Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Τι επιβάλλεται να ξέρουν ΟΛΟΙ για τα κονδυλώματα – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Τα κονδυλώματα είναι τοπικές αυξήσεις του δέρματος που προκαλούνται από ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV).
Υπάρχουν πάνω από 100 διαφορετικοί τύποι HPV.

Παρά το γεγονός ότι τα κονδυλώματα θεωρούνται ότι είναι μεταδοτικά, δεν είναι ασυνήθιστο για ένα και μόνο μέλος μιας οικογένειας να έχει κονδυλώματα σε κάποιο σημείο το δέρματός του (όπως τα χέρια ή τα πόδια), αλλά μπορεί να εξαπλωθούν και σε άλλες περιοχές αν ο ασθενής αρχίσει να τα πειράζει/ξύνει.
Ορισμένοι τύποι HPV μολύνουν τους γεννητικούς και στοματικούς βλεννογόνους αδένες και δημιουργούν μάζες από ιστούς, μερικές από τις οποίες μπορεί να γίνουν καρκινικές. Άλλοι τύποι του HPV είναι υπεύθυνοι για τα κοινά κονδυλώματα του δέρματος και δεν συνδέονται με τον καρκίνο.
Ποια είναι τα συμπτώματα και τα σημάδια από τα διάφορα είδη των κονδυλωμάτων;
  • Υπάρχει ο γνωστός τύπος του θολωτού κονδυλώματος που εμφανίζεται στα δάκτυλα, τα πόδια και τα γόνατα.
  • Πελματιαία: Εμφανίζονται αποκλειστικά στην επιφάνεια του ποδιού.
  • Επίπεδα: Μπορούν να εμφανιστούν στο πρόσωπο, στα πόδια, και σε άλλα μέρη του σώματος, συχνά σε μεγάλους αριθμούς.
  • Γύρω ή κάτω από το νύχι.
  • Νηματοειδή: Εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο.
κονδυλώματα
Πώς αντιμετωπίζονται
Τα κοινά κονδυλώματα υποχωρούν αυθόρμητα μέσα σε περίπου 18 μήνες στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι ακόλουθες πληροφορίες αφορούν τη θεραπεία των κοινών κονδυλωμάτων και δεν ισχύουν για τα αφροδίσια ή τα γεννητικά κονδυλώματα.
  1. Φαρμακευτικά σκευάσματα με σαλικυλικό οξύ: Αυτά είναι διαθέσιμα ως σταγόνες, τζελ, μαξιλαράκια και έμπλαστρα. Έχουν σχεδιαστεί για εφαρμογή σε πολλούς τύπους κονδυλωμάτων, από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα. Το σαλικυλικό οξύ είναι ένα κερατολυτικό φάρμακο, το οποίο σημαίνει ότι διαλύει την πρωτεΐνη (κερατίνη), η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος τόσο των κονδυλωμάτων όσο και του παχέος στρώματος των νεκρών κυττάρων του δέρματος που συχνά περιβάλλει τα κονδυλώματα.
  2. Μέθοδοι κατάψυξης: Οι θεραπείες κονδυλωμάτων με αεροζόλ που είναι διαθέσιμες στα φαρμακεία παγώνουν τα κονδυλώματα σε θερμοκρασία μείον -57°C. Αυτό μπορεί να συγκριθεί με το υγρό άζωτο που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους δερματολόγους, το οποίο είναι σημαντικά πιο κρύο (-196°C).
  3. Κολλητική ταινία: Έχει αναφερθεί ότι τα κονδυλώματα μπορεί να αντιμετωπιστούν με την κάλυψή τους με κολλητική ταινία ή άλλη μη-πορώδη ταινία. Αυτή η θεραπεία προϋποθέτει ότι η ταινία πρέπει να παραμείνει στη θέση της όλη την ημέρα και να αφαιρείται μόνο λίγες ώρες μία φορά την εβδομάδα. Η ταινία θα πρέπει να αντικαθίσταται συχνά. Έρευνες, ωστόσο, έχουν δείξει ότι αυτή είναι μια αδόκιμη λύση που έχει περισσότερο την έννοια του “εικονικού φαρμάκου”.

http://www.iatropedia.gr