Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Olympia Electronics: Η (άγνωστη) ελληνική εταιρεία που άγγιξε την κορυφή της Ευρώπης

Με τεχνολογία της NASA και εξαγωγές σε 72 χώρες η Olympia Electronics των Δημήτρη Λακασά και Νίκου Αρβανιτίδη, επιμένει να παράγει στην Ελλάδα παρά τις δυσκολίες
Λονδίνο. Βράδυ Τρίτης 26 Μαΐου 2015. Σε ένα από τα hall του “London Hilton on Park Lane” η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή. Ψιλο-αγχωμένοι τύποι με αυστηρό… dress code και κυρίες με τουαλέτες περιφέρονται στην αίθουσα και συμβάλλουν σε έναν ηχητικό βόμβο που κάτι θυμίζει σε… βαβέλ, χωρίς όμως τα προβλήματα της ασυνεννοησίας του Βιβλικού Πύργου.
Οι προσκεκλημένοι, πάνω από 500 τον αριθμό, αν και από 33 διαφορετικές χώρες της γηραιάς ηπείρου, ανταλλάσουν συστάσεις στα αγγλικά, σε μια προσπάθεια να «σπάσει ο πάγος» και να δείχνουν άνετοι. Η αγωνία, ωστόσο, δύσκολα κρύβεται, καθώς στο πίσω μέρος του μυαλού όλων, φωλιάζει η κρυφή ελπίδα μιας πιθανής διάκρισης. Πρόκειται, άλλωστε, για τη βραδιά του μεγάλου τελικού. Για το… Champions League της ευρωπαϊκής επιχειρηματικότητας.
Το event είναι αφιερωμένο στα European Business Awards, που διοργανώνει κάθε χρόνο ο ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός θεσμός RSM, για να αναγνωρίσει και να επιβραβεύσει την επιχειρηματικότητα, τις καλές πρακτικές και την καινοτομία στις τάξεις των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Ο διαγωνισμός γίνεται συνολικά σε 10 κατηγορίες, από την περιβαλλοντική ευαισθησία, μέχρι την εξυπηρέτηση των πελατών και σε αυτόν, για την περίοδο 2014 -15, μετείχαν κι οι ελληνικές επιχειρήσεις, που έλαβαν το χρίσμα του εθνικού πρωταθλητή, στις διάφορες διαγωνιστικές κατηγορίες, παίρνοντας την πρόκριση στον τελικό του Λονδίνου.
Η αλήθεια είναι ότι η «κορυφαία ομάδα» της Ευρώπης, με τους πρώτους των πρώτων, δεν είχε τελικά «γαλανόλευκο» χρώμα. Σε όλες τις υποκατηγορίες, οι κριτές έδωσαν το πρώτο βραβείο του νικητή σε επιχειρήσεις άλλων χωρών, αλλά απογοήτευση δεν χωρά, διότι στις επτά από τις οκτώ εθνικές συμμετοχές (σ. σ. Green, AB Vassilopoulos, ONEX, Coffee Island, Pharmathen, Genesis Pharma & Spetses Mini Marathon) τους επιδόθηκε το βραβείο Ruban D’Honneur (που σημαίνει ότι κατατάχτηκαν στις 10 καλύτερες της κατηγορίας τους) και στην όγδοη (Olympia Electronics) η διάκριση του National Public Champion, δεδομένου ότι απέσπασε τις περισσότερες ψήφους από το ελληνικό κοινό.

Αλλά και αυτά να μην υπήρχαν η συμμετοχή στον τελικό από μόνη της, συνιστά σημαντική εξέλιξη. Το πόσο δύσκολο είναι ένα τέτοιο επίτευγμα το μαρτυρά το γεγονός ότι στην πρώτη φάση των ΕΒΑ, δήλωσαν συμμετοχή 24.000! επιχειρήσεις από συνολικά 33 χώρες της Ευρώπης. Ακολούθησε ένα πολύμηνο… ψιλό κοσκίνισμα, με αυστηρές αξιολογήσεις, εκ μέρους του RSM και από τη διαδικασία αυτή προέκυψε η… αφρόκρεμα των πρωταθλητών κάθε χώρας, που διεκδίκησαν την περασμένη Τρίτη την ύπατη διάκριση.
Στην κατηγορία της καινοτομίας, το βάρος της εκπροσώπησης της Ελλάδας το «σήκωσε» μια δυναμική επιχείρηση από την περιφέρεια, η «Olympia Electronics ΑΕΒΕ», που αθόρυβα αναπτύσσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές της κι έχει καταφέρει, κυρίως με αιχμή τις εξελιγμένες τεχνολογίες της, να εξάγει τα προϊόντα της σε συνολικά 72 χώρες του κόσμου, κερδίζοντας, μάλιστα, καινούριες αγορές ακόμη και εν μέσω της κρίσης. Πλέον πρόσφατο εξαγωγικό της άνοιγμα αυτό στη Βραζιλία, εντός Μαΐου, με την εκτέλεση ενός έργου που τονώνει το prestige της ελληνικής επιχείρησης, δεδομένου ότι είναι για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα του καφέ.
Το WE του News247.gr, τρεις ημέρες μετά από το μεγάλο τελικό του Λονδίνου, συνάντησε το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας από τον Κολινδρό της Κατερίνης, τον κ. Δημήτρη Λακασά και μοιράζεται μαζί σας τις σκέψεις του. Για την εμπειρία των ΕΒΑ, την καινοτομική «πατέντα» που έγινε η αφορμή για να χριστεί η Olympia Electronics εθνικός πρωταθλητής καινοτομίας, αλλά και για τις δυνατότητες και τα προβλήματα που έχει μια επιχείρηση από την Ελλάδα, σήμερα, στη διεθνή αγορά, απλώς και μόνο επειδή τυγχάνει να είναι ελληνική.
«Το πιο σημαντικό μέσα από τέτοιες διακρίσεις, είναι ότι δικτυώνεσαι και κυρίως αποκτάς οντότητα στον ευρωπαϊκό και στο διεθνή χάρτη των καινοτομικών επιχειρήσεων. Δίνουμε ένα σήμα στον Γερμανό, στο Γάλλο ή στον Ολλανδό πολίτη και επιχειρηματία, ότι η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα μόνο για τουρισμό ή μόνο για εξαγωγές αγροτικών αγαθών, αλλά ότι διαθέτει επίσης και μυαλά, τα οποία παράγουν τεχνολογία αιχμής, σκέφτονται με λογική εξωστρέφειας και έχουν και μεγάλες επιτυχίες» αναφέρει ο κ. Λακασάς.
Κλειδί για να ανοίξει η πόρτα (κατ’ αρχήν σε εθνικό επίπεδο και μετά και στην τελική φάση) των European Business Awards για την «Olympia Electronics», αποτέλεσε μια εξειδικευμένη τεχνολογική πατέντα, που έχει κατοχυρώσει παγκοσμίως η βορειοελλαδική επιχείρηση, για τη λειτουργία των συστημάτων φωτισμού ασφαλείας, χωρίς τη χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών. «Αυτό που κάνουμε ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη τεχνολογική πατέντα είναι να υποκαθιστούμε τους επαναφορτιζόμενους συσσωρευτές στα συστήματα φωτισμού, με Super Ultra Capacitors, που είναι υπερπυκνωτές», εξηγεί ο συνομιλητής μας και τονίζει ότι τα οφέλη, σε μια τέτοια αντικατάσταση, είναι σημαντικά, δεδομένου ότι ο υπερπυκνωτής έχει πολύ μεγαλύτερο χρόνο ζωής (σ. σ. ενώ την επαναφορτιζόμενη πρέπει να την αλλάζεις κάθε 4 χρόνια ο super ultra capacitor αντέχει έως και 20 χρόνια), πολύ χαμηλότερο κόστος συντήρησης, ενώ συνιστά και «green product», καθώς σε αντίθεση με τους συσσωρευτές ηλεκτρικής ενέργειας, δεν εμπεριέχει χημικά στοιχεία, όπως νικέλιο, κάδμιο κλπ.
«Θα έλεγα πως η τεχνολογία των υπερπυκνωτών είναι το μέλλον. Εκτιμούμε πως η χρήση των συσσωρευτών, με την υφιστάμενη μορφή, θα αρχίσει ραγδαία να μετεξελίσσεται. Είτε θα πάμε σε λογικές των μπαταριών τύπου Gel, είτε στους super ultra capacitors, που είναι η πιο εξελιγμένη μορφή αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα. Δηλαδή θα συμβεί ότι έγινε με τη λάμπα πυράκτωσης, η οποία υποκαταστάθηκε από τη φθορισμού και αργότερα από την τεχνολογία Led. Την ίδια πορεία ακολουθεί και η μπαταρία», λέει ο κ. Λακασάς, θυμίζοντας ότι οι υπερπυκνωτές είναι μια τεχνολογία που τη χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή και η NASA, για επαναφόρτιση ηλεκτρονικών συσκευών στους δορυφόρους στο διάστημα.



Διαβάστε τη συνέχεια εδώ