Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

"Η εθνική συνεννόηση μέσα από το πρίσμα της ρεαλιστικής ουτοπίας" - Του Καλπακίδη Κυρ. Δαμιανού

Η εθνική συνεννόηση μέσα από το πρίσμα της ρεαλιστικής ουτοπίας

Του Καλπακίδη Κυρ. Δαμιανού
Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ-Υπ. Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πιερίας


Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στις 20/9 έχουμε όλοι αντιληφθεί, ότι βαδίζουμε σε μια νέα κατάσταση στη χώρα. Οι ψευδαισθήσεις και ο λαϊκισμός που εντέχνως καλλιέργησαν τα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα προκειμένου να υφαρπάξουν την ψήφο του πολίτη έχουν καταρρεύσει. Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή 6/9 στο Έθνος, οκτώ στους δέκα πολίτες έχουν την άποψη ότι δεν ισχύει πλέον η αντίθεση μνημόνιο-αντιμνημόνιο, θέτοντας ως νέα αντίθεση τη σύγκρουση παλιού-νέου ή των αποτελεσματικών σε σχέση με τους αναποτελεσματικούς πολιτικούς. Μάλιστα το 70% πιστεύει στις κυβερνήσεις συνεργασίας.
Τι έγινε λοιπόν από το 2010 έως σήμερα? Πόση διχόνοια και πόσα ψέματα και συκοφαντίες γέμισαν την πολιτική ζωή του τόπου?
Υπάρχουνε δύο δρόμοι να απαντήσει κάποιος. Ο πρώτος, που δεν με βρίσκει σύμφωνο, είναι εκείνος  που κουνάει το δάχτυλο στους πολίτες που έκαναν μια επιλογή διαφορετική, υπενθυμίζοντας ότι τελικά το ΠΑΣΟΚ έλεγε την πικρή αλήθεια.  Ο δεύτερος δρόμος, που προσωπικά πιστεύω, είναι της εθνικής συνεννόησης.
 Οι πολίτες πλέον γνωρίζουν και θα κρίνουν σε άλλο πλαίσιο πρόσωπα και κόμματα.
Όσοι τοποθετούν τον εαυτό τους, στο προοδευτικό χώρο, μακριά από εντάσεις, λαϊκισμούς και  προσωπικές έριδες, πρέπει να καθίσουν στην ίδια πλευρά του τραπεζιού. Η λύση στα αδιέξοδα μπορεί να βρεθεί μόνο αν όλοι συμμετέχουν σε αυτήν. Κανείς δεν περισσεύει στην εθνική συνεννόηση. 
Δεν πιστεύω ότι η σοσιαλδημοκρατία στη χώρα μας εκφράζεται μόνο από το ΠΑΣΟΚ και ενός τμήματος της ΔΗΜΑΡ.
Συνεπώς οποιαδήποτε εκλογικό ποσοστό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, θα είναι μια αρχή στη προσπάθεια που κάνει ο χώρος να ανασυνταχθεί.
 Η δημοκρατία χρειάζεται την σοσιαλδημοκρατία, το προοδευτικό και μεταρρυθμιστικό κέντρο ακόμα και ένα κομμάτι της ανανεωτικής αριστεράς και της οικολογίας. Μόνο έτσι μπορούμε να κάνουμε βήματα προς την εθνική συνεννόηση και την οριστική έξοδο από την οικονομική κρίση. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κα Γεννηματά, ορθά επιμένει ότι  «στη λογική που λέει ‘μόνο εμείς μπορούμε’, εμείς απαντάμε ‘μόνο όλοι μαζί μπορούμε’».
Αναζητάμε λοιπόν την εθνική συνεννόηση, ένα δύσκολο εγχείρημα, μια ρεαλιστική ουτοπία, που αξίζει να παλέψουμε για να γίνει από φιλοσοφική θεωρία, πράξη.
Με αυτές τις σκέψεις συμμετέχω στη προσπάθεια που ξεκινήσαμε εδώ και μερικά χρόνια, ως υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία.

Την Κυριακή 20/9 καλούμαστε να κάνουμε ρεαλιστικά βήματα για να πετύχουμε αυτό που σήμερα μοιάζει δύσκολο, αλλά όχι πλέον ουτοπικό.