Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Agrotica 2016: Οι παρόντες αγρότες και η απούσα κυβέρνηση

Εντυπωσιακό περίπτερο, κόσμος πολύς και καλός και όμορφος, φώτα πολλά, κλίμα γιορτής και ξαφνικά δακρυγόνα, κρότου – λάμψης και σκοτάδι!

Για πρώτη φορά στα 30 χρόνια της ιστορίας της Agrotica, η έκθεση που είναι πόλος έλξης για όλους τους αγρότες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ξεκίνησε με τις χειρότερες δυνατές προοπτικές, χωρίς επίσημα εγκαίνια και με τους κρανοφόρους των ΜΑΤ στην είσοδό της.
Άλλες χρονιές στον δεύτερο όροφο του κτιρίου 8 της HELEXPO οι επίσημοι είχαν τον πρώτο λόγο. Ό,τι κι αν γινόταν στα στέκια των αγροτών σε όλη τη χώρα, η τελετή των εγκαινίων της Agrotica ήταν η αρχή της γιορτής.
Φέτος όμως τα πράγματα άλλαξαν… θεαματικά. Μπορεί το εκατοντάδων τετραγωνικών μέτρων, εντυπωσιακό, περίπτερο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με τους 30 και πλέον χαμογελαστούς υπαλλήλους αλλά και στελέχη των αγροτικών φορέων του κράτους να ήταν έτοιμο να υποδεχθεί τους αγρότες, όμως γύρω στις 7 το βράδυ όλα τέλειωσαν. Και στο κτίριο 8 έμειναν μόνον κάποιοι μελισσοκόμοι να παρακολουθούν ένα σεμινάριο.
Η λάμψη της κορυφαίας στιγμής της αγροτικής ζωής και ανάπτυξης της χώρας ξέφτισε μέσα στα χημικά των ΜΑΤ και στην απόφαση του υπουργού Βαγγέλη Αποστόλου να μην παραστεί για να μην οξύνει – κι άλλο; – τα πνεύματα.
Κάποιοι λένε ότι σκόπιμα έγιναν όσα έγιναν. Για παράδειγμα σκόπιμα άνοιξαν οι πύλες της έκθεσης γύρω στις 5 παρά το απόγευμα και έκλεισαν γύρω στις 5.30 με την άφιξη των δυνάμεων καταστολής. Η ένταση και η νευρικότητα που δημιουργήθηκε αφού πολλοί αγρότες έμειναν εκτός έκθεσης, ίσως να προκλήθηκε. Και χαμένη ήταν η κορυφαία στιγμή της Ελληνικής αγροτιάς.
Οι εκθέτες, οι περισσότεροι στην ιστορία της Agrotica με βάση τα επίσημα στοιχεία της HELEXPO, κοιτούσαν απορημένοι τα όσα συνέβαιναν. «Μα τι μας νοιάζει εμάς ποιος θα κάνει τα εγκαίνια. Εμάς μας νοιάζει να έρθουν οι αγρότες και να δουν τα επιτεύγματα που μπορούν να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή τους και πιο μεγάλη την παραγωγή τους» παρατηρούσαν πολλοί στο ypaithros.gr.
Βέβαια η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός είχαν άλλη άποψη. Η φιέστα δεν έπρεπε να γίνει υπό τον… φόβο των αγροτών! Το αποτέλεσμα; Για πρώτη φορά στην πιο μεγάλη αγροτική γιορτή της χώρας, η κυβέρνηση, δηλώνει και είναι απούσα! Ευτυχώς οι αγρότες ήταν και παραμένουν εκεί!


http://www.ypaithros.gr/