Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Ο Νότης Μαριάς στην Ευρωβουλή για τον υποσιτισμό των παιδιών στην Ελλάδα και στη Νότια Ευρώπη

Παρέμβαση για  τον υποσιτισμό των παιδιών στην Ελλάδα και στη Νότια Ευρώπη έκανε στις 27/5/2015 ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και
Επικεφαλής του Πολιτικού Κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες Καθηγητής Νότης Μαριάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.
Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής «στην Ελλάδα λέμε την παροιμία να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω μέλι. Έτσι και η τρόικα αφού φτωχοποίησε με τα μνημόνια τον Ελληνικό λαό, αφού γέμισε την πατρίδα μου στρατιές ανέργων και χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά οργάνωσε τα προηγούμενα χρόνια μέσω της επιτροπής και της μνημονιακής Ελληνικής κυβέρνησης διανομή φρούτων και οπωροκηπευτικών στα σχολεία».
Κατόπιν ο Νότης Μαριάς επισήμανε ότι ο υποσιτισμός των παιδιών στην Ελλάδα έχει φτάσει σε ανησυχητικές διαστάσεις. Σύμφωνα με το «Ερευνητικό Ίδρυμα Prolepsis» έξι στους δέκα έλληνες μαθητές το 2013-2014  δεν είχαν πρόσβαση σε τροφή επαρκούς ποσότητας.
Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε: «Η ανθρωπιστική κρίση εντείνεται στην Ελλάδα. Οι ευρωπαϊκές ενισχύσεις λοιπόν για παροχή οπωροκηπευτικών προϊόντων ακόμη και γαλακτοκομικών προϊόντων στα σχολεία είναι ημίμετρα και δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του υποσιτισμού των παιδιών στην Ελλάδα. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να βγάλει η τρόικα τη θηλεία του χρέους από την Ελλάδα και να σταματήσει την πιστωτική ασφυξία της Ελληνικής οικονομίας».
Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Ψήφισα υπέρ της απόφασης για το καθεστώς ενισχύσεων για την παροχή οπωροκηπευτικών φρούτων και γάλακτος στα εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς θεωρώ ότι σε μια φάση που η μερκελική λιτότητα έχει γεμίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση με στρατιές ανέργων, τα παιδιά των φτωχοποιημένων ευρωπαίων πολιτών θα πρέπει να έχουν έστω και αυτή την ελάχιστη δυνατότητα να μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα δωρεάν διανομής φρούτων, οπωροκηπευτικών και γαλακτοκομικών προϊόντων.
Τα κονδύλια όμως που διατίθενται για τα προγράμματα αυτά είναι ψίχουλα αν λάβουμε υπόψη ότι η Ε.Ε. διέθεσε 1,6 τρισ. ευρώ για τη διάσωση των τραπεζών.
Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για την Ελλάδα όπως ανέλυσα πριν λίγες ώρες στην ομιλία μου για το θέμα αυτό.
Για να αντιμετωπιστεί λοιπόν ο υποσιτισμός των μαθητών στην Ελλάδα και στη Νότια Ευρώπη πρέπει η Ε.Ε. να εγκαταλείψει την πολιτική της λιτότητας. Ιδίως στην Ελλάδα πρέπει να γίνει διαγραφή του επονείδιστού χρέους, κατάργηση των μνημονίων και έξωση της τρόικας».