ιατρικής και των νέων μεθόδων θεραπείας.
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Ευάγγελος Φιλόπουλος Δ/ντής της Κλινικής Μαστού του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» , μιλώντας σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με θέμα «Ο καρκίνος του μαστού στις αρχές του 21ου αιώνα».
«Οι νέες μορφές θεραπειών που συνεχώς προβάλλουν σχεδόν κάθε χρόνο και εξοπλίζουν την φαρέτρα των γιατρών στον πόλεμο κατά του καρκίνου του μαστού σε συνδυασμό με την επανάσταση στον τομέα της τεχνολογίας και την ενημέρωση των γυναικών θα βοηθήσουν στο να μετατρέψουν τον καρκίνο του μαστού σε μία χρόνια νόσο που δεν απειλεί πλέον τη ζωή και την ποιότητα της» ανέφερε ο κ Φιλόπουλος και πρόσθεσε
«Οι νέες θεραπείες έχουν συμβάλλει ήδη στην μείωση των χειρουργικών παρεμβάσεων, στην επιμήκυνση του χρόνου επιβίωσης και στην διαρκώς βελτιούμενη ποιότητα ζωής των ασθενών. Εντυπωσιακά είναι τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν πως η αύξηση της 5ετούς επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού έφτασε το 2010 στο 85% σε σχέση με το 1972 που ήταν περίπου στο 50%».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας ο καρκίνος του μαστού στην Ελλάδα είναι πρώτος σε συχνότητα εμφάνισης και δεύτερος ως αιτία θανάτου μετά τον καρκίνο του πνεύμονα. Μάλιστα το 2012 καταγράφηκαν στη χώρα μας 5.000 νέα περιστατικά καρκίνου του μαστού (ποσοστό 28% όλων των καρκίνων στις γυναίκες), ενώ ο καρκίνος του πνεύμονα έπληξε 1811 άτομα (ποσοστό 10,3%) και ο καρκίνος του παχέος εντέρου 1139(ποσοστό 10%) .
Πάντως τα στοιχεία μαρτυρούν ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μείωση της τάσης στη θνησιμότητα και αύξηση των θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα, γεγονός ιδιαίτερα αισθητό σ’ όλη την Ευρώπη. Δυστυχώς αυτή η τάση θα συνεχίσει να είναι ανοδική, όσο οι γυναίκες δεν εγκαταλείπουν την καπνιστική συνήθεια.
Εξαιτίας του καπνίσματος οι Έλληνες, και των δύο φύλλων, έχουν από τα μεγαλύτερα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα(25%) μεταξύ 28 χωρών της Ευρώπης.
Η καλύτερη ενημέρωση, η πρόληψη και κατά συνέπεια η έγκαιρη διάγνωση έχουν συμβάλλει, σύμφωνα με τους επιστήμονες , στη μείωση των θανάτων από καρκίνο του μαστού.
Γενικότερα ο κ. Φιλόπουλος επεσήμανε ότι ο καρκίνος είναι υπεύθυνος για το 37,6% των θανάτων σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 χρόνων.
Ειδικότερα σε ότι αφορά στον καρκίνο του μαστού τα περιστατικά που καταγράφονται χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:
- Σποραδικός (απουσία οικογενειακού ιστορικού καρκίνου)
- Οικογενής (ύπαρξη τουλάχιστον ενός περιστατικού στην ευρύτερη οικογένεια)
- Κληρονομικός (2 ή περισσότερα περιστατικά στην οικογένεια που μπορούν να αποδοθούν σε γονιδιακό παράγοντα-κληρονόμιση)
Οι επιλογές παρέμβασης για την πρόληψη για καρκίνο του μαστού σε γυναίκες υψηλού κινδύνου, δηλ. αυτές που έχουν είτε κληρονομικά μεταλλαγμένα γονίδια, είτε λοβιακή νεοπλασία ή πολύ επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό) είναι:
- Επιτήρηση (αυτοεξέταση, κλινική εξέταση, ψηφιακή μαστογραφία)
- Χημειοπροφύλαξη (ταμοξιφένη -ραλοξιφένη)
- Προφυλακτική αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή (περίπτωση της διάσημης ηθοποιού Τζολί)
- Προφυλακτική σαλπιγγοωοθηκεκτομή
http://smokefreegreece.gr/