Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Η θέση της Δημοτικής Παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» για τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας έως 1000 ατόμων στο Δήμο Δίου-Ολύμπου

Η δραστική μείωση των ροών των προσφύγων προς τη υπόλοιπη Ευρώπη έπειτα από τις μονομερείς ενέργειες κάποιων χωρών δημιουργούν σήμερα ένα τεράστιο πρόβλημα στη
χώρα μας. Η Ελλάδα απέναντι στην προσφυγική κρίση δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνη της. Ήδη το βάρος που έχει αναλάβει είναι πάνω από τις δυνάμεις της. Ωστόσο ακόμα και κάτω από τις δύσκολες αυτές συνθήκες η ώρα μας «έδειξε» το δρόμο στους εταίρους της αλλά και σε όλη την παγκόσμια κοινότητα. Ένα δρόμο αλληλεγγύης και ανθρωπιάς με σεβασμό στις διεθνής συνθήκες και τις αξίες του πολιτισμού μας
    Ο καπιταλιστικός δρόμος με στόχο το κέρδος , η σύγκρουση συμφερόντων για τους ενεργειακούς αγωγούς στην  Συρία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή οδηγούν καθημερινά στον ξεριζωμό χιλιάδων αθώων ανθρώπων από τις εστίες τους. Σε αυτούς τους ανθρώπους,  στο νομό αλλά και στο Δήμο μας έχουμε δείξει έμπρακτα τη συμπαράστασή μας προσφέροντάς τους είδη πρώτης ανάγκης όπως στον Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων στην Σκοτίνα, σχεδόν καθημερινά.
    Η εικόνα προσφύγων και μεταναστών στις εθνικές οδούς σε σταθμούς και λιμάνια είναι κάτι που δε θέλει κανείς. Χωρίς αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ανθρώπινη υπόσταση οι εικόνες αυτές μας δυσφημούν ως χώρα με τις ανάλογες επιπτώσεις και στον τουρισμό. Μέλημα της χώρας μας, που απορρέει από τις Διεθνής Συνθήκες και συμφωνίες  αλλά και από τις αξίες του πολιτισμού μας, είναι να εξασφαλίζεται μία ελεγχόμενη, αξιοπρεπής, προσωρινή εγκατάσταση που θα τους φιλοξενήσει έως ότου προωθηθούν στη χώρα προορισμού. Μέλημα από την πλευρά των προσφύγων θα πρέπει να είναι  ο σεβασμός στους κανόνες της φιλοξενίας.
    Τέσσερις φορές στην νεώτερη Ιστορία οι Έλληνες βρήκαν καταφύγιο στην Συρία. Την πρώτη φορά το ο 1860 όταν ξεκίνησαν σφαγές και διώξεις χριστιανών στη Β. Αφρική.           Το 1882 στη διάρκεια της αιγυπτιακής επανάστασης. Το 1939 όταν η περιοχή της Αλεξανδρέττας, μέρος της Μεγάλης Συρίας, προσαρτήθηκε στις επαρχίες της Τουρκίας. Το 1923 μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή στο πλαίσιο της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας *.
    Δυστυχώς όμως το αυτονόητο της ανταπόδοσης της αλληλεγγύης για ορισμένους στο Δήμο μας φαντάζει ως καταστροφή για τον τουρισμό καλλιεργώντας αρνητικό κλίμα για την εγκατάσταση των προσφύγων στη θέση «ΚΑΝΑΠΙΤΣΑ», δίπλα στο Πεδίο Βολής και σε αριθμό που σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα ξεπερνά τελικά τα χίλια (1000) άτομα. Δεν πέρασαν και πολλά χρόνια που η προηγούμενη δημοτική αρχή ήθελε να «θάψει» χιλιάδες τόνων από τα τοξικά απόβλητα της TOSOH. Τότε ούτε λέξη για τη δυσφήμηση και τη μόλυνση  της περιοχής λόγω ταφής τοξικών αποβλήτων, παρακαταθήκη για τους επόμενους αιώνες για την περιοχή.
    Ο συνδυασμός «ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΡΕΙΑΣ» πιστεύει και προτείνει πως η πρόταση για δημιουργία κέντρου προσωρινής  φιλοξενίας των προσφύγων στη θέση «ΚΑΝΑΠΙΤΣΑ» θα πρέπει να αναπτυχθεί σε συνεννόηση και συνεργασία μεταξύ του Δήμου Δίου Όλυμπου, της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας και της Κυβέρνησης.
    Τέλος, θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αναδείξουμε το πρόσωπο της Ελλάδας που αγωνίζεται για την επικράτηση της  ειρήνης γιατί χωρίς αυτήν δεν πρόκειται να λήξουν τα προβλήματα των προσφυγικών ροών.