Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Το Google ξέρει τα πάντα για σένα

Εκείνο που όλοι γνωρίζουμε, αλλά ενδεχομένως αγνοούμε, είναι πως κάθε φορά που χρησιμοποιούμε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Google, από την αναζήτηση στο
διαδίκτυο και το Google Maps, έως το δωρεάν browser Google Chrome αλλά και το λειτουργικό της Android, δίνουμε τη συγκατάθεσή μας στο να αποκτήσει πρόσβαση στα ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα. 
Μάλιστα, η διαδικασία αυτή είναι πέρα για πέρα νόμιμη καθώς όλοι οι σχετικοί κανονισμοί αναγράφονται στην λίστα με τους όρους και προϋποθέσεις που όλοι πατάμε «Αποδοχή» χωρίς να έχουμε διαβάσει.
Ο τεχνολογικός κολοσσός, για να καταφέρει να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία μας χρησιμοποιεί μια ποικιλία από μεθόδους. Άλλοτε δίνουμε εμείς οι ίδιοι την συγκατάθεσή μας δημιουργώντας ένα λογαριασμό στο Gmail και άλλοτε διεξάγει «κρυφή έρευνα» πάνω μας, συλλέγοντας πληροφορίες από τις αναζητήσεις που κάνουμε στο ίντερνετ, τις επισκέψεις μας στο Google Maps κοκ.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο σκιαγραφεί ένα υπερβολικά πιστό προφίλ για εμάς, και μέσω αυτού είναι σε θέση να κάνει ακόμα πιο εύστοχες προτάσεις σε υπηρεσίες όπως το YouTube για παράδειγμα και να μας παρουσιάζει θέματα στα οποία έχουμε περισσότερες πιθανότητες να κλικάρουμε.
Εάν θέλετε να μάθετε που κρύβει όλα αυτά τα στοιχεία που έχει συλλέξει για εσάς η Google, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφτείτε την σελίδα των ρυθμίσεων της Google και να μεταφερθείτε στα settings του λογαριασμού σας.
Στη συνέχεια κάνετε κλικ στο «Account History» (ή Ιστορικό Λογαριασμού).
Στο σημείο αυτό θα βρείτε ένα λεπτομερές αρχείο με τα μέρη που έχετε επισκεφτεί, τις αναζητήσεις σας στο YouTube, καθώς και όλο το ιστορικό των βίντεο που έχετε παρακολουθήσει εκεί. Και φυσικά όλες τις αναζητήσεις που έχουμε κάνει με τη μηχανή αναζήτησης της Google.
Στη συνέχεια μπορείτε απλά να πατήσετε «PAUSE» ή «Παύση» καθώς και να διαχειριστείτε τα data ή να σταματήσετε τη Google να καταγράφει παρεμφερή στοιχεία για εσένα.
Εάν θέλετε να πάτε ένα βήμα παραπέρα και να ανακαλύψετε ακόμα και τι νομίζει η Google ότι γνωρίζει για σένα κάντε κλίκ στο σύνδεσμο επεξεργασία (Edit Settings), δίπλα από τη λέξη ADS.
Εδώ θα βρείτε τα πάντα για εσάς από την σκοπιά της Google, όπως φύλο, ηλικία, γλώσσες που μιλάτε, ενδιαφέροντα(!), και μια πληθώρα άλλων στοιχείων, τα οποία μπορείς να επεξεργαστείς και φυσικά να διαγράψεις, πατώντας «Επεξεργασία» (ή «Edit»).
Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι να έχετε κάνει log in στον “κεντρικό” σας λογαριασμό της Google, που μπορεί να γίνει με ένα απλό log in στο Gmail.
Πηγή: sofokleousin.gr