Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

ΟΙ "ΓΕΝΙΤΣΑΡΟΙ ΚΑΙ ΜΠΟΥΛΕΣ" ΤΗΣ ΝΑΟΥΣΑΣ ΣΤΗΝ PELLA TV

 Την Παρασκευή 11-3-2016 ώρα 15.05 και το Σάββατο 12-3-2016  ώρα 22.00΄, θα μεταδοθεί έκτακτα η εκπομπή "ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ" στον τηλεοπτικό
σταθμό "ΠΕΛΛΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ", στην οποία καλεσμένος είναι ο λαογράφος, συγγραφέας και επίτιμος πρόεδρος του Ομίλου για την προστασία και προβολή του εθίμου "Γενίτσαροι και Μπούλες" Νάουσας, Τάκης Μπάϊτσης.


  Ο καλεσμένος στην εκπομπή που παρουσιάζει και επιμελείται ο Βασίλης Τραούδας, μέσα από σπάνιο φωτογραφικό υλικό αναφέρεται στην ιστορία του εθίμου "Γενίτσαροι και Μπούλες" διαχρονικά, ενός εθίμου που κρατά από την περίοδο της τουρκοκρατίας.
    Φωτογραφίες και οπτικό υλικό που αφηγούνται, που ξυπνούν μνήμες, που αναδεικνύουν την αγάπη του κόσμου για τη διατήρηση της τοπικής του παράδοσης.  Εικόνες που αποθανατίζουν στιγμές δημιουργίας και έμπνευσης.


  Φωτογραφίες που έχουν να πουν μια ιστορία, ένα γεγονός, ένα περιστατικό, μια ανάμνηση, δεν πρέπει να είναι καταχωνιασμένες σε σκονισμένα άλμπουμ ή κλειστά συρτάρια. Το μόνο που θα συμβεί θα είναι να ξεχαστούν εκεί και να χαθούν ίσως πολύτιμες πληροφορίες για την τοπική ιστορία. Φέρνοντάς τες στην επιφάνεια θα επανέλθουν μνήμες και στιγμές που είναι αποτυπωμένες σ' αυτές, θα αναγνωρισθούν ίσως μερικές φυσιογνωμίες που ήταν μέχρι τότε άγνωστες και το πιο σημαντικό, αυτοί που θα τις δουν θα γίνουν κοινωνοί ιστορικών γεγονότων που εμπεριέχουν οι φωτογραφίες.