Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Σταύρος Θεοδωράκης : «Αν θέλει η κοινωνία “μια από τα ίδια” έχει στη διάθεση της τρεις επιλογές, αν όμως θέλει το καινούριο, υπάρχει μόνο το Ποτάμι»

«Τόσα χρόνια λέμε ότι θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα, αλλά ψηφίζουμε πάντα τα ίδια κόμματα και τα ίδια πρόσωπα. Η μόνη λύση είναι αυτή τη φορά ο κόσμος που θέλει το
διαφορετικό, να ψηφίσει το διαφορετικό. Ο στόχος μας είναι να έχουμε ένα ποσοστό της τάξης του 10%. Πρέπει και μπορούμε. Μόνο αν πάρουμε ένα μεγάλο ποσοστό θα καταλάβει το πολιτικό σύστημα ότι ο κόσμος θέλει να τα αλλάξει όλα. Πρέπει να πάρουμε 10% για να διαπραγματευτούμε για τους χαμένους των μνημονίων, για τους ανέργους, για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, για να κοιτάξουμε την κοινωνία και να συγκρουστούμε με τα κόμματα και τους κομματικούς μηχανισμούς. Ήρθαμε εδώ για να κυβερνήσουμε και για να αλλάξουμε τα πράγματα. Θέλουμε μεγάλα ποσοστό, όχι για να πάρουν τα στελέχη μας μεγάλες καρέκλες. Αυτό είναι το Ποτάμι, μια προσπάθεια να πειστεί η δημιουργική κοινωνία ότι μπορεί με «δούρειο ίππο» το Ποτάμι να κυβερνήσει αυτή τη χώρα». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα εξέφρασε ο Σταύρος Θεοδωράκης κατά τη διάρκεια της ανοιχτής εκδήλωσης στην Αγία Βαρβάρα Αττικής, τη γειτονιά των παιδικών του χρόνων.

Παρουσία πλήθους παλιών του συμμαθητών, καθώς και φίλων και υποστηρικτών του Ποταμιού, ο επικεφαλής του κινήματος τόνισε «Στις 21 του μήνα πρέπει να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για τους χαμένους των μνημονίων. Αυτοί είναι κυρίως οι άνεργοι, εκείνοι που δουλεύουν ανασφάλιστοι και είναι και οι μικρομεσαίοι. Η χώρα ταλαιπωρείται όλα αυτά τα χρόνια από κυκλική ανεργία. Έχει παρέλθει η εποχή που η Ελλάδα μπορούσε να τα προσφέρει όλα σε όλους. Θα περάσουμε δύσκολα τους επόμενους μήνες καθώς θα έχουμε λίγα χρήματα στη διάθεση μας. Θα έχουμε ακόμα λιγότερα χρήματα από αυτά που θα είχαμε υπό κανονικές συνθήκες λόγω της συμφωνίας που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας. Εμείς υποσχόμαστε ότι αυτά τα λίγα χρήματα που θα έχουμε δεν θα πάνε στα ρετιρέ της εξουσίας. Θα συμπιέσουμε τα κόστη των κρατικών ρετιρέ, θα συμπιέσουμε τη σπατάλη και θα προσπαθήσουμε αυτά τα λίγα χρήματα που έχει η χώρα να πάνε κατά προτεραιότητα σε αυτούς που τα έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όχι σε αυτούς που έχουν τη δυνατότερη φωνή».

Απαντώντας σε πολίτες για τις προϋποθέσεις συμμετοχής του Ποταμιού σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης σημείωσε «Με το Ποτάμι δεν υπάρχει κανένα παζάρι για τις θέσεις του Δημοσίου. Αν το Ποτάμι είναι ισχυρό θα επιβάλλει οι κρατικές θέσεις να δοθούν αξιοκρατικά, μέσα από τις νόμιμες διαδικασίες. Οι κομματικοί μηχανισμοί πολεμούν το Ποτάμι γιατί τους χαλάμε την πιάτσα. Γιατί τους λέμε ότι ο πρώτος όρος που θα θέσουμε είναι ότι οι κομματικοί μηχανισμοί δεν θα αποκτήσουν μερίδιο στην εξουσία. Όσο για τα πρόσωπα. Πρέπει να επιλεγεί μια ομάδα ικανών ανθρώπων που γνωρίζουν από δουλειά. Τέλος οι πειραματισμοί. Την κυβέρνηση πρέπει να αποτελούν άνθρωποι που έχουν έργο στην πραγματική ζωή. Θα βάλουμε βέτο σε ανθρώπους που δεν μπορούν να είναι ωφέλιμοι».

Όσο για τις κατηγορίες που δέχεται κατά καιρούς το Ποτάμι, ο επικεφαλής του κινήματος σχολίασε «Έχουμε σοβαρότερα πράγματα να κάνουμε από το να ασχοληθούμε με τις αθλιότητες που κατά καιρούς λένε για το Ποτάμι. Τα ψέματά τους απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Λένε διάφορα ψέματα για τη διαπλοκή, για τη διαφθορά, για τις συγγένειες που υποτίθεται ότι έχω. Επειδή δε μπορούν να κατηγορήσουν το Ποτάμι για τίποτα απ’ αυτά που έχει κάνει κι έχει πει, κατασκευάζουν ιστορίες. Δεν θα ακολουθήσουμε τη δική τους ατζέντα. Το Ποτάμι είναι το καθαρό Κίνημα και είναι ίσως η τελευταία προσπάθεια, να πάρουν την τύχη της χώρας στα χέρια τους, όσοι δεν ήταν στους κομματικούς σωλήνες. Μπορούμε να μιλήσουμε για τις δικές τους διαδρομές στα γραφεία των εκδοτών και των εργολάβων. Το Ποτάμι δε χρωστάει πουθενά. Σε κανέναν τραπεζίτη. Καμιά συναλλαγή με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή. Αυτό είναι το Ποτάμι».

Τέλος, καλούμενος να κάνει ένα σχόλιο για το δίπολο που σχηματίζεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Μεϊμαράκη, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε χαρακτηριστικά «Ζήτησα από τον κ. Τσίπρα και τον κ. Μεϊμαράκη να πουν με ποιον έχουν σκοπό να κυβερνήσουν τη χώρα, γιατί πραγματικά είναι εντελώς παράδοξο να λένε ότι θέλουν να κυβερνήσουν τη χώρα αλλά να μην μας λένε με ποιους θα το κάνουν. Τι περιμένουν για να τους εμφανίσουν; Θα επιβραβευτούν δηλαδή οι άνθρωποι που χαντάκωσαν τη χώρα; Αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει η ελληνική κοινωνία. Αν θέλει “μια από τα ίδια” έχει στη διάθεση του τρεις επιλογές -ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ-, αν όμως θέλει το καινούριο υπάρχει μόνο μια, το Ποτάμι».