Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Τουριστικά μονοπάτια πολιτισμού στην Πιερία μετά από πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας

Διευρυμένη σύσκεψη του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (Π.Ο.Τ.Α.Π.), υπό την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας και Θεματική
Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού-Αθλητισμού Παιδείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ. Σοφίας Μαυρίδου, για το σχεδιασμό και την κατάρτιση των πολιτιστικών διαδρομών της Πιερίας, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.
Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί προϊόν στενής συνεργασίας και σταθερής προσπάθειας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και του Geo Routes Cultural Institute.
Τα πολιτιστικά οδοιπορικά των Geo Routes που τελούν υπό την αιγίδα της UNESCO και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα περιλαμβάνουν διάφορες διαδρομές που θα προβάλουν το φυσικό, ιστορικό, θρησκευτικό και το εν γένει πολιτισμικό απόθεμα της Πιερίας και θα είναι διαθέσιμες στον επισκέπτη καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, μέσω του διαδικτύου καθώς και από πιστοποιημένους τοπικούς παρόχους υπηρεσίων.
Όπως, δήλωσε, στους παρευρισκόμενους η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας «η Πιερία ενδείκνυται για τη δημιουργία πολιτιστικών οδοιπορικών που θα αποτελέσουν πόλο έλξης τουριστών στην ευρύτερη περιοχή. Οι πολιτιστικές διαδρομές στον πυρήνα τους γονιμοποιούν τα φυσικά, θρησκευτικά, αρχαιολογικά μνημεία  με τους ανθρώπους και με την πρωτογενή παραγωγή μας. Φανταστείτε δηλαδή κάτι που ενώνει την ενέργεια και το κάλλος των μνημείων της Πιερίας και το συμβολισμό τους με την τοπική μας παραγωγή. Ξεκινώντας από τον πρωτογενή τομέα και πηγαίνοντας στη γαστρονομία, τα καταλύματά μας, το λαϊκό μας πολιτισμό, τη σύγχρονη δημιουργία μας. Φανταστείτε όλα αυτά να ενοποιούνται σιγά -σιγά καθώς ο χρόνος θα διαβαίνει» είπε χαρακτηριστικά η κα Μαυρίδου. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κατά την τοποθέτησή του ο Πρόεδρος του Π.Ο.Τ.Α.Π. και Περιφερειακός Σύμβουλος, κ. Απόστολος Τζόβας, ο οποίος  δήλωσε: «Μέσα από τα πολιτιστικά οδοιπορικά των Geo Routes επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν και να εκπλαγούν από ένα τόπο σπάνιας φυσικής ομορφιάς, γεμάτο σημαντικά μνημεία και αξιοθέατα, ανθρώπους ευαίσθητους και φιλόξενους».
Ο Πρόεδρος του Geo Routes Cultural Institute κ. Γιάννης Μπαλακάκης έκανε μια εκτενή παρουσίαση σχετικά με την ταυτότητα του εν λόγω φορέα και τους σκοπούς του, που συνδέονται με την ανάπτυξη και την προώθηση του τουριστικού προϊόντος σε κάθε περιοχή όπου εφαρμόζονται αντίστοιχα προγράμματα. Ακόμη κάλεσε τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και μέσα από μια συνεχή συνεργασία να γίνει συγκεκριμενοποίηση των επιδιωκόμενων στόχων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κα Ευαγγελία Ξυπτερά-Λάμπρου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Παραλίας κ. Γιώργος Ζωγράφος, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Δίου-Ολύμπου κ. Νίκος Λακασάς, η Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Λιτοχώρου κα Φανή Κουτσιμανή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Ελατοχωρίου κ. Νίκος Παρλίτσης, εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων, ιδιοκτήτες και στελέχη ξενοδοχείων, οινοποιοί και γενικά επιχειρηματίες  που εμπλέκονται με θέματα τουρισμού.
'Ολοι τους κατέθεσαν τα ερωτήματά τους και τις προτάσεις τους ενώ παράλληλα εξέφρασαν τη διάθεσή τους να συνεχιστεί η συνεργασία με το Geo Routes Cultural Institute ώστε να προωθηθεί και να αναβαθμιστεί το τουριστικό προϊόν της Πιερίας.