Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015

Φινάλε απόψε του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου Κ.Θ.Β.Ε.: Η ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ

 Είναι η τελευταία παράσταση του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Την παρουσιάζει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος απόψε  Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2015 στις 8 το βράδυ στο αρχαίο θέατρο Δίου.
Πρόκειται για την «Απολογία του Σωκράτη», διαχρονικό έργο που για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου θα την απολαύσει το κοινό στην αρχαία Ελληνική γλώσσα, έτσι όπως την κατέγραψε και τη διαμόρφωσε ο Πλάτωνας.
  Η «Απολογία Σωκράτους», που έγινε στις 21 Μαΐου του 399 π.Χ. και καταγράφηκε, πιθανόν, το 397 π.Χ., είναι το μοναδικό μη διαλογικό έργο του Πλάτωνα, αλλά και το μόνο, στο οποίο αναφέρει τον εαυτό του παρόντα και ενεργό, κατά τη διαδικασία του Δικαστηρίου της Ηλιαίας.
  Το έργο θα μιληθεί στην αρχαία ελληνική γλώσσα, ύστερα από δυόμιση χρόνια μεθοδευμένων προβών, για να ακουσθεί με τον φυσικό και οικείο τρόπο που ακούγεται και η σύγχρονη ελληνική γλώσσα. 
  Ο τρόπος ενσάρκωσης του λόγου από τους ηθοποιούς, κάνει την παράσταση μια σπάνια βιωματική εμπειρία και για τους θεατές, που νοιώθουν επίσης βιωματικά τον τελετουργικό χαρακτήρα μιας αναπαράστασης, σαν να μεταφέρονται στην πραγματική ατμόσφαιρα της δίκης του Σωκράτη. 
  Πρόκειται για μια αυθεντική αναπαράσταση της συγκλονιστικότερης Δίκης στην ιστορία του πολιτισμού που κατέγραψε την εικόνα και τα ήθη του Δυτικού κόσμου, έτσι όπως είναι απαράλλακτα μέχρι και σήμερα.

Ταυτότητα παράστασης
Διδασκαλία αρχαίου κειμένου - μετάφραση - σκηνικός χώρος -  σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης.
 Εικαστική παρέμβαση: Αριστείδης Πατσόγλου, σκηνογραφικός σχεδιασμός κλεψύδρας: Κώστας Κοτσανάς, βoηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Ζάρρα, οργάνωση παραγωγής: Αθηνά Σαμαρτζίδου. Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Βασίλης Καραμπούλας (Σωκράτης), Θανάσης Δισλής (Μέλητος).
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ «ΘΕΑΤΡΟΥ ΕΠΑΙΝΟΣ»
  Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου τιμά κάθε χρόνο μια εξέχουσα προσωπικότητα του θεάτρου, απονέμοντας την τιμητική διάκριση «Θεάτρου Έπαινος». Φέτος η τιμή ανήκει στον σκηνοθέτη Γιάννη Ιορδανίδη, για την τριαντάχρονη προσφορά του στο θέατρο και τον πολιτισμό γενικότερα. Η διάκριση θα απονεμηθεί πριν από την αποψινή θεατρική παράσταση.
 Ο Γιάννης Ιορδανίδης γεννήθηκε στην Αίγυπτο (Κάϊρο), όπου και πρωτοεμφανίστηκε σε ηλικία πέντε ετών, στο Θέατρο, τον Κινηματογράφο και την Τηλεόραση. 
Στην Ελλάδα, όπου εγκαταστάθηκε το 1962, σπουδάζει αρχικά στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και μετά, στη Σχολή Θεάτρου Κωστή Μιχαηλίδη στην Αθήνα, απ’ όπου και αποφοιτά το 1973, παίρνοντας το Βραβείο Αιμίλιος Βεάκης. 
  Την ίδια χρονιά φεύγει στο Παρίσι ως υπότροφος της Γαλλικής κυβέρνησης και σπουδάζει θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο τηςΣορβόννης (Paris III). Από το Ινστιτούτο Θεατρολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης αποφοιτά μεΠτυχίο Θεατρικών Σπουδών, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Σπουδών (Maitrise Spécialisée) και Προδιδακτορικό Ανώτατο Δίπλωμα Σπουδών (D.Ε.Α.). Παράλληλα σπουδάζει Νεοελληνική Φιλολογία στο Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV).
 Σε μια πορεία 30 χρόνων σκηνοθετεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό 100 παραστάσεις. 
 Παράλληλα με τη σκηνοθεσία, ασχολείται με τη μετάφραση κλασσικών και σύγχρονων θεατρικών έργων που παρουσιάζονται στα κρατικά και ιδιωτικά θέατρα της Ελλάδας και της Κύπρου. Δημοσιεύει επίσης, πλήθος μελετών και άρθρων για το θέατρο, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργάζεται σε θεατρικές εκδόσεις, επιμελείται εκθέσεις θεατρικού περιεχομένου και διευθύνει σεμινάρια και Master Class για ηθοποιούς.
 Είναι μέλος της Ελληνικής και της Γαλλικής Εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων, της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, επίτιμο μέλος της Όπερας Δωματίου Αθηνών και εκπρόσωπος της Εταιρείας Ζαν Ζιρωντού στην Ελλάδα. Διατελεί επανειλημμένα πρόεδρος και μέλος της επιτροπής εισαγωγικών και διπλωματικών εξετάσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και του Εθνικού Θεάτρου.