Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

"Επενδύστε στους νέους"

Να αυξήσει το εργατικό του δυναμικό εντός του 2015 αναμένει το 47% των επιχειρήσεων διεθνώς, σύμφωνα με στοιχεία νέας έρευνας της Ernst & Young (ΕΥ). Αναλαμβάνοντας
πρωτεύοντα ρόλο στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, το 47% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι εντός των επόμενων μηνών θα προβεί σε προσλήψεις νέων εργαζομένων.

Η μελέτη, η οποία έχει αντικείμενο τον αντίκτυπο της επιχειρηματικότητας στην παγκόσμια αγορά εργασίας, εξέτασε τα σχέδια προσλήψεων 2.345 επιχειρηματιών.

Παράλληλα, η έρευνα διερεύνησε τις επιχειρηματικές φιλοδοξίες 2.807 νέων και διαπίστωσε ότι πάνω από τους μισούς (65%) θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες σε κάποια φάση της ζωής τους. 

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδας, παρατηρεί:

«Η έρευνα της ΕΥ επιβεβαιώνει μία βασική αλήθεια. Ότι η επιχειρηματικότητα είναι η βασική κινητήριαδύναμη για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Δυστυχώς, ενώ είναι ξεκάθαρο ότι η υποστήριξη των επιχειρηματιών τροφοδοτεί την ανάπτυξη, η ευκαιρία συχνά χάνεται.

Η έρευνα διαπιστώνει, επίσης ότι στη σημερινή συγκυρία, διεθνώς, οι επιχειρηματίες είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι στις προβλέψεις τους και σχεδιάζουν επεκτατικές κινήσεις και νέες προσλήψεις. Στη χώρα μας, όπου η ανεργία ιδιαίτερα των νέων παραμένει σε δραματικά επίπεδα, πρέπει να εμπεδώσουμε όλοι αυτή την απλή αλήθεια και να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας ανάλογα.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους εταίρους και η αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης αποτελεί σήμερα άμεση προτεραιότητα. Στη συνέχεια, πρέπει όλοι μαζί να δημιουργήσουμε το θεσμικό πλαίσιο που θα ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και θα απομακρύνει όλα τα αντικίνητρα.

Η πολιτεία θα πρέπει να συνεργασθεί στενά με την επιχειρηματική κοινότητα, για να δημιουργηθεί το κατάλληλο οικοσύστημα που θα συμβάλει στον κοινό σκοπό. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να στηρίξουν αυτή την πολιτική».


Οι προσλήψεις διεθνοποιούνται

Οι επιχειρηματίες στρέφονται όλο και περισσότερο στο εξωτερικό, για να αυξήσουν το εργατικό δυναμικό τους, με το 47% να σκοπεύει να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση την επόμενη χρονιά.

Προηγούνται οι αναδυόμενες αγορές, όπου αναμένονται προσλήψεις στη Μέση Ανατολή/Βόρειο Αφρική (74%), την Κίνα (68%) και την Ινδία (63%). Πιο πιθανό θεωρούν να προχωρήσουν σε προσλήψεις στο εξωτερικό οι νέοι επιχειρηματίες, με το 69% των ατόμων κάτω των 35 ετών να προβλέπει ότι θα προσλάβει προσωπικό κατά το 2015.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει, παρά το γεγονός ότι οι νέοι επιχειρηματίες προβληματίζονται για τις δυσκολίες που δημιουργούν η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση (43%) και οι αρνητικοί οικονομικοί παράγοντες (43%).

Οι κλάδοι όπου αναμένονται προσλήψεις, διεθνώς, κατά το επόμενο έτος, είναι οι καθαρές τεχνολογίες (75%), η βιοτεχνολογία (74%), ενώ λιγότερο πιθανές είναι οι προσλήψεις στις επαγγελματικές υπηρεσίες (26%) και τις μεταφορές, τα ταξίδια και τον τουρισμό (15%).

Οι επιχειρηματίες επικεντρώνονται στην κληρονομιά που θα αφήσουν
Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι το κέρδος δεν είναι η μοναδική κινητήρια δύναμη για τους επιχειρηματίες. Το 38% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι «κορυφαίο κίνητρο, όταν ξεκινούν μία επιχείρηση, πέραν από τους στόχους που συνδέονται με τις πωλήσεις και τα κέρδη, αποτελεί το να αφήσουν πίσω τους μία θετική κληρονομιά». Άλλα βασικά κίνητρα περιλαμβάνουν τη θετική συμβολή στην ευρύτερη κοινότητα (36%) και το να εμπνεύσουν άλλους να ακολουθήσουν τις φιλοδοξίες τους (32%).

Οι επιχειρηματίες επιδεικνύουν, επίσης, μία ισχυρή δέσμευση για την υποστήριξη των νέων. Το 41% των συμμετεχόντων στην έρευνα παρέχει πρακτική άσκηση και μαθητεία, ποσοστό που φθάνει το 61% στην Κίνα.

Οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα της ΕΥ, World Entrepreneur of the Year (παγκόσμιος επιχειρηματίας της χρονιάς), ξεχωρίζουν ως προς τη στήριξη των νέων, καθώς το ποσοστό των εταιρειών που παρέχουν προγράμματα πρακτικής άσκησης και μαθητείας είναι σχεδόν διπλάσιο από το μέσο όρο.

Οι νέοι έχουν φιλοδοξίες, αλλά χρειάζονται στήριξη

Για πρώτη φορά εφέτος, διεξήχθησαν συζητήσεις με 2.807 νέους, ηλικίας 18 έως 25, που σπουδάζουν ή συμμετέχουν στην αγορά εργασίας, για να γίνουν κατανοητές οι φιλοδοξίες σταδιοδρομίας τους και να γίνει γνωστό πώς η επιχειρηματικότητα εντάσσεται στα σχέδιά τους.

Πολλοί έχουν επιχειρηματικές φιλοδοξίες, με το 65% να σχεδιάζει να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση σε κάποια φάση στην καριέρα του, εκ των οποίων το 27% άμεσα και το 38%, αφού πρώτα εργασθεί για κάποιον άλλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένας στους τέσσερις νέους (25%) έχουν ήδη ξεκινήσει την εκπόνηση ενός επιχειρηματικού σχεδίου.

Σημειώνεται ότι για τους νέους με επιχειρηματικές φιλοδοξίες έχει μεγάλη αξία η καθοδήγηση και
υποστήριξη από τους σημερινούς επιχειρηματίες. Το 39% των νέων θεωρεί ότι μία πρακτική άσκηση και καθοδήγηση από έναν κορυφαίο επιχειρηματία είναι πολύ πιθανόν να τους βοηθήσει να εκπληρώσουν τους στόχους τους.

Με αυτό το δεδομένο, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μόνο το 36% δηλώνει ότι λαμβάνει αρκετή υποστήριξη από τους τοπικούς επιχειρηματίες, ενώ το 79% των επιχειρηματιών θεωρεί ότι κάνει αρκετά, για να υποστηρίξει τους νέους.

Η χρηματοδότηση αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιτυχία


Οι νέοι γνωρίζουν πολύ καλά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν κατά την υλοποίηση των επιχειρηματικών φιλοδοξιών τους. Τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους νέους από την εκπλήρωση των φιλοδοξιών τους, είναι η έλλειψη πρόσβασης σε χρηματοδότηση και οι αρνητικοί οικονομικοί παράγοντες (43%). Άλλα εμπόδια περιλαμβάνουν τον ανταγωνισμό (25%) και την έλλειψη αυτοπεποίθησης (25%).

Ο Παναγιώτης Παπάζογλου καταλήγει: «Οι άνεργοι νέοι σε όλον τον κόσμο φθάνουν τα 75 εκατομμύρια, ενώ στη χώρα μας το ποσοστό ανεργίας στους νέους μέχρι 25 ετών ξεπερνά το 51%. Πρέπει να αξιοποιήσουμε τη φιλοδοξία και την αισιοδοξία των νέων, διαφορετικά διατρέχουμε τον κίνδυνο μίας χαμένης γενιάς νέων ανθρώπων, με μακροχρόνιο προσωπικό και οικονομικό κόστος.
Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τους επικεφαλής των μεγάλων επιχειρήσεων, τους επιχειρηματίες και τις πολιτικές ηγεσίες να προσφέρουν στους νέους την υποστήριξη που χρειάζονται, για να εκπληρώσουν τις φιλοδοξίες τους, μέσα από χρηματοδότηση, αλλά και έμπρακτη υποστήριξη, καθοδήγηση, ευκαιρίες απασχόλησης και πρακτική εξάσκηση».

Πηγή: ΑΜΠΕ


http://www.zougla.gr/