Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Λάδι στη φωτιά των μπλόκων από τις κυβερνητικές παλινωδίες

Απειλή οι νέοι αγανακτισμένοι για τους πρώτους διδάξαντες
∆εν θα πρέπει να κοιµούνται και πολύ ήσυχοι αυτό τον καιρό οι φέροντες την ευθύνη για τη
χάραξη πολιτικής έναντι των αγροτών. Όχι γιατί τα πρώτα δείγµατα γραφής από την πορεία διαµαρτυρίας των Κρητικών στο Ηράκλειο έδειξαν καθαρά πως «κάτι ψήνεται» αλλά και γιατί οι παλινωδίες στον τρόπο διαχείρισης του αγροτικού ζητήµατος από την πλευρά της κυβέρνησης ρίχνει συνεχώς λάδι στη φωτιά, όπως γράφει η εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 31 Οκτωβρίου.
Έτσι, στο βαρύ κλίµα που δηµιουργεί στις τάξεις των αγροτών η διασπαστική τακτική της κυβέρνησης στο φορολογικό, προστέθηκε την τελευταία εβδοµάδα η «ιδέα» Κατρούγκαλου να καταργήσει ουσιαστικά τον ΟΓΑ και να µεταφέρει την ασφάλιση των αγροτών στον ενιαίο φορέα (ΙΚΑ).

Σηµειωτέον ότι στους κύκλους των αστών κυρίως υπουργών της κυβέρνησης, δύσκολα γίνεται αντιληπτό ότι αυτό το χειµώνα εκτός από τη βαριά µελαγχολία που δηµιουργεί στην ελληνική ύπαιθρο η φοροεπιδροµή, έχει ανοίξει και µια δεύτερη πληγή που προέρχεται από την υγρασία των τελευταίων εβδοµάδων (ασυγκόµιστα βαµβάκια και καλαµπόκια) και την ξηρασία στο πεδίο της ρευστότητας. Όπως τονίζουν οι ίδιοι οι αγρότες, την ώρα που το κράτος ζητάει και ξαναζητάει, το ίδιο αρνείται συστηµατικά να καλύψει τις υποχρεώσεις του, ακόµα κι αυτές που πηγάζουν από κονοτικούς πόρους. Τα βερεσέδια της εξισωτικής, το απλήρωτο πετρέλαιο και οι καθυστερήσεις στο τσεκ, µάλλον βάζουν φωτιά σε κάθε χωριό και υποδαυλίζουν τις κινητοποιήσεις.

Χαρακτηριστική του κλίµατος η δήλωση του µετριοπαθούς βουλευτή Σπύρου ∆ανέλη (Το Ποτάµι) που σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ανορθολογισµό, ισοπεδωτική τακτική και καταστροφική πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης µε τα µέτρα φορολόγησης των αγροτών.

Στο συνδικαλιστικό µέτωπο τώρα, η έλλειψη συντονισµού των αγροτών είναι σαφής, όµως η αγανάκτηση είναι τόσο µεγάλη που υπερκαλύπτει προς το παρόν τις οργανωτικές αδυναµίες. Άλλωστε όλοι οι «στρατηλάτες» κατανοούν αυτή τη φορά ότι οφείλουν µια ελάχιστη µεταξύ τους συνεννόηση, έτσι ώστε κανείς να µην κατηγορηθεί για διάσπαση του αγροτικού µετώπου.  

Λάρισα: Ενηµερώνουν τα χωριά πριν το συλλαλητήριο οι Λαρισαίοι

Στα χωριά για ενηµέρωση του αγροτικού κόσµου της Λάρισας ενόψει του µεγάλου συλλαλητηρίου της 10ης Νοεµβρίου στην κεντρική πλατεία της πόλης µε τη συµµετοχή όλων των φορέων του νοµού, έχει «ξεχυθεί» η επιτροπή των λαρισαίων συνεταιριστών. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνουν επισκέψεις συσκέψεις σε χωριά µε το παρακάτω πρόγραµµα: ∆ευτέρα 2/11/2015 και ώρα 7:00 µ.µ., στην Τερψιθέα, Τρίτη 3/11/2015 και ώρα 7:00 µ.µ., στη Φαλάνη, Τετάρτη 4/11/2015 και ώρα 7:00 µ.µ., στη Χάλκη. Παράλληλα, έκτακτο Περιφερειακό Συµβούλιο Θεσσαλίας εντός της επόµενης εβδοµάδας θα πραγµατοποιηθεί, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, έπειτα από σχετικό αίτηµα που κατέθεσαν στον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, αγρότες, κτηνοτρόφοι, Γεωπονικός Σύλλογος και ΓΕΩΤΕΕ. Η σχετική απόφαση, σηµειώνεται, είχε ληφθεί στη συνάντηση των λαρισαίων συνεταιριστών, που πραγµατοποιήθηκε στον Πλατύκαµπο στις 18 Οκτωβρίου.

Ηλεία: Παρέλασαν µε τρακτέρ και µηχανήµατα στον Πύργο


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

agronews