Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Αναδρομικό χαράτσι 1.000 ευρώ σε 42.000 υπαλλήλους τραπεζών

Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο
Αναδρομικό «χαράτσι» σε όλους τους τραπεζοϋπαλλήλους πρόκειται να επιφέρει το υπουργείο Εργασίας, λόγω εφαρμογής της εισφοράς 1% υπέρ ΟΑΕΔ. Πρόκειται για την
εισφορά που είχε θεσπιστεί από το 2011 για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και τότε οι τραπεζοϋπάλληλοι είχαν εξαιρεθεί από αυτή.
Γνωμοδότηση όμως του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, από τον περασμένο Μάιο, που έγινε δεκτή τότε από τον πρώην υπουργό Εργασίας, Πάνο Σκουρλέτη, επιφέρει τη συγκεκριμένη εισφορά και στους περίπου 42.000 τραπεζοϋπαλλήλους.  Μάλιστα, η καταβολή της συγκεκριμένης εισφοράς, αναμένεται να γίνει αναδρομικά από 1.1.2011 και μετά. Υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο οι τραπεζοϋπάλληλοι θα κληθούν να καταβάλλουν στο Δημόσιο ποσό από 1.000 – 1.200 ευρώ ο καθένας. Ήδη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον νέο υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, τέθηκε το πρόβλημα και εξετάζεται το ενδεχόμενο η συγκεκριμένη παρακράτηση να γίνει τμηματικά και σε δόσεις.
Ο ΟΑΕΔ απέστειλε σχετική επιστολή προς την  Ελληνική Ένωση Τραπεζών με την οποία ενημερώνει τις τράπεζες να κινήσουν τις διαδικασίες είσπραξης του 1% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων .
Το ζήτημα θα εξεταστεί στην αυριανή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΤΟΕ. Επισημαίνεται ότι ήδη οι εργαζόμενοι στις τράπεζες δίνουν 1,83% του μισθού τους υπέρ ανεργίας και οι τράπεζες-εργοδότες 3,17% για τον ίδιο σκοπό. Για το λόγο αυτό θα εξεταστεί η πιθανότητα προσφυγής στη δικαιοσύνη κατά της συγκεκριμένης απόφασης. Η αυριανή συνεδρίαση της ΟΤΟΕ θα έχει ως πρόσθετο αντικείμενο συζήτησης και το θέμα των αποθεματικών των Ταμείων, που κατά το παρελθόν το υπουργείο Εργασίας, πιέζει να αξιοποιηθούν για την καταβολή συντάξεων.

http://www.dikaiologitika.gr/