μονιμοποίηση περίπου 40.000 δημοσίων υπαλλήλων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Παρά τις αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες, ως προς το «γιγάντιο ελληνικό Δημόσιο» και τις μέχρι πρότινος έντονες διαμαρτυρίες της τρόικας στο θέμα των προσλήψεων, η κυβέρνηση μοιάζει να έχει βρει τη «χρυσή τομή» με τους δανειστές, εξ ου και έχει εκπονήσει συγκεκριμένο πλάνο για τις υπολειπόμενες για το 2015 2.000 προσλήψεις. «Το Δημόσιο δεν χρειάζεται απολύσεις αλλά προσλήψεις», επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης, προσθέτοντας ότι 350.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει από το Δημόσιο τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης. Ο ίδιος βεβαίως ξεκαθάρισε ότι ο κύριος όγκος των κενών θέσεων θα καλυφθεί εκ των ενόντων, μέσω της κινητικότητας.
Ηδη το υπουργείο έχει ζητήσει από τα υπόλοιπα υπουργεία και τους εποπτευόμενους φορείς να καταρτίσουν κατάλογο με αιτήματα για κάλυψη κενών θέσεων, κυρίως διοικητικού προσωπικού, ενώ παράλληλα έχει ζητηθεί και από το ΑΣΕΠ να ενημερώσει πόσοι από τους επιτυχόντες, κατά χρονική σειρά προτεραιότητας, παραμένουν άνεργοι, ποια είναι η ειδικότητά τους, τα προσόντα τους κ.ο.κ.
«Πήγα στον Δήμο Αθηναίων και είναι όλες οι υπηρεσίες υποστελεχωμένες», επεσήμανε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι στο πρόγραμμα της εσωτερικής μόνιμης κινητικότητας θα πρέπει να ενταχθούν και οι Δήμοι, εφόσον επιθυμούν να καλύψουν κενές θέσεις. Πριν από αυτό, όμως, «θα πρέπει να καταρτίσουν οργανογράμματα. Επρεπε να είναι έτοιμα εδώ και πολύ καιρό. Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όποιος δεν έχει οργανόγραμμα δεν συμμετέχει στον μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας και συνεπώς δεν θα καλύψει και τις ανάγκες του σε προσωπικό», ξεκαθάρισε ο κ. Βερναρδάκης.
Εντωμεταξύ, ως προς τους ΙΔΑΧ, αναζωπυρώνεται ενδεχόμενη μονιμοποίησή τους. Προ μηνών, ο τότε αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Γ. Κατρούγκαλος είχε συμπεριλάβει σε νομοσχέδιο σχετική διάταξη η οποία απεσύρθη τελικά. Ωστόσο ο κ. Βερναρδάκης προσανατολίζεται στην επαναφορά της με το σκεπτικό ότι «δεν θα πρέπει να υπάρχει διαφορετικό εργασιακό καθεστώς για υπαλλήλους που κάνουν την ίδια δουλειά».
Στο στόχαστρο της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης τίθεται και το θέμα των ανταποδοτικών προσλήψεων. Ειδικότερα, ο κ. Βερναρδάκης εμφανίστηκε θετικός σε ενδεχόμενη απελευθέρωσή τους στους αυτοχρηματοδοτούμενους οργανισμούς, όπως είναι, για παράδειγμα, ο ΕΟΦ. Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε ότι «οι όποιες ενέργειες θα πρέπει να γίνουν προσεκτικά και μετά από διάλογο, καθώς η απελευθέρωση δεν θα πρέπει να είναι ανεξέλεγκτη και άνευ προϋποθέσεων».
http://www.dikaiologitika.gr/
http://www.dikaiologitika.gr/