Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Συνέδριο αξιοποίησης δεδομένων Παρατήρησης Γης για την ενίσχυση του γεωργικού τομέα διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Συνέδριο διεθνούς βεληνεκούς για θέματα αξιοποίησης δεδομένων Παρατήρησης Γης προκειμένου να ενισχυθεί ο γεωργικός τομέας διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής

Μακεδονίας αύριο Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015, από τις 9.30’ το πρωί στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας «NOESIS», στη Θεσσαλονίκη.
Το συνέδριο έχει τίτλο «The role of Earth Observation in Agriculturetowards creating reliabledata and new services for a competitive Agri-SectorThe case of AGRO_LESS» και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου με τίτλο «Κοινές Στρατηγικές Αναφοράς για τις Αγροτικές Δραστηριότητες Μειωμένων Εισροών», με το ακρωνύμιο «AGRO_LESS». Το «AGRO_LESS» υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013» και επικεφαλής εταίρος είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Σκοπός του συνεδρίου είναι η ανάδειξη του ρόλου της Παρατήρησης Γης στην γεωργία. Πιο συγκεκριμένα, θα συζητηθεί η συμβολή των αξιόπιστων δεδομένων και των νέων υπηρεσιών που δημιουργούνται από την Παρατήρηση Γης στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα, ενώ παράλληλα μέσα από συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, θα καταδειχθεί η αξία νέων σύγχρονων εργαλείων (δορυφόροι, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και τηλεμετρικοί αισθητήρες). Τα αποτελέσματα και η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από το έργο «AGRO_LESS» θα συζητηθούν σε συνδυασμό με τη βιωσιμότητα και τις μελλοντικές προοπτικές των πρακτικών της γεωργίας μειωμένων εισροών, όχι μόνο στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή.
Η ατζέντα, αλλά και ο διεθνής χαρακτήρας του συνεδρίου το καθιστούν μείζονος σημασίας. Μεταφέροντας τη δική τους σχετική εμπειρία, θα παρευρεθούν, μεταξύ άλλων,  η Γενική Διευθύντρια της Διακυβερνητικής Ομάδας Παρατήρησης της Γης (GEO) των Ηνωμένων Εθνών Barbara Ryan, καιδιακεκριμένοι επιστήμονες που εκπροσωπούν εθνικούς και διεθνείς φορείς και οργανισμούς, καθώς επίσης και εκπρόσωποι των εταίρων του έργου τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Βουλγαρία.
Οι εταίροι του έργου ευελπιστούν ότι το συνέδριο αυτό θα ανοίξει νέους ορίζοντες και θα αποτελέσει το εφαλτήριο μιας ευρύτερης διατομεακής δικτύωσης σε Ελλάδα και εξωτερικό πάνω σε θέματα αξιοποίησης νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα.
Το συνέδριο θα μεταδοθεί απευθείας μέσω live-streaming στην εξής διεύθυνση:http://www.auth.gr/video/19392.
Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του έργου:http://agrolessproject.eu/index.php/en/.