Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Εσωκομματικά καρφώματα ή πραγματικότητα?

Μερικές φορές αναρωτιέμαι αν τον κόσμο κυβερνούν κάποιοι έξυπνοι που μας δουλεύουν ή κάποιοι ηλίθιοι που μιλάνε σοβαρά. Mark Twain, 1835-1910, Αμερικανός συγγραφέας

Τι είπε ο άνθρωπος! Συγκρούστηκε, λέει, με τον Σαμαρά και το ανέφερε ως... προσόν! Ως επιχείρημα για να τον ψηφίσουμε για Πρόεδρο της ΝΔ!
Να το έλεγε αυτό για να προσελκύσει συριζαϊκές και χρυσαυγίτικες ψήφους για να εκλεγεί περιφερειάρχης, να πούμε, έστω, ότι βγάζουμε νόημα. Τουλάχιστον εκεί έχει κάποια ωφελιμιστική και ιδιοτελή σκοπιμότητα να επιζητάς να πλήξεις τον ευεργέτη σου. Τον άνθρωπο που πέρασε ειδικό νόμο για να γίνεις περιφερειάρχης εσύ και όχι η οικογενειοκρατική επιλογή του απελθόντος, καταδικασθέντος περιφερειάρχη.
Τι εννοεί, όμως, όταν λέει ο κ. Τζιτζικώστας ότι «συγκρούστηκε με τον Σαμαρά και τις επιλογές του»;
Τίποτε άλλο δεν εννοεί, παρά ότι συγκρούστηκε με τον Σαμαρά για να μην κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, όπως ήταν ο κεντρικός σχεδιασμός του κόμματός του, αλλά να κατεβεί εκ νέου ως υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Εννοεί δηλαδή ότι συγκρούστηκε με τον Σαμαρά για την καρέκλα του και μόνον για την καρέκλα του. Διότι δεν ήθελε να δώσει τη μάχη για τη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, αλλά να πάει στην βέβαιη, βάσει πιθανοτήτων, επανεκλογή στην Περιφέρεια Θεσσαλονίκης.
Αυτή ήταν όλη κι όλη η περίφημη σύγκρουση του Τζιτζικώστα με τον Σαμαρά. Σύγκρουση για να διατηρήσει, πάση θυσία, την καρέκλα του περιφερειάρχη.
Σύγκρουση, μάλιστα, που κατέστησε ακόμη πιο εύκολη την επανεκλογή του, εκμεταλλευόμενος την περιστασιακή αντιδημοφιλία τού τότε πρωθυπουργού, λόγω της σκληρής σταθεροποιητικής πολιτικής που ο τελευταίος ήταν αναγκασμένος να ασκήσει για τη σωτηρία της χώρας.
Κοιτάξτε προσόν που επικαλείται τελικά ο νέος υποψήφιος σωτήρας μας: Συγκρούστηκε, λέει, με τον Σαμαρά για να υπερασπιστεί και να διασφαλίσει την... καρέκλα του!
Ακόμη χειρότερα: Επικαλείται ως προσόν ότι συγκρούστηκε για την καρέκλα του ακριβώς με τον άνθρωπο που του έδωσε αυτή την καρέκλα με «ένα νόμο και ένα άρθρο»!
Η ανηθικότητα του κ. Τζιτζικώστα όμως δεν τελείωσε εκεί.
Ο Σαμαράς, σαν να μην είχε συμβεί τίποτε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τον συγχώρησε εμπράκτως και δέχθηκε να τον συναντήσει, παράλληλα και με άλλους υποψηφίους για την προεδρία της ΝΔ, στην αρχή της εσωκομματικής προεκλογικής εκστρατείας.
Αυτό έδωσε τη φυσική νομιμοποίηση στον κ. Τζιτζικώστα να μπορεί να κερδίσει την υποστήριξη πολλών στελεχών της ΝΔ που βρίσκονται πολιτικά κοντά στον Σαμαρά. Υποστήριξη πολύτιμη σε μια μάχη απέναντι σε ποικιλοτρόπως ισχυρές αντίπαλες υποψηφιότητες.
Αυτό όμως δεν του έφτανε του κ. Τζιτζικώστα. Δεν του έφτανε η μεγαλόψυχη πολιτική νομιμοποίηση της υποψηφιότητάς του από τον τελευταίο τακτικό αρχηγό της ΝΔ. Ήθελε κι άλλα. Διότι προφανώς αντιλαμβανόταν την πολιτική ανεπάρκειά του για αρχηγός της ΝΔ, αντιλαμβανόταν ότι έχανε.
Συμμάχησε λοιπόν με τους ορκισμένους εχθρούς του Σαμαρά και αποφάσισε προμελετημένα, τόσο μάλιστα προμελετημένα ώστε να το προαναγγείλει κιόλας προηγουμένως μέσω διαρροών στο μέσο έκφρασης των πιο ορκισμένων εχθρών του, να αποκηρύξει τον Σαμαρά, τον άνθρωπο που, κάνοντάς τον περιφερειάρχη, τον έβγαλε από την πολιτική αφάνεια τού πεμπτο-έκτου πολιτευτή της Α΄ Θεσσαλονίκης.
Δείτε με ποιον ακριβώς τρόπο προανήγγειλαν τα «Παραπολιτικά» την αποκήρυξη του Σαμαρά το μεσημέρι της 20ης Οκτωβρίου, κάμποσες ώρες πριν από τη γνωστή συνέντευξη στον Αντέννα, ώστε να καταλάβετε ότι μόνον τυχαία δεν ήταν η αποκήρυξη:
«Ο υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει αντιληφθεί ότι η σκιά του πρώην πρωθυπουργού βαραίνει την υποψηφιότητά του και τις κινήσεις του αφού ο Μεσσήνιος αποτελεί έναν από τους πλέον αντιπαθείς πολιτικούς, κάτι που αποδείχθηκε και στις εκλογές αλλά και την καμπάνια για το δημοψήφισμα.
Ο Τζιτζικώστας λοιπόν στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη απόψε θα διαχωρίσει τη θέση του από τον Αντώνη Σαμαρά κάτι που σύμφωνα με αρκετούς που γνωρίζουν καλά τα νεοδημοκρατικά δρώμενα έχει ήδη αργήσει να κάνει.»!
Και έτσι έγινε η «αποκήρυξη» το βράδυ της ίδιας ημέρας.
Ο βαθιά ανήθικος, όμως, κύριος Τζιτζικώστας δεν σταμάτησε εκεί.
Λίγο μετά την αποκήρυξη κατάλαβε ότι έκανε λάθος και ότι η εκ μέρους του πολιτική απεμπόληση της πρωθυπουργίας Σαμαρά λειτουργούσε τελικά όχι υπέρ του, αλλά μάλλον εις βάρος του.
Πήγε τότε να τα «μασήσει», ανεπιτυχώς. Μετά πάλι επιτέθηκε στον Σαμαρά. Άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου.
Ώσπου τελικά είδε το φως το αληθινό και το Σάββατο 31 Οκτωβρίου, ένδεκα ημέρες μετά την «αποκήρυξη», κατάλαβε πια ότι «η κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) απεμπολεί ένα προς ένα όσα με πραγματικό αγώνα είχε διασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση». Ω της επιφοιτήσεως!
Όπως μας βολεύει. Αλλάζουμε θέση κάθε μέρα, ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί τη μία και μόνη επιδίωξη: Την καρέκλα!
Οι γνήσιοι πολιτικοί άνδρες, κύριε Τζιτζικώστα, κατέρχονται στην πολιτική για τη δόξα ότι θα λένε μετά για αυτούς οι άνθρωποι ότι έκαναν κάτι καλό. Με αυτοσκοπό το καλό και όχι την προσωπική τους ανέλιξη.
Όχι για την καρέκλα με κάθε τρόπο και μέσο. Μετερχόμενοι οποιαδήποτε ανηθικότητα φανεί πρόσφορη να εξυπηρετήσει τη φιλοδοξία της στιγμής.
Αλλά αυτό φαίνεται ότι εσείς δεν είστε καν σε θέση να το κατανοήσετε.
Διότι αν είχατε στοιχειώδη ευφυΐα, κύριε Τζιτζικώστα, θα είχατε κατανοήσει ότι όποιος ψήφιζε ΝΔ στις 25 Ιανουαρίου 2015, αποδεχόταν ότι ο Σαμαράς όλο και κάτι καλό είχε κάνει για τη χώρα στην πρωθυπουργία του.
Ακόμη περισσότερο, όποιος ψήφιζε ΝΔ στις 20 Σεπτεμβρίου 2015 είχε καταλάβει πια οριστικά τι άφησε και τι επέλεξε η χώρα στις 25 Ιανουαρίου.
Εσείς, όταν στις 20 Οκτωβρίου αποφασίσατε να αποκηρύξετε τον Σαμαρά ως δήθεν «βαρίδιο», αυτό δεν το είχατε σκεφτεί;
Ότι δηλαδή στις εσωκομματικές εκλογές θα ψηφίσουν Νεοδημοκράτες που υπερψήφισαν Σαμαρά και όχι συριζαίοι ή χρυσαυγίτες που τον καταψήφισαν; Σαν κι αυτούς στους οποίους απευθυνθήκατε τον Μάιο του 2014 για να κερδίσετε την Περιφέρεια κόντρα στη Νέα Δημοκρατία;