Σάββατο 28 Μαΐου 2016

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος (5η Ιουνίου) διοργανώνει τις «Ημέρες Περιβάλλοντος», μια σειρά
εκδηλώσεων, αφιερωμένων στην προστασία και την ανάδειξη του φυσικού αστικού και θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στα γυάλινα περίπτερα του Κήπου των Εποχών και του Κήπου της Μεσογείου, από τις 28 Μαΐου έως 5 Ιουνίου 2016.
Το πρόγραμμα αποτελείται από τις παρακάτω ενότητες:
  • «Βόλτες στο Θερμαϊκό» -  Έκθεση φωτογραφίας από αρχειακό υλικό, προβολή θεματικών ταινιών για το Θερμαϊκό Κόλπο, εργαστήρια, παιχνίδια και κατασκευές για παιδιά και ενήλικες, ψηφιακά παιχνίδια μάθησης, παρατήρηση της παραλίας με τηλεσκόπια, γευστικές δοκιμές για όλους με θαλασσινά τοπικά προϊόντα και δωρεάν ξεναγήσεις στο Θερμαϊκό με καραβάκι. Σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας / Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων και το Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού- Λουδία - Αλιάκμονα. Οι δράσεις θα υλοποιηθούν στο γυάλινο περίπτερο του Κήπου των Εποχών με τη συμμετοχή φορέων, μεταξύ των οποίων, το Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Β. Ε. «Ολύμπιος Ζευς» και το  Ψηφιακό Ινστιτούτο Μάθησης και Επικοινωνίας I- NOUS. Το φωτογραφικό υλικό της έκθεσης παραχωρείται από το ψηφιακό αρχείο του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, ενώ στα εργαστήρια συμμετέχει με τις δημιουργίες της η εικαστικός, Ζωή Τσακιρίδου.
  • «Ανακύκλωση και Φαντασία» - Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται έκθεση έργων από ανακυκλώσιμα υλικά, σε συνεργασία με τον εικαστικό Γιώργο Κοσμίδη και το Σωματείο Τέχνης «Μορφογέννεσις», στο γυάλινο περίπτερο του Κήπου της Μεσογείου. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται επιλεγμένα εργαστήρια δημιουργίας χρηστικών και διακοσμητικών αντικειμένων από διάφορα υλικά, με τη συμμετοχή μαθητών των εργαστηρίων Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της 5ης  Δημοτικής Κοινότητας
  • «Εθελοντικός Καθαρισμός της Ακτής του Κελλάριου Όρμου», στις 8 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας Καθαρισμού των Ακτών, σε συνεργασία με τ​η HELMEPA και το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Στη δράση θα πάρουν μέρος μαθητές από τρία δημοτικά σχολεία, το 12ο, το 87ο και το 89ο

Η είσοδος σε όλες τις δράσεις θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ για τη συμμετοχή στις ξεναγήσεις εντός του Θερμαϊκού Κόλπου απαιτείται προεγγραφή κατόπιν επικοινωνίας με το Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων Δήμου Θεσσαλονίκης στο τηλέφωνο 2313 318358 ή την ηλεκτρονική διεύθυνση: ptsimeni@gmail.com.

Οι «Ημέρες Περιβάλλοντος» πραγματοποιούνται με την υποστήριξη της εταιρείας DRAXIS - Τεχνολογίες Περιβάλλοντος και την ευγενική παραχώρηση του ARABELLA CRUISE BAR. 

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016, στις 11.00, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, στην Αίθουσα Συσκέψεων του Δημαρχείου (Βασ. Γεωργίου Α΄1, 3ος όροφος).
Στο πλαίσιο της συνέντευξης, οι εκπρόσωποι του Τύπου θα ενημερωθούν για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στην πόλη σε ό,τι αφορά στα αιωρούμενα σωματίδια (PM10 και PM2,5) και το όζον μέσα στο 2015, για την πορεία του προγράμματος παρακολούθησης φυσικών αεροαλλεργιογόνων στην ατμόσφαιρα της πόλης κατά το πρώτο εξάμηνο της εφαρμογής του, καθώς και για την παρακολούθηση των υδάτων του όρμου της Θεσσαλονίκης.
Τη συνέντευξη θα παραχωρήσει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάσης Παππάς. Θα μιλήσουν ακόμη ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διαχείρισης Αστικού Περιβάλλοντος, Μάξιμος Ι. Πετρακάκης, στελέχη του Τμήματος Βιολογίας του Α.Π.Θ. και του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων – Υγροτόπων (Ε.Κ.Β.Υ.), φορέων που συνεργάζονται με το Δήμο Θεσσαλονίκης για την υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων.