Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Η Ομάδα Τοπικής Δράσης ΑΡΡΑΤΤΙΚΑ στον Μαραθώνα

Την Δευτέρα, 22 Φεβ 2016, στις 19.00, στο Πολιτιστικό & Αθλητικό πάρκο Μαραθώνα (πρώην Αμερικανική Βάση, Λ. Μαραθώνος 196, Νέα Μάκρη) η Ομάδα Τοπικής Δράσης ΑΡΡΑΤΤΙΚΑ, θα υποδεχθεί νέες μόνο τοπικές συλλογικότητες σε ανοικτή εκδήλωση.

Η Ομάδα Τοπικής Δράσης-ΟΤΔ ΑΡΡΑΤΤΙΚΑ για την Κοινοτική-Τοπική Ανάπτυξη της Υπαίθρου της Αττικής, είναι μια πλατφόρμα (άτυπη ή/& τυπική) συνάντησης, συζήτησης, ενημέρωσης, ανταλλαγής εμπειριών, συναντίληψης, σύνθεσης προτάσεων, διαμόρφωσης master plan, διαχείρισης και προώθησης του κοινού σχεδίου τοπικής-κοινοτικής ανάπτυξης για την συμβολή στην αξιοποίηση, ανάπτυξη, διαχείριση, συντήρηση και προστασία των πόρων της περιοχής, στην εισαγωγή καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο παραγωγικό σύστημα, στην εισαγωγή και διεύρυνση της χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην υποστήριξη & ανάπτυξη συλλογικών δομών και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, στην κοινοτική και κοινωνική ανάπτυξη, στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας και γενικότερα στην ευημερία των κατοίκων της υπαίθρου της Αττικής, σε συνεργασία και εφόσον ζητηθεί και άλλων περιοχών.
Η Ομάδα Τοπικής Δράσης Αττικής-ΟΤΔ ΑΡΡΑΤΤΙΚΑ δεν υποκαθιστά τις δομές που δρουν στην Αττική, ούτε δημιουργεί κάποιας μορφής ομοσπονδία ή κάποιας μορφής νομική δέσμευση ή εκπροσώπηση. Αποτελεί πρωτοβουλία των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που θέλει να θέσει ως προτεραιότητα την στρατηγική τοπικής ανάπτυξης, με ολοκληρωμένο και πολυτομεακό χαρακτήρα, στις περιοχές της υπαίθρου της Αττικής, στην οποία εκπροσωπούνται δημόσιοι, ιδιωτικοί & κοινωνικοί φορείς της υπαίθρου της Αττικής. Η προσέγγιση βασίζεται σε επτά κύρια χαρακτηριστικά, που είναι: Η ολοκληρωμένη χωρική προσέγγιση, Η προσέγγιση από τη βάση («από κάτω»), Η καινοτομία, Ο ολοκληρωμένος και πολυτομεακός χαρακτήρας, Η Δικτύωση και Η συνεργασία & συνέργειες μεταξύ όλων.
Μετά από πολλές ανοικτές τοπικές συζητήσεις-ενημερώσεις στις 10/1/2016 υπογράφηκε η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ που περιλαμβάνει τα παραπάνω  και έγινε μία ακόμα συνάντηση για εκπροσώπους Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών στην Χασιά στις 8/2/2016. Το ίδιο θα γίνει και στις 22 Φεβ 2016, στην Νέα Μάκρη, για εκπροσώπους Οργανώσεων, πάντα σε ανοικτή ελεύθερα προσβάσιμη διαδικασία στο Πολιτιστικό & Αθλητικό Πάρκο Μαραθώνα (Λεωφ. Μαραθώνος 196).
«Η Ελλάδα την μεταπολιτευτική περίοδο ακολούθησε ένα μοντέλο ανάπτυξης που είχε σαν βασικά συμπτώματα την αποδιάρθρωση της παραγωγής και την καταστροφή του περιβάλλοντος με καθολική εξάρτηση από τις εισαγωγές και τα δάνεια και την προώθηση εξυπηρετικών δομών στον Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα όμως διαμορφώθηκαν συνθήκες εγκατάλειψης της υπαίθρου και γιγάντωσης ορισμένων αστικών κέντρων, με την δημιουργία ενός ανταγωνιστικού δίπολου πόλεις-ύπαιθρος, κορύφωση του οποίου συμβαίνει στην ύπαιθρο της Αττικής.
Μια άλλη προσέγγιση είναι αναγκαία με πρωταγωνιστή τον πολίτη και την τοπική συμφωνία για κοινοτική ανάπτυξη, που θα υπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες. Στην κατεύθυνση αυτή η ενδυνάμωση των Τοπικών Κοινωνιών, της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας (συνεταιρισμών, ΚοινΣΕπ κλπ), των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (κάθε μορφής συλλογικότητες), της τοπικής επιχειρηματικής δράσης, των τοπικών Συμφώνων & τοπικών δικτύων και της ευρείας συμμετοχής των πολιτών, αποτελούν προϋπόθεση για την προώθηση ενός εναλλακτικού συμβιωτικού μοντέλου Βιώσιμης Ανάπτυξης. (στοιχεία από Κ. Δεληγιάννη, Λάρισα, 5/2/2016).
Για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία οργανώνεται συνέδριο στην Αθήνα, στις 10-12 Ιουν 2016, ενώ για το «Αγροτικό Προφίλ της Αττικής» προτείνεται να οργανωθεί Συνέδριο στις 10 Απρ 2016, με πρωτοβουλία της ΟΤΔ ΑΡΡΑΤΤΙΚΑ.
Η Ομάδα Τοπικής Δράσης ΑΡΡΑΤΤΙΚΑ θα υποδεχθεί νέες συλλογικότητες σε ανοικτή εκδήλωση στο Πολιτιστικό & Αθλητικό πάρκο Μαραθώνα (Λ. Μαραθώνος 196, Νέα Μάκρη), την Δευτέρα, 22 Φεβ 2016, στις 19.00. Πληρ: Χρύσα Μακρή-6909008884, Μάγδα Κοντογιάννη-6932094231, Άγγελος Μακρυγιάννης-6944270994, Κώστας Μαντζουράνης-6948250720



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382