Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Τσίμερ: Ο Τσίπρας μάχεται κατά της παλιάς και διεφθαρμένης ελίτ, δεν έχει σχέση με τους σοσιαλιστές

Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατάφερε να ξεκινήσει τη συζήτηση στην Ευρώπη για τη δημοκρατία και ο αγώνας του για πολιτική αλλαγή δεν έχει τελειώσει,
είπε σε συνέντευξη στην EurActiv.gr η επικεφαλής της ευρωπαϊκής αριστεράς στην Ευρωβουλή, Γκάμπι Τσίμερ.
Η Γερμανίδα ευρωβουλευτής μίλησε στον ανταποκριτή της EurActiv.gr στις Βρυξέλλες, Σαράντη Μιχαλόπουλο.
Η τελευταία συμφωνία διάσωσης που επιτεύχθηκε μεταξύ της Αθήνας και των διεθνών πιστωτών της, οδήγησε στην διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα άλλο αριστερό κόμμα αναδύθηκε μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, η «Λαϊκή Ενότητα», τα μέλη της οποίας εξακολουθούν να αντιτίθενται στα μέτρα λιτότητας. Ποια είναι η γνώμη σας για τη «Λαϊκή Ενότητα» του οποίου ηγείται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης;
Οι νεοφιλελεύθερες ελίτ της Ευρώπης επιδιώκoυν ένα σαφή στόχο: να απαλλαγούν από τον ΣΥΡΙΖΑ ως τη μόνη κυβέρνηση της αριστεράς στην ΕΕ που αμφισβητεί την νεοφιλελεύθερη ΕΕ των τραπεζών και των εταιρειών. Δουλεύουμε μαζί με κάθε αριστερό κόμμα που μάχεται εναντίον αυτής της λογικής και αγωνίζεται για μια κοινωνική ΕΕ προς όφελος της πλειοψηφίας του λαού.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιξε και έχασε τον αγώνα εναντίον των ευρωπαϊκών συντηρητικών δυνάμεων. Πώς μπορεί η ευρωπαϊκή αριστερά να πείσει τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους ότι μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή;
Ρίχνοντας μια ματιά στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο, βλέπει κανείς ότι η τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων ήταν εντελώς εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Παρ ‘όλα αυτά, ξεκίνησαν ένα θαρραλέο αγώνα για τη δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία, την αξιοπρέπεια και την ευημερία για όλους στην Ευρώπη. Ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων, πολλοί άνθρωποι πλέον συνειδητοποίησαν πως οι άρχουσες ελίτ, ιδίως στο πλαίσιο του άτυπου Eurogroup, δεν διστάζουν και εκβιάζουν μια ολόκληρη χώρα και αναστέλνουν τη δημοκρατία, προκειμένου να κρατηθούν στην εξουσία και να διασφαλίσουν τα προνόμιά τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τους ανθρώπους σε όλη την ΕΕ να αρχίσουν τη συζήτηση για τις δημοκρατικές ελλείψεις της ΕΕ, τη δύναμη των τραπεζών, και των πολιτικών εκπροσώπων τους, και ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε αυτή την Ευρώπη. Οι ψηφοφόροι είναι αρκετά έξυπνοι για να καταλάβουν ότι η πολιτική αλλαγή χρειάζεται αλλαγή της ισορροπίας ισχύος. Είναι στο χέρι μας να κινητοποιήσουμε και να πείσουμε τους ψηφοφόρους, και εναπόκειται στους λαούς να πιέσουν για την αλλαγή αυτή από κάτω προς τα πάνω, προκειμένου να αμφισβητήσουν τις παλιές ελίτ. Οι εκλογές στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία μπορεί να είναι τα επόμενα βήματα σε αυτό το μακροχρόνιο αγώνα.
Υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ισχυρίζονται ότι το κόμμα πρέπει να γίνει ο επόμενος σοσιαλιστικός πόλος στην Ελλάδα. Φοβάστε ότι θα «χάσετε» τον Τσίπρα;
Όχι, καθόλου. Ο Αλέξης Τσίπρας αγωνίζεται για αριστερές ιδέες και πολιτικές, εδώ και πολλά χρόνια. Αγωνίζεται για την κοινωνική δικαιοσύνη, μια δίκαιη κατανομή του πλούτου και για τα βάρη που προκαλούνται από την κρίση του τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού τομέα, καθώς και την αναδιάρθρωση του μη βιώσιμου χρέους στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, ο ίδιος προσπαθεί να καταπολεμήσει την ανθρωπιστική κρίση και μάχεται κατά της διαφθοράς της παλιάς ελληνικής ελίτ.
Αυτό είναι εντελώς εναντίον του νεοφιλελεύθερου δόγματος που έχει επικρατήσει, στο οποίο τα περισσότερα από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της ΕΕ είναι προσκολλημένα. Και πολλά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα σε πολλές χώρες της ΕΕ είναι μέρος αυτής της απόφασης της ελίτ του νεποτισμού. Δεν βλέπω καθόλου πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να γίνει μέρος της πολιτικής τους οικογένειας.
Είστε αισιόδοξη για την επίδοση των Ποδέμος στις ισπανικές εκλογές; Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι η δημοτικότητά του πέφτει συνεχώς.
Ναι, βέβαια, είμαι αισιόδοξη. Οι Ποδέμος ιδρύθηκαν ενάμιση χρόνο πριν και ήταν σε θέση να κινητοποιήσουν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ισπανία και στην Ευρώπη κατά της αποτυχημένης λιτότητας και τις αθέμιτες πολιτικές που επιβλήθηκαν από τις άρχουσες ελίτ. Υπήρχε για μόλις τέσσερις μήνες, και έφτασε πάνω από 8 τοις εκατό στις ευρωπαϊκές εκλογές. Τώρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θα μπορούσε να είναι σε θέση, τουλάχιστον, να διπλασιάσει αυτό το αποτέλεσμα στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Για έναν τόσο νέο σχηματισμό, αυτό θα ήταν ένα πολύ καλό αποτέλεσμα. Θα είναι μια σημαντική και απαραίτητη πολιτική δύναμη η οποία θα πιέσει για την κοινωνική δικαιοσύνη, τη διαφθορά και να επαναφέρει τη δημοκρατία στο πολιτικό σύστημα του νεποτισμού στην Ισπανία. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι υπάρχουν και άλλες αριστερές, εναλλακτικές και προοδευτικές δυνάμεις στην Ισπανία. Με την οικοδόμηση συμμαχιών, θα μπορούσαν να αρχίσουν να αλλάζουν την τρέχουσα ισορροπία δυνάμεων [στην Ισπανία].
Τι σημαίνει η εκλογή του αριστερού Τζέρεμι Κόρμπιν για την πολιτική σας ομάδα; Οι σοσιαλδημοκράτες έρχονται πιο κοντά στην ευρωπαϊκή αριστερά ή το αντίστροφο;
Πρώτα απ ‘όλα, χαιρόμαστε που ένας αριστερός πολιτικός ήταν σε θέση να συγκεντρώσει την πλειοψηφία κατά της νεοφιλελεύθερης παράταξης στην παράδοση του Τόνι Μπλερ. Κατ ‘αρχάς, αυτό είναι ένα καλό σημάδι για πολλούς εργαζόμενους, φτωχούς, άνεργους στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς το Εργατικό Κόμμα θα μπορούσε να αρχίσει και πάλι να υπερασπίζεται τα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους. Αλλά «ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη» και ο κ Κόρμπιν θα πρέπει να αγωνιστεί σκληρά για την προσέγγισή του αυτή και να αντιμετωπίσει τους εσωτερικούς και εξωτερικούς του αντιπάλους αλλά και εκστρατείες. Το Εργατικό Κόμμα είναι το μόνο κόμμα μέσα στους σοσιαλδημοκράτες, και θα είναι μακρύς ο δρόμος για να τους φέρει πιο κοντά στις πολιτικές, τις αξίες και τις αρχές μας. Παρ ‘όλα αυτά, κάτι αλλάζει στη σοσιαλδημοκρατική οικογένεια, σε μια ελπιδοφόρα κατεύθυνση.
Σαράντης Μιχαλόπουλοσ / EurActiv.gr