Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Έκθεση: Λουξεμβούργο και Γερμανία «παράδεισοι» στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Ο μυστικοπαθής χρηματοπιστωτικός τομέας στη Γερμανία είναι ο δεύτερος μετά το Λουξεμβούργο που είναι “ευάλωτος” σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ενώ και τα δύο
κράτη μέλη είναι τα χειρότερα για φοροαποφυγή, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε ένα χρόνο μετά το σκάνδαλο Luxleaks.
Οι περισσότερες από τις 15 χώρες που εξετάστηκαν έδειξαν ότι αποτυγχάνουν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, είπε η έκθεση που συντονίζεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για το Χρέος και την Ανάπτυξη (Eurodad), με «άφθονες ευκαιρίες» για τις πολυεθνικές και τους πλούσιους ιδιώτες να κρύψουν χρήματα.
«Μερικές από τις πιο ανησυχητικές χώρες εξακολουθούν να είναι το Λουξεμβούργο και η Γερμανία, οι οποίες προσφέρουν ένα ευρύ σύνολο από επιλογές για την απόκρυψη της ιδιοκτησίας και του ξεπλύματος χρήματος», είπε το δίκτυο των 48 ΜΚΟ, συμπεριλαμβανομένης της Oxfam και Christian Aid.
Το ξέπλυμα χρήματος μετατρέπει τα έσοδα του εγκλήματος σε δήθεν νόμιμα χρήματα ή περιουσία, και έχει συνδεθεί με τη διεθνή τρομοκρατία.
Ο Tove Ryding, συντονιστής φορολογικής δικαιοσύνης της Eurodad, είπε ότι οι πολίτες της ΕΕ περιμένουν εδώ και ένα χρόνο την ΕΕ να συγκεντρωθεί και να βάλει ένα τέλος σε ένα σύστημα που επέτρεψε σε εκατοντάδες πολυεθνικές να φοροαποφύγουν.
«Αντ ‘αυτού, αν και λίγα κενά έχουν κλείσει, εμφανίστηκαν νέα. Είναι σαφές ότι στην ΕΕ είναι business as usual για τις πολυεθνικές εταιρείες που θέλουν να αποφύγουν τους κανόνες για να μειώσουν τον φόρο στους λογαριασμούς τους».
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Vanessa Mock είπε στην EurActiv: «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φορολογικής απάτης είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της παρούσας Επιτροπής. Από την έναρξη του Πακέτου Διαφάνεια τον περασμένο Μάρτιο και το σχέδιο δράσης μας για την εταιρική φορολογία, τον Ιούνιο, έχουμε ήδη καταφέρει να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα».
Το Λουξεμβούργο επικρίθηκε έντονα στην έκθεση για το γεγονός ότι κατέστησε ακόμη πιο δύσκολο να εντοπιστούν οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων και των περιουσιακών στοιχείων με την εισαγωγή νέων οικονομικών δομών.
laundering_risks  Έκθεση: Λουξεμβούργο και Γερμανία «παράδεισοι» στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος laundering risks
EurActiv, James Crisp
*φωτογραφία [European Council/Flickr]