Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Στα επίπεδα του Μαΐου... 2004 οι καταθέσεις

Στα επίπεδα του του Μαίου του 2004 (!) επέστρεψαν οι καταθέσεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά και τις αναλήψεις τις οποίες πραγματοποίησαν νοικοκυριά
και επιχειρήσεις κατά τον περασμένο Ιούνιο
  
Συγκεκριμένα σε  αναλήψεις συνολικού ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων ευρώ προχώρησαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις τον Ιούνιο όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
  
Έτσι, το υπόλοιπο των καταθέσεων, περιορίστηκε στα 122 δισεκατομμύρια με τα νοικοκυριά να μοιράζονται τα 104,162 δισεκατομμύρια ευρώ εξ’ αυτών.
  
Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι αναλήψεις έχουν ξεπεράσει τα 42 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ πλέον το συνολικό υπόλοιπο καταθέσεων έχει επιστρέψει 11 χρόνια πίσω στα επίπεδα του Μαίου του 2004.
  
Μετά την αθρόα απόσυρση καταθέσεων που παρατηρήθηκε τον Ιανουάριο  -τότε οι αναλήψεις ξεπέρασαν τα 11 δις. ευρώ- ο Ιούνιος ήταν ο 2ος χειρότερος μήνας της περιόδου, ελαφρά χειρότερος ακόμη και από τον Φεβρουάριο όταν και τότε είχαν γίνει αναλήψεις 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  
Οι μεγαλύτερες «αποσύρσεις» έγιναν από τα νοικοκυριά και όχι από τις επιχειρήσεις και εστιάστηκαν κυρίως στους προθεσμιακούς λογαριασμούς.

Σε καταθέσεις προθεσμίας υπάρχουν πλέον 55,196 δισεκατομμύρια ευρώ (από 61,477 δις. ευρώ τον Μάιο) ενώ σε καταθέσεις ταμιευτηρίου δεν υπήρξε τόσο μεγάλη υποχώρηση καθώς από τα 42,488 δισ. ευρώ του Μαίου υποχωρήσαμε στα 41,552 δισ. ευρώ του Ιουνίου.