Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Ασφαλιστικό: Στο 60% το πλαφόν εισφορών και φόρων για τους επαγγελματίες

Ξεκινούν οι επιτροπές ελεύθερων επαγγελματιών και νέων επιστημόνων για το Ασφαλιστικό

Από τον βασίλη Αγγελόπουλο

Λύση στο «Γόρδιο Δεσμό» των εισφορών που θα κληθούν να καταβάλλουν στο εξής ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και νέοι επιστήμονες (δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί), επιθυμεί να δώσει το υπουργείο Εργασίας.
Για το λόγο αυτό έχουν προγραμματιστεί δύο, εναρκτήριες συνεδριάσεις, με τις ξεχωριστές επιτροπές, που συστήθηκαν για το συγκεκριμένο θέμα και οι οποίες απαρτίζονται τόσο από στελέχη του υπουργείου Εργασίας,  όσο και από εκπροσώπους των φορέων, αλλά και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών και προεδρεύει ο γγ Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Νίκος Φράγκος. Η πρώτη συνεδρίαση είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 10 και μισή το πρωί και η δεύτερη, δύο ώρες μετά.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας, είναι οι Επιτροπές αυτές να ολοκληρώσουν άμεσα το έργο τους, αν είναι δυνατόν ακόμα και εντός της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς επίκειται η επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, άρα ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, έτσι ώστε να παρθούν οι τελικές αποφάσεις για το Ασφαλιστικό.
Σε κάθε περίπτωση, το «αγκάθι» της επιβολής ασφαλιστικής εισφοράς από 26,95%, έως 38%, επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, των παραπάνω ελεύθερων επαγγελματιών, παραμένει. Οι προτάσεις του υπουργείου Εργασίας, εστιάζονται στο να υπάρξει ειδική μέριμνα για νέους στους παραπάνω φορείς, δηλαδή για όσους δεν έχουν υπερβεί τα 3 – 5 έτη απασχόλησης. Σε αυτή την κατηγορία προτείνεται να επιβληθεί εισφορά 93 ευρώ, η οποία θα ισούται με εκείνη που ισχύει για αγρότες με βάση εισοδήματος, το 80% του κατώτατου μισθού (468 ευρώ το μήνα).
«Πονοκεφαλιάζει» όμως, η εύρεση λύσης για όσους έχουν εισόδημα από 18.000 – 20.000 ευρώ και άνω. Οι δύο πλευρές καλούνται να συναινέσουν σε ένα πλαφόν εισφορών που, αθροιστικά για ασφαλιστική κάλυψη και για φορολόγηση, δεν θα ξεπερνάει το 55 – 60% του ετήσιου εισοδήματος. Όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να συμφωνηθεί, με την εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει μείωση στα έσοδα των Ταμείων, άρα δεν θα κινδυνεύσει η μελλοντική καταβολή συντάξεων.

http://www.dikaiologitika.gr/