Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ένα μήνυμα από το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» με αφορμή τη μέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

Χρέος όλων η Ιστορική Μνήμη
Γενοκτονία των Ποντίων:
ένα παγκόσμιο έγκλημα που ψάχνει ακόμα δικαίωση 


Μέσα στη ζάλη  των σκανδάλων που μας περιτριγυρίζουν  ,την αδιαφορία των πολλών προς ό,τι θεωρείται  ακόμη χρηστή πολιτική ,τη βαθύτατη κρίση της παιδείας και τον ατομικισμό που μας παραλύει ,ένα μεγάλο κεφάλαιο της Εθνικής μας Ιστορίας ,ο σφαγιασμός των Ελλήνων του Πόντου ,ως αποκορύφωση  των διώξεων και των καταστροφών από το Κεμαλικό καθεστώς ,μας αναγκάζει σήμερα να σκύψουμε σοβαρά, ευλαβικά και  στοχαστικά ,πάνω στη εξέλιξή  μας ως Έθνους και ως Λαού.

Η γενοκτονία των Ποντίων ,αποτελεί τη δεύτερη  μεγαλύτερη μετά τη γενοκτονία των Αρμενίων .

Η απόφαση για την εξόντωσή τους πάρθηκε από τους Νεότουρκους το 1911.
Η ιστορία της καταστροφής ,το χρονικό της συγκλονιστικής γενοκτονίας ,έχει φτάσει στις μέρες μας μόνο μέσα από  τον λυγμό των ξεριζωμένων.

Εκεί στηρίζεται και το αίτημα ,που τόσο έχει καθυστερήσει, να αναγνωριστεί η γενοκτονία του μικρασιατικού Ελληνισμού και να καταδικαστεί η Τουρκία έτσι όπως καταδικάστηκε ,στην ιστορική συνείδηση της ανθρωπότητας  η Ναζιστική Γερμανία.

Η 19η Μαΐου δεν είναι απλά μια ακόμα μέρα Μνήμης. Είναι σταθμός περισυλλογής! Περισυλλογής εθνικής και ατομικής!

Μαθαίνουμε συνήθως την ιστορία μας με κέντρο την κυρίως Ελλάδα ,αλλά δεν μαθαίνουμε την ιστορία του Μείζονος Ελληνισμού ,τις περιπέτειες ,τους διωγμούς, τη συρρίκνωση του Ελληνισμού της μείζονος Περιφέρειας ,του Ελληνισμού που κάποτε εξαπλωνόταν σε μεγάλη ακτίνα ,γύρω από τον καθ’ αυτό ελλαδικό πυρήνα.
Αυτή η ιστορική εξέλιξη του Μείζονος Ελληνισμού ,που συνιστά το δικό μας ιστορικό και συνειδησιακό βάθος, έχει πολλά, σοβαρά και αξιομνημόνευτα επεισόδια.
Και το Μαρτύριο του Ποντιακού Ελληνισμού ,του Ελληνισμού των Κομνηνών, αποτελεί πολύτιμο κεφάλαιο.

Το ιστορικό κεφάλαιο του δράματος των Ελλήνων του Πόντου δεν έχει κλείσει και δεν είναι δυνατό να κλείσει , εφόσον πολλά γεγονότα δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμη.

Η κληρονομιά αυτή φαντάζει βαριά και ασήκωτη –μια κληρονομιά μοναδική και πολύτιμη ,μια κληρονομιά βαθιάς ευθύνης απέναντι στις επόμενες γενιές.

Χρέος μας να μάθουμε την ιστορία του έθνους μας .
Ένας λαός χωρίς ιστορία είναι καταδικασμένος να αφανιστεί .
Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του κινδυνεύει να χάσει την εθνική του ταυτότητα.

Τα δικά μας λόγια,  δεν είναι παρά ένας ελάχιστος φόρος τιμής στις χιλιάδες αθώες ψυχές ,που χάθηκαν επειδή είχαν την «ατυχία» να κατοικούν στα βόρεια της Μικράς Ασίας ,στα παράλια του Εύξεινου Πόντου και να είναι χριστιανοί .

Δεν είναι παρά ένα ευλαβικό μνημόσυνο για τους ανθρώπους εκείνους ,που ανελέητα εκτοπίστηκαν ,βασανίστηκαν και σφαγιάστηκαν στο όνομα της τουρκικής εθνοκάθαρσης, επειδή γεννήθηκαν Έλληνες και επειδή παρέμειναν Έλληνες ,ως το τέλος.

Το Δίκτυο των Συλλόγων της επ. Ελασσόνας και Αποδήμων,το πολυβραβευμένο Δίκτυο   «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» ,που αγκαλιάζει όλους τους Συλλόγους των Ελασσονιτών σε όλο τον κόσμο , έχει  ως ιδρυτικά μέλη του ,όλους ,σχεδόν, τους Συλλόγους των Ποντίων της πρώην  επαρχίας Ελασσόνας (του σημερινού Δήμου Ελασσόνας) ,τιμά την ιστορία ,τιμά τους σπουδαίους αυτούς Έλληνες και κλείνει το γόνυ ,μπροστά στο μεγαλείο της ψυχής τους.
Όλοι οι Σύλλογοι των Ποντίων συμμετείχαν στην ίδρυση αλλά και λειτουργία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» από την πρώτη στιγμή και λαμπρύνουν με την παρουσία τους κάθε μεγάλη μας εκδήλωση , που ταξιδεύει τον Ελληνικό Πολιτισμό σε όλο τον κόσμο.

Γι’ αυτό και το Δίκτυο «Περραιβία» συμμετέχει και φέτος σε όλες τις  εκδηλώσεις των Ποντιακών Συλλόγων, που τιμούν πάντα, με τον καλύτερο τρόπο, την επέτειο της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και αναδεικνύουν  την  σπουδαία πολιτισμική κληρονομιά των Ελλήνων του Πόντου.


ΘΕΣΣΑΛΙΑ 16-5-2016
Με τιμή
Για το Δ.Σ .του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»
Ο πρόεδρος

Σκριάπας Κων/νος

Οικονομολόγος, Σύμβουλος Ανάπτυξης