένα πλήθος επαγγελματιών, όπως τα εστιατόρια - καφέ και τα εμπορικά καταστήματα, αναμένουν την καλοκαιρινή περίοδο για να δουλέψουν και να ζήσουν τις οικογένειές τους. Πως μπορούμε να τους καταδικάσουμε στην αφάνεια; Οφείλουμε να τους σεβαστούμε, όπως και τις προσπάθειες ετών να σηκώσουμε ψηλά το τουριστικό brand name του τόπου μας.

Προς τιμήν της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδέρφων, που επίσης είναι αντιμέτωποι με προβλήματα οικονομικής φύσεως, σεβάστηκαν πρωτίστως τον εαυτό τους αφετέρου τους συναδέρφους τους αλλά και ολόκληρη την κοινωνία της Πιερίας.

Είναι πραγματικά μεγάλο κρίμα, και κυρίως για όσους είναι ιδιοκτήτες καταλυμάτων που βρίσκονται στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος, να κινούνται με μοναδικό γνώμονα το «ιδίων όφελος» εκμηδενίζοντας συλλογικές προσπάθειες ανάδειξης του πιερικού τουριστικού brand name, μειώνοντας την τουριστική αξία μιας ολόκληρης περιοχής και οδηγώντας στη λαιμητόμο όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού ανεξαιρέτως.

Ήδη η φετινή τουριστική σεζόν άνοιξε με αρκετές ακυρώσεις λόγω της εικόνας της χώρας προς τα έξω. Τόσο οι άνθρωποι του κλάδου μας αλλά και ολόκληρη η τοπική μας κοινωνία που στηρίζεται οικονομικά στον τουρισμό βαδίζουμε σε τεντωμένο σκηνή. Σε περίπτωση περαιτέρω ακυρώσεων, τότε θα υπάρξουν άσχημες εξελίξεις για όλους μας.

Είμαστε αποφασισμένοι να λειτουργήσουμε ως θεματοφύλακες του πιερικού τουρισμού και της τοπικής οικονομίας και ανάπτυξης εφόσον υπάρχει απουσία κυβερνητικού στρατηγικού σχεδιασμού. Παίρνουμε την τύχη μας στα χέρια μας και προχωρούμε σε συντονισμένες ενέργειες για να διαφυλάξουμε την ομαλή έκβαση της τουριστικής σεζόν αλλά και το τουριστικό μας brand name. Όποιος λειτουργήσει με γνώμονα το προσωπικό όφελος, θα μας βρει μπροστά του.

Καλούμε όλους τους συνάδερφους ξενοδόχους, τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και όλους τους επαγγελματίες του τουρισμού σε συστράτευση προς όφελος του τόπου.

Η  Πρόεδρος                                                             Ο Γεν. Γραμματέας
Ξυπτερά  Ευαγγελία                                                   Ηρακλής Τσιτλακίδης