Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ενημέρωση για το ΕΚΑΣ από το ΣΥΡΙΖΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

Η κυβέρνηση της ΝΔ, που τώρα χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους συνταξιούχους,είχε δεσμευτεί για την κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2015.Στη δύσκολη συμφωνία του καλοκαιριού και μέσα από τις σκληρές διαπραγματευτικές προσπάθειες της κυβέρνησης τελικά αποφασίστηκε η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2018.
Αυτό αποτελεί πρόβλεψη του ν. 4336/2015 ψηφισμένη και από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
-Το ΕΚΑΣ είχε θεσμοθετηθεί ως ένα εστιασμένο μέτρο όπως και η κατώτατη σύνταξη για να διασφαλίζει ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για όλους τους συνταξιούχους λόγω των χαμηλών ποσοστών αναπλήρωσης που προέβλεπε ο Ν. 2084/92. Η Εθνική Σύνταξη, αποτελεί δικαιότερο και αποτελεσματικότερο μέτρο προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί πρώτον αντιστοιχεί στο επίπεδο της φτώχειας, προστατεύοντας απολύτως από αυτή και δεύτερον συνδέεται με ρήτρα ανάπτυξης, επιτρέπει δηλαδή την αυτόματη αύξηση της μόλις αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας. Ακόμη και σήμερα, που είμαστε κατά το ένα τέταρτο φτωχότεροι από το 2010, η Εθνική μαζί με την Ανταποδοτική σύνταξη, ξεπερνάνε για όλους όσοι έχουν εισόδημα έως 1.000€ (δυστυχώς, την πλειοψηφία) τις συντάξεις του Νόμου Ρέππα που εφαρμοζόταν έως 31-12-2014. Άρα ούτως ή άλλως τα εισοδήματα που μειώνονται από την κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους σχεδόν τους συνταξιούχους θα αναπληρωθούν σε μεγάλο βαθμό από το νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.
Με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται η διατήρηση του δικαιώματος για μειωμένο ποσοστό συμμετοχής στη φαρμακευτική περίθαλψη και σε όσους παύουν να είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ.
Την ίδια στιγμή,τα αρμόδια υπουργεία μελετούν και πρόσθετους τρόπους στήριξης των ατόμων που έχουν ανάγκη και χάνουν το ΕΚΑΣ.

 Οι πέντε προϋποθέσεις χορήγησης του ΕΚΑΣ είναι οι ακόλουθες:

1.     Οι δικαιούχοι να έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους. Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, καθώς και για τα τέκνα που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του γονέα τους, δεν απαιτείται όριο ηλικίας.

2.    Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, να μην υπερβαίνει τα 7.972 ευρώ. (664 τον μηνα)

3.    Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ.

4.    Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα του προηγούμενου φορολογικού έτους.

5.    Το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης να μην υπερβαίνει τα 664 ευρώ.


 Εάν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο νόμος (ν.4387/2016) ορίζει τα εξής εισοδηματικά όρια για την καταβολή του επιδόματος:




Τροπολογία για τη μη επιστροφή του ΕΚΑΣ από τους συνταξιούχους, προανήγγειλε σήμερα  ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος
«Προφανώς θα γίνει νόμος του κράτους η απόφαση να μη ζητηθούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ» τόνισε ο υπουργός και χαρακτήρισε «αδικία» την επιστροφή του από τους συνταξιούχους.