Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

"Αγρότες, θέληση, οργάνωση, αποτέλεσμα ..." Γράφει ο Δημήτρης Μιχαηλίδης

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ 14 Ιαν 2016
Αγρότες, θέληση, οργάνωση, αποτελέσματα …

Πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η συγκέντρωση αγροτών στην Θεσσαλονίκη, μέσα στο κατάμεστο συνεδριακό «Ν. Γερμανός» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στις 14/1/2016, με
πάνω από 500 άτομα από πολλές περιοχές της Ελλάδος, και πάνω από 50 δημοσιογράφους από όλη την Ελλάδα.
Στο πάνελ κάθισαν (όπως συμφωνήθηκε) οι: Στ. Βογιατζής, Δημ. Καμπούρης, Παν. Πεβερέτος, Φάν. Τραγάκης, Χρ. Γκόντιας, Γιάν Παναγής, Πρ. Ιερωνυμάκης, Κώσ. Σπανούλης, Δημ. Κοτσόργιος & Παν. Μόσχος, ενώ ανάμεσα στους 25 που μίλησαν διακρίναμε τους Χρ. Σιδηρόπουλο, Δημ. Παπαδάκη, Δημ. Δημογιάννη, Γ. Χαρισόπουλο, Μπ. Τοπαλίδη, Β. Κανάκα, Δημ. Γαλαντάρη, Γ. Τσακμάκη & Κ. Αλεξανδή
Αν ο στόχος ήταν να ορισθεί ημερομηνία έναρξης αγροτικών κινητοποιήσεων, ο στόχος επιτεύχθηκε 100%, αφού είχε ορισθεί η 20 Ιαν 2016 και επιβεβαιώθηκε από διάφορα χειροκροτήματα των παρισταμένων. Εάν πάλι ο στόχος ήταν η συμμετοχή στην έκθεση AGROTICA, και αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε με την πρόταση να «γίνουν τα εγκαίνια από τους αγρότες» στις 28 Ιαν 2016, στην Θεσσαλονίκη.
Ο ενθουσιασμός όλων των παρόντων ήταν εξαιρετικά υψηλός και οι κραυγές απελπισίας εντονότατες, που έφθαναν μέχρι και σε οριακές εκφράσεις, όπως: έφθασε η ώρα για την επανάσταση, είμαστε εδώ και θα μείνουμε εδώ, αγώνας μέχρι εσχάτων, ή θα πέσουν ή θα πέσουμε, αυτοί ή εμείς, τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες, είμαστε παντός καιρού, «μολών λαβέ», την Τετάρτη θα γίνει πόλεμος, δεν έχουμε περιθώρια να γυρίσουμε στο σπίτι μας, οι μάχιμοι είναι εδώ, πάμε για πόλεμο, ή ταν ή επί τάς, αν δεν πετύχουμε τώρα θα είναι η τελευταία μας, και πολλές ακόμα.
Εκτός από την εισηγητική της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Ελλάδος, από τις 25 περίπου δίλεπτες τοποθετήσεις, ακούστηκαν ξεκάθαρα μόνο τρείς εισηγήσεις από εκπροσώπους από Βοιωτία, από Αλεξανδρούπολη και από Καβάλα, οι οποίες άγγιξαν οργανωτικά σημεία ενός αγώνα, που όπως φάνηκε τον θέλουν όλοι. Δηλαδή δόθηκε η εικόνα της ανάγκης ενός αγώνα χωρίς πισωγυρίσματα και χωρίς πλαγιοκοπήσεις, ή μεμονωμένες συναντήσεις με εκπροσώπους της κυβέρνησης. Επίσης ενός αγώνα (πολέμου?) από όλους μαζί, τονίζοντας ότι παλαιότερα παρατηρήθηκαν φαινόμενα άλλοι να είναι στα χωράφια και να δουλεύουν και άλλοι να τρέχουν στους αγώνες, αλλά τις ωφέλειες να τις απολαμβάνουν όλοι, αγωνισθέντες και μη αγωνισθέντες.
Αναφέρθηκε ότι πανελληνίως σήμερα φαίνονται να έχουν συσταθεί τέσσερις δομές, που θα πρέπει (δυστυχώς είναι ακόμα ζητούμενο) να συνδεθούν και να συγχρονισθούν για καλύτερα αποτελέσματα, ή ακόμα και για τα ελάχιστα αποτελέσματα. Προσκλήθηκαν τουλάχιστον ο κ. Ε. Μπούτας (ΠΑΣΥ) και ο κ. Θ. Παπακωνσταντίνου (Πρωτοβουλία Αγροτών)
Αγρότες υπήρχαν πολλοί, η θέληση των παρόντων ήταν ξεκάθαρη, η οργάνωση μη εμφανής και τα αποτελέσματα, εκτός από φανταιζί συγχρονισμένες κινητοποιήσεις, μάλλον αβέβαιες, χωρίς ορατή δυνατότητα των διαφόρων αγροτικών δομών να μπορούν να κεφαλαιοποιήσουν την απελπισία, την θέληση και τον δυναμισμό των αγροτών.
Αγρότες υπήρχαν πολλοί, αν και η νομιμοποιητική τους βάση δεν θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάποιος ότι ήταν εμφανής, επαρκής και ισχυρή. Δεν έγινε σαφές ποιοι εκπροσωπούσαν, πως και με ποιες διαδικασίες βρέθηκαν εκεί. Φάνηκε ότι προηγήθηκε κάποια προετοιμαστική συνάντηση, όπου προετοιμάστηκε η βασική εισήγηση, χωρίς να είναι σαφές από ποιους και με ποια ιδιότητα, ούτε και αν ήταν νομιμοποιημένοι-εξουσιοδοτημένοι για την συνάντηση.
Μόνο οι Βοιωτοί δήλωσαν (δεν είδαμε κάποια ντοκουμέντα, αλλά τουλάχιστον δήλωσαν δημόσια) ότι έγινε γενική συνέλευση κάποιου τυπικού οργάνου στην Βοιωτία εν όψει της συνάντησης, που πήρε αποφάσεις για να συμμετέχουν και να παρουσιάσουν τις απόψεις τους στην Θεσσαλονίκη, και να μεταφέρουν πίσω στην γενική τους συνέλευση την σύνθεση των προτάσεων όλων των συμμετεχόντων για υιοθέτησή τους από την τυπικά υφιστάμενη οργάνωσή τους.
Δεν εντοπίσθηκε κάποιο σύστημα καταγραφής των προσελθόντων, ούτε από πού και πόσο μακριά ήλθαν. Από τους ομιλητές φάνηκε ότι ήρθαν τουλάχιστον από Λήμνο, από Έβρο, από Κομοτηνή, από Καβάλα, από Δράμα, από Σέρρες, από Θεσσαλονίκη, από Πέλλα, από Πιερία, από Ημαθία, από Χαλκιδική, από Κοζάνη, από Ηγουμενίτσα, από Ιωάννινα, από Λάρισα, από Μαγνησία, από Λαμία, από Βοιωτία, από Αργολίδα και από Κρήτη.
Δεν φάνηκε να υπήρξε κάποιο σύστημα καταγραφής φορέων και συλλογικοτήτων που εκπροσωπήθηκαν στην συνάντηση της Θεσσαλονίκης. Ούτε είδαμε να έρχονται οι εξουσιοδοτημένοι εκπρόσωποι  με έγραφες αποφάσεις θέσεων και προβλημάτων των φορέων τους. Ούτε μοιράστηκαν στοιχεία κάποιας οργανωτικής επιτροπής (τηλέφωνα, email κλπ), ώστε να εξασφαλισθούν κάποιες στοιχειώδεις επικοινωνίες για επιτυχή συντονισμό.
Δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι τα κυριότερα προβλήματα των αγροτών είναι το κόστος παραγωγής, το ασφαλιστικό και η φορολογική αντιμετώπιση. Και ήταν η ταχύτητα της μεταβολής τους που δημιούργησε έξαρση στην αντίδραση και όχι κάποια συγκεκριμένη μελέτη και τεκμηρίωση, για τα προβλήματα που δημιουργούνται.
Δεν θίχθηκαν καθόλου, ούτε ακροθιγώς, θέματα όπως:
Αποτελεσματικό δίκτυο εφαρμοσμένης αγροτικής έρευνας για εξυπηρέτηση των αγροτών
Λειτουργία γεωργικών εφαρμογών ακόμα και με πειραματικούς & αποδεικτικούς αγρούς.
Μαζική εκπαίδευση για αγρότες & μάθημα «Πρωτογενούς παραγωγής» για όλα τα παιδιά
Υλοποίηση της εμπορίας αγροτικών προϊόντων από αγρότες (Αγορές Αγροτών-δημοπρατήρια)
Στήριξη συλλογικών δραστηριοτήτων (Συνεταιρισμοί, ΚοινΣΕπ) αγροτικής οικονομίας
Αναστροφή της καταστροφικής ηλικιακής κατανομής των αγροτών
Στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας, Επιμελητήρια ή/& ΑΓΡΟΤΙΚΑ Επιμελητήρια
Εθνική Αγροτική Πολιτική με στόχο την αυτάρκεια του Ελληνικής Κοινωνίας
Προστασία των μέσων αγροτικής παραγωγής, Χρήσεις γης, Χρήσεις νερού, Ελληνικοί σπόροι
Υποστήριξη χρηματοπιστωτικών εργαλείων της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.
Ένας ψύχραιμος εξωτερικός παρατηρητής θα μπορούσε να εντοπίσει την δραματική έλλειψη μιας ουσιαστικής δεξαμενής σκέψης (think tank) για την προετοιμασία και τεκμηριωμένη υποστήριξη πιθανών ή εναλλακτικών σεναρίων εξελίξεων στον αγροτικό τομέα τόσο για τους επαγγελματίες αγρότες, για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και παγκόσμια, που θα μπορούσε να αποτελέσει την βάση οικοδόμησης μιας κάποιας στρατηγικής για προσδιορισμό στόχων και ακολούθως οι αποφασίζοντες ένθερμοι συγκεντρωθέντες αγρότες να επέλεγαν τον καλύτερο δρόμο επίτευξης των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων.
Η εξαιρετική προσπάθεια όλων, οι διατεθέντες πόροι (βενζίνες, χρόνοι κλπ), η ζωηρή εκφώνηση συνθημάτων, η προβλεπόμενη δραστηριότητα σε όλα τα χωριά, η μαζική κινητοποίηση της 20 Ιαν 2016 και της 28 Ιαν 2016, και ο μακροχρόνιος αγώνας, εστιάσθηκε στα επείγοντα προβλήματα του φορολογικού και του ασφαλιστικού και στο ψευδεπίγραφο πρόβλημα του κόστους παραγωγής, παραμερίζοντας (ίσως και εξαφανίζοντας) τα σημαντικά προβλήματα στρατηγικής του ελληνικού αγροτικού τομέα και της επιβίωσης του αγροτικού κόσμου.
Μόνο μερικές επισημάνσεις έγιναν για την συμφωνία TTIP (διεθνείς επενδύσεις), για την μελέτη ΜacKinsey (συγκέντρωση αγροτικού τομέα σε 4 εταιρείες) και μερικά άλλα.
Φαίνεται πως είναι απαραίτητη η «από κάτω» οργάνωση ενός καθαρού συνδικαλιστικού κινήματος, με καθαρές ΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΕΣ ΑΞΙΕΣ, με χρηματοδότηση από τα ίδια τα εγγεγραμμένα μέλη, με συλλογικές ανοικτές διαφανείς διαδικασίες, με τυπικές και αμεσοδημοκρατικές αποφάσεις, με επαρκή ελεύθερη πληροφόρηση, με συνεχή επιστημονική υποστήριξη, με σύνδεση με όλη την κοινωνία και τις άλλες επαγγελματικές συνδικαλιστικές ομάδες, με διεθνή σύνδεση μεταφοράς τεχνογνωσίας, με ανταλλαγή εμπειριών και κοινωνική ζύμωση όλων των μελών για την ανάπτυξη εμπιστοσύνης, με …, με …, με …
Στην συνεχή αντιπαράθεση αστών κατά των αγροτών, από τους οποίους οι αστοί «κλέβουν» συνεχώς πόρους και υπεραξίες, φαίνεται ότι η κυβέρνηση σήμερα έχει επιλέξει να ρίξει όλο το βάρος των μνημονίων & υποχρεώσεων στους αγρότες, που δεν ελέγχει κομματικά επαρκώς, και να αφήσει  στο απυρόβλητο την πελατειακή κομματική της βάση, που είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ποντάροντας στην οργανωτική πιθανή αδυναμία γρήγορης αντίδρασης των αγροτών.
Στην συγκέντρωση αγροτών της 14/1/2016 στην Θεσσαλονίκη είδαμε πολλούς φίλους από πολλά μέρη της Ελλάδος, ανταλλάξαμε σκέψεις με αρκετούς φίλους, φωνάξαμε για το δίκαιο που μας πνίγει, υπήρχαν πολλοί αγρότες, η θέληση και η αγανάκτηση όλων των παρόντων ήταν ξεκάθαρη και έντονη, η οργάνωση θέλει πολλή ακόμα προσπάθεια για να μπορεί να υποστηρίξει μια ολόκληρη κοινωνία, την αγροτική, που ταλαιπωρείται, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι εύκολα ορατά για την επιβίωση του αγροτικού κόσμου, ακόμα και αν «νικήσουν» οι αγρότες στα επείγοντα προβλήματα του κόστους παραγωγής, στο ασφαλιστικό και το φορολογικό. Αξίζει να προχωρήσουν οι αγρότες.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382