Η φιλοδοξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τερματισμό των τελών περιαγωγής κινητής τηλεφωνίας για τους πολίτες της που ταξιδεύουν σε ολόκληρη την ήπειρο
συναντά σημαντικά εμπόδια από τα κράτη μέλη που υποστηρίζουν τους εθνικούς φορείς τους, σύμφωνα με αξιωματούχους. Σύμφωνα με πηγές, η Ελλάδα και η Κύπρος λόγω του τουρισμού καθυστερούν την κατάργηση των τελών περιαγωγής.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, πρότεινε μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση της αγοράς τηλεπικοινωνιών της ΕΕ το 2013, το οποίο καθόρισε ένα χάρτη πορείας για την κατάργηση των τελών περιαγωγής.
Οι Βρυξέλλες θέλοντας να αποδείξουν ότι μπορούν να αποδώσουν απτά και θετικά αποτελέσματα για τους Ευρωπαίους πολίτες, έχουν καταστήσει την κατάργηση των τελών περιαγωγής σημαντική προτεραιότητα.
Αλλά σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, η ημερομηνία που είχε αρχικά προβλεφθεί για το τέλος των τελών περιαγωγής, ο Δεκέμβριος του 2015, είναι πλέον εκτός συζήτησης.
Αντ ‘αυτού, τα κράτη μέλη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχουν ωθήσει την ημερομηνία στα μέσα Δεκεμβρίου 2018 και προσπαθούν να βρουν μια συμβιβαστική λύση με τους βουλευτές της Ευρωβουλής που θέλουν τα τέλη περιαγωγής να καταργηθούν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Ο τρίτος γύρος των διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το βράδυ, έληξε χωρίς συμφωνία, τόνισαν δύο πηγές της ΕΕ. Οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές λόγω του χάσματος μεταξύ των δύο θέσεων.
Η καθυστέρηση στον τερματισμό των τελών περιαγωγής έχει εξοργίσει την Επιτροπή, το Κοινοβούλιο και τις οργανώσεις για τα δικαιώματα των καταναλωτών που λένε ότι μερικά κράτη μέλη υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εθνικών φορέων τους.
«Τώρα εναπόκειται στα κράτη μέλη εάν θέλουν να είναι ο δικηγόρος για τους πολίτες και τους καταναλωτές τους ή για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλόντ Γιούνκερ σε συνέντευξη στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung τη Δευτέρα.
Ωστόσο, τα συμφέροντα των εταιρειών τηλεπικοινωνιών στους «28» δεν είναι ευθυγραμμισμένα.
Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης – όπου οι εγχώριες τιμές είναι φθηνές – ανησυχούν ότι οι επιχειρήσεις τους θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές στο εσωτερικό, εάν τα τέλη περιαγωγής καταργηθούν πρόωρα, δεδομένου ότι οι εταιρείες πληρώνουν τέλη χονδρικής σε άλλο φορέα, όταν οι πελάτες τους να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Από την άλλη πλευρά, χώρες με μεγάλη κίνηση από τουρίστες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, έχουν κίνητρο να κρατήσουν υψηλά τα τέλη χονδρικής.
Αν και για διαφορετικούς λόγους, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
«Ναι υπάρχουν προβλήματα που σχετίζονται, πχ με το κόστος χονδρικής μεταξύ των φορέων τηλεπικοινωνιών, ωστόσο ούτε αυτό ούτε τα συμφέροντα των χωρών της Νότιας Ευρώπης στους τουρίστες που τις επισκέπτονται δικαιολογούν αυτή την αδράνεια», δήλωσε η Ούρσουλα Πάχλ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια για την ευρωπαϊκή οργάνωση καταναλωτών BEUC.
Τα κράτη μέλη και το Κοινοβούλιο συμφωνούν για την ανάγκη αναθεώρησης των τελών χονδρικής, αλλά τα κράτη επισημαίνουν ότι η αναθεώρηση πρέπει να γίνει πιο γρήγορα από τον τερματισμό των λιανικών τελών περιαγωγής.
Η Γαλλία είναι μεταξύ των χωρών που εμποδίζουν μια προγενέστερη ημερομηνία λήξης για τα τέλη περιαγωγής, τόνισε πηγή της ΕΕ. Άλλες χώρες περιλαμβάνουν την Ισπανία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Κροατία, την Πολωνία, τη Λιθουανία και τη Βουλγαρία.
EurActiv με Reuters
*φωτογραφία [John Karakatsanis/Flickr]