Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Markit: Κατάρρευση του κλάδου της μεταποίησης λόγω αβεβαιότητας τον Ιούλιο

«Τα εργοστάσια αντιμετώπισαν πρωτοφανή υποχώρηση των νέων παραγγελιών, ενώ ήταν συχνά αδύνατον να προμηθευτούν τα απαιτούμενα αγαθά, ιδιαίτερα από το εξωτερικό»

Σε καθίζηση οδηγήθηκε ο κλάδος της μεταποίησης τον Ιούλιο λόγω της αβεβαιότητας σύμφωνα με στοιχεία της Markit. 

Σύμφωνα με τη Markti, ο δείκτης μεταποίησης (PMI) υπέστη ραγδαία καθίζηση στη διάρκεια του Ιουλίου εξαιτίας της προοπτικής ενός Grexit, τις κλειστές τράπεζες και τα capital controls (έλεγχο κεφαλαίων), που «πάγωσαν» την αγορά.

Η συρρίκνωση-ρεκόρ του μεταποιητικού τομέα τον Ιούλιο εστιάζεται στα εξής κύρια σημεία:

1) Η παραγωγή αγαθών καταγράφει μείωση - ρεκόρ τον Ιούλιο
2) Δριμεία υποχώρηση των νέων παραγγελιών και της αγοραστικής δραστηριότητας
3) Μεγάλες περικοπές στις θέσεις εργασίας στα εργοστάσια λόγω της αναταραχής

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος της “Markit” Φιλ Σμιθ υπό την επίβλεψη του οποίου καταρτίζεται ο ελληνικός δείκτης PMI, «τα εργοστάσια αντιμετώπισαν πρωτοφανή υποχώρηση των νέων παραγγελιών, ενώ ήταν συχνά αδύνατον να προμηθευτούν τα απαιτούμενα αγαθά, ιδιαίτερα από το εξωτερικό, καθώς το κλείσιμο των τραπεζών και ο έλεγχος κεφαλαίων παρεμπόδισε σοβαρά την ομαλή επιχειρηματική δραστηριότητα».

«Παρότι ο μεταποιητικός κλάδος αντιπροσωπεύει ένα μικρό ποσοστό της συνολικής παραγωγής της Ελλάδας, το τεράστιο μέγεθος της ύφεσης μόνο ανησυχητικά σημάδια μπορεί να στείλει για την υγεία της οικονομίας γενικότερα», επισημαίνει ο οικονομολόγος στο σχόλιο της έκθεσης.

Αντίθετα, ο αντίστοιχος δείκτης PMI στην Ευρωζώνη, συνέχισε να ενισχύεται με σταθερούς ρυθμούς (52.4), χωρίς να επηρεασθεί από την κατάρρευση του ελληνικού δείκτη στα 30.2 που αποτελεί ιστορικό χαμηλό. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από το 50 που αποτελεί την «ουδέτερη ζώνη» της οικονομικής τάσης.

Τεράστια πτώση στο κύκλο εργασιών του υπέστη το 90% των μικρών επιχειρήσεων, λόγω της επιβολής των κεφαλαιακών περιορισμών, σύμφωνα με νέα έρευνα της ινστιτούτου μελετών της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Πηγή: http://www.skai.gr/news/finance/article/288184/markit-katarreusi-tou-kladou-tis-metapoiisis-ton-ioulio-logo-avevaiotitas/#ixzz3hldMW3CS
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook