Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Capital controls και εργόσημα αφήνουν ασυγκόμιστη τη σοδειά στα χωράφια

Δεν φτάνουν στους εργάτες γης τα δεδουλευμένα, αν δεν έχουν λογαριασμό

Μπλοκαρισμένα εργόσημα και ασυγκόμιστα προϊόντα στη σκιά των capital controls

Μεγάλο πλήγµα στην εύρυθµη λειτουργία των αγροτικών εκµεταλλεύσεων συνεχίζουν να προκαλούν τα capital controls, τα οποία έχουν βραχυκυκλώσει και την οµαλή καταβολή των εργοσήµων σε εργάτες γης, όχι µόνο λόγω έλλειψης ρευστότητας των παραγωγών, αλλά και λόγω της αδυναµίας των εργατών να εισπράξουν έστω και ένα ευρώ από τα δεδουλευµένα τους.

Όπως αναφέρουν παραγωγοί στην Agrenda, ο εργοδότης αγοράζει τα εργόσηµα από την τράπεζα και κρατά ένα δελτίο είσπραξης και άλλο ένα δίνει στον εργαζόµενο – εργάτη γης, προκειµένου να πάει στην τράπεζα να το εισπράξει. Ωστόσο, µετά την εφαρµογή των capital controls, η τράπεζα ζητά λογαριασµό κατάθεσης από τον εργάτη γης προκειµένου να τον πληρώσει, αλλά την ίδια ώρα δεν επιτρέπεται να ανοιχθεί νέος λογαριασµός. Ως συνέπεια, όσοι εργάτες γης δεν έχουν λογαριασµό ή έχουν λογαριασµό σε άλλη τράπεζα, δεν µπορούν να πληρωθούν.

Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσµα πολλοί εργάτες που έχουν συνηθίσει να πληρώνονται καθηµερινά να µην διατίθενται να δουλέψουν µε πίστωση χρόνου και όσον αφορά τους µετακλητούς που ταξιδεύουν πίσω στη χώρα τους, ακόµα και αν µπορούσαν να πάρουν µετρητά, να απαγορεύεται να τα πάρουν µαζί τους στο εξωτερικό λόγω συγκεκριµένου ορίου.

Επιπλέον, πολλοί παραγωγοί γι’ αυτό το λόγο έχουν αναγκαστεί να πληρώνουν «µαύρα» τους εργάτες, µε αποτέλεσµα µετά οι αγρότες να µην έχουν παραστατικά ώστε να τα προσκοµίσουν στην εφορία µε την φορολογική τους δήλωση.
Έτσι σε κίνδυνο βρίσκεται η οµαλή και έγκαιρη συγκοµιδή σε φρούτα και λαχανικά εποχής (ροδάκινα, νεκταρίνια, καρπούζια, πεπόνια, ντοµάτες, πατάτες) µε χαρακτηριστικό παράδειγµα τον καπνό, καθώς µε επιστολή τους οι καπνοπαραγωγοί από τις Σέρρες αναφέρουν ότι κινδυνεύει να µείνει ασυγκόµιστο το 60% της φετινής σοδειάς.

Αναλυτικά οι οδηγίες του ΟΓΑ για την έκδοση εργοσήµου:
-Ο εργοδότης, για την έκδοση - αγορά εργοσήµου ΟΓΑ, προσέρχεται στα ΕΛΤΑ ή στην Τράπεζα, δηλώνει τον ΑΜΚΑ του και τον ΑΦΜ του και αγοράζει ΕΡΓΟΣΗΜΟ για κάθε εργάτη γης που απασχολεί. Κατά τη συναλλαγή πρέπει απαραιτήτως να δηλώσει ότι αγοράζει εργόσηµο για εργάτη γης (ΟΓΑ).
-Η αµοιβή του εργάτη γης µε εργόσηµο ΟΓΑ -αντί χρηµατικού ποσού- είναι υποχρεωτική.
-Για την εξαργύρωση του εργοσήµου ο εργάτης γης θα πρέπει να απευθύνεται στα ΕΛ.ΤΑ. ή στην Τράπεζα έκδοσης έχοντας απαραιτήτως µαζί του α) το έντυπο του εργοσήµου, β) την ταυτότητά του ή το διαβατήριό του ή άλλο στοιχείο ταυτοποίησης και γ) την κάρτα του ΑΜΚΑ του ή άλλο έγγραφο από το οποίο προκύπτει ο ΑΜΚΑ του.
-Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν χρησιµοποιήσει το εργόσηµο, έχει τη δυνατότητα να το ακυρώσει εντός τριών (3) µηνών από την έκδοσή του. Κάθε εργόσηµο ισχύει για τέσσερις (4) µήνες από την έκδοσής του.

Αμάζευτο κινδυνεύει να μείνει το 60% του μπασμά
Με την εφαρµογή του capital control και την έλλειψη ρευστότητας οι καπνοπαραγωγοί των Σερρών αδυνατούν πλέον να πληρώσουν τους εργάτες για τη συγκοµιδή των καπνών ποικιλίας Μπασµάς, µε αποτέλεσµα αυτή τη στιγµή να εγκαταλείπονται οι καπνοφυτείες και σε ποσοστό άνω του 60% τα καπνά δεν θα συλλεχθούν.
Οι συµβάσεις που έχουµε συνυπογράψει µε τις καπνεµπορικές επιχειρήσεις δεν θα καλυφθούν, κι αυτές µε την σειρά τους δεν θα µπορέσουν να ανταποκριθούν στις παραγγελίες των πολυεθνικών του εξωτερικού.
Προκειµένου να ξεπερασθούν τα εµπόδια λόγω της υφιστάµενης κατάστασης προτείνουµε :
1.Την άµεση ενεργοποίηση της κάρτας της συµβολαιακής γεωργίας που έχουν προµηθευτεί οι παραγωγοί από την Τράπεζα Πειραιώς, όπου µέρος αυτής δίνει ρευστό χρήµα για την αποπληρωµή των εργατών.
2. Τη δυνατότητα ανοίγµατος ονοµαστικών λογαριασµών προκειµένου οι παραγωγοί να µπορούν να πληρώνουν τους εργάτες µε εργόσηµο.
3. Οι καπνεµπορικές επιχειρήσεις  σε όσους παραγωγούς δεν είχαν την δυνατότητα να προµηθευτούν µε κάρτα συµβολαιακής, να δώσουν προκαταβολές έναντι της εµπορικής αξίας του καπνού που θα παραδώσουν.
4. Την άρση του ορίου για τις τραπεζικές συναλλαγές µέχρι 500 ευρώ, για διάστηµα δύο µηνών έτσι ώστε όσες καπνεµπορικές επιχειρήσεις έχουν την δυνατότητα να καταθέτουν µετρητά στον Συνεταιρισµό που ανήκει ο κάθε παραγωγός και να γίνεται άµεσα διανοµή µετρητών στους παραγωγούς για την πληρωµή των εργατών εκδίδοντας φυσικά αποδείξεις είσπραξης και πληρωµής αντίστοιχα.
Σας ενηµερώνουµε πως τα καπνά ανατολικού τύπου των ποικιλιών Μπασµάς και Κατερίνη είναι 100% εξαγώγιµα, καλύπτονται από συµβάσεις που έχουν υπογραφεί µεταξύ των Καπνεµπορικών Επιχειρήσεων και των Καπνικών Συνεταιρισµών απασχολούν πάνω από 15.000 οικογένειες και είναι από τα προϊόντα που συµβάλουν θετικά στο εµπορικό ισοζύγιο των εξαγωγών της χώρας µας.
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΠΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣMΟΣ ΝΟMΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΕMMΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑΣ,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΟΣΧΟΣ
ΚΑΠΝΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣMΟΣ ΒΙΣΑΛΤΗΣ,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΣΕΡΒΙΣΤΑΣ ΜΙΧΑΗΛ

Πτώση κατά 50% στον τζίρο αγροτικών επιχειρήσεων έφεραν οι περιορισμοί
Επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα για τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, εξαιτίας των τραπεζικών δυσλειτουργιών έστειλε στις 22 Ιουλίου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, όπως η εμπλοκή που έχει παρουσιαστεί με το εργόσημο το οποίο καταθέτει ο παραγωγός, αλλά δεν μπορούν υπό τις παρούσες συνθήκες να εισπράξουν οι εργάτες γης.

Το πρόβληµα κοινοποιείται και στον αναπληρωτή υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ευάγγελο Αποστόλου, αλλά και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, επισηµαίνοντας το τεράστιο πλήγµα στη εύρυθµη λειτουργία της παραγωγής και πιο αναλυτικά αναφέρουν τα εξής:
 «Μετά την επιβολή των capital controls στο τραπεζικό σύστηµα της χώρας, έχει προκύψει ένα σοβαρότατο θέµα µε την πρωτογενή παραγωγή προϊόντων όσον αφορά τους εργάτες γης.
Συγκεκριµένα, µετά τη συγκοµιδή διαφόρων αγροτικών προϊόντων που προωθήθηκαν στις βιοµηχανίες για την µεταποίησης τους προς εξαγωγή ή απεστάλησαν ως νωπά εξαγώγιµα προϊόντα σε διάφορες αγορές του εξωτερικού, ο παραγωγός (αγρότης-καλλιεργητής) µε την πληρωµή του µέσω τραπέζης (web-banking) προχωρά στην έκδοση εργοσήµου για τους εργάτες γης ονοµαστικά.
Οι εργάτες γης προσκοµίζοντας στην τράπεζα το εργόσηµο δε µπορούν να εισπράξουν το υπόλοιπο του αντιτίµου γιατί δεν έχουν λογαριασµό στα τραπεζικά εµπορικά ιδρύµατα της χώρας.
∆ηλαδή, δεν υπάρχει πρόβλεψη στην ΠΝΠ για «άνοιγµα» λογαριασµών για την εξαργύρωση του εργοσήµου µε αποτέλεσµα οι εργάτες γης να παραµένουν απλήρωτοι λόγω των capital controls.
Όπως µπορείτε να καταλάβετε έχει δηµιουργηθεί ένα τεράστιο πλήγµα στην εύρυθµη λειτουργία της παραγωγής µε συνέπεια ο παραγωγικός ιστός της ευρύτερης αγροτικής οικονοµίας να αντιµετωπίζει πτώση της τάξης του 50%».

http://www.agronews.gr