Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Σύσκεψη εργασίας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσία του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Παναγιώτη Σγουρίδη

Σύσκεψη εργασίας για τα κυριότερα προβλήματα του αγροτικού κόσμου της Κεντρικής Μακεδονίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Περιφέρεια
Κεντρικής Μακεδονίας, υπό τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Παναγιώτη Σγουρίδη και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.
Στη σύσκεψη παρέστησαν επίσης η Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ Ιωάννης Ταχματζίδης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι και υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ.
Τα κύρια ζητήματα που τέθηκαν στον Υφυπουργό από τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η επιτακτική ανάγκη για την εξεύρεση λύσης στο θέμα που ανέκυψε με τους βοσκοτόπους, αλλά και τα προβλήματα των οστρακοκαλλιεργητών της Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «το θέμα των βοσκοτόπων είναι ένα τεράστιο πρόβλημα για την Κεντρική Μακεδονία. Δεν είναι δυνατό να πιστέψουμε ότι θα υιοθετηθεί από την Κυβέρνηση μια λογική που διακρίνει τους κτηνοτρόφους σε Β’ και Γ’ κατηγορίας, όπως δεν είναι δυνατό να πιστέψουμε ότι θα τιμωρηθούν κάποιες Περιφέρειες με τη διάθεση μικρότερων εκτάσεων στους κτηνοτρόφους τους. Ζητώ από την Κυβέρνηση να εξετάσει άμεσα το σοβαρότατο αυτό ζήτημα, διότι δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα ισότιμης μεταχείρισης του αγροτικού κόσμου. Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, με ευρύτατη πλειοψηφία, αλλά και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχουν λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις και έχουν προτείνει λύση στη βάση ενός ρεαλιστικού και εφαρμόσιμου μοντέλου, που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, στις ανάγκες των κτηνοτρόφων και της χώρας και στην ισότιμη μεταχείρισή τους».
Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε επίσης το μείζον ζήτημα των οστρακοκαλλιεργειών, καθώς εκκρεμεί ο καθορισμός της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στο Θερμαϊκό. «Πρέπει να δοθεί επιτέλους οριστική λύση στο πρόβλημα της παράνομης μυδοκαλλιέργειας στο Θερμαϊκό, με την έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος για τον καθορισμό της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού. Δεν είναι δυνατό να συνεχίζει αυτή η δυναμική δραστηριότητα, που συνεισφέρει σημαντικά στην εθνική και τοπική οικονομία, να εκτελείται σε συνθήκες παρανομίας, με ευθύνη της Πολιτείας, που δε δίνει λύση εδώ και 15 χρόνια. Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις στον Υφυπουργό  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πιστεύουμε ότι θα τις δει θετικά», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε και μια σειρά άλλων θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Κεντρικής Μακεδονίας και κάλεσε τον κ. Σγουρίδη να αξιοποιήσει ως πρότυπο για καινοτόμες πολιτικές στον αγροτικό τομέα την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.





Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Παναγιώτης Σγουρίδης αναφερόμενος στα θέματα των βοσκοτόπων και των οστρακοκαλλιεργειών δήλωσε: «το μεγάλο ζωικό κεφάλαιο στην Κεντρική Μακεδονία δεν καλύπτεται από τους βοσκοτόπους όπως υπάρχουν σήμερα. Υπάρχουν όμως λύσεις και οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας να είναι σίγουροι ότι δε θα αδικηθούν. Από την κακή μοιρασιά των βοσκοτόπων την περίοδο 2009 – 2011 η χώρα χρεώθηκε με καταλογισμό προστίμων 322 εκ. ευρώ. Η χώρα δεν αντέχει άλλα πρόστιμα. Περιμένουμε τώρα τα πρόστιμα από τις τεχνικές λύσεις στους βοσκοτόπους την περίοδο 2012 – 2014. Εμείς αποφασίσαμε από το 2015 ως το 2020 να μη φάει η χώρα άλλα πρόστιμα.
Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα είναι η οργανωμένη πλέον μυδοκαλλιέργεια, που θα πρέπει να πάψει πλέον να είναι λαθραία και αρπαχτή. Και σ’ αυτό το ζήτημα θα σταθούμε κοντά στους παραγωγούς και θα βρούμε λύσεις. Χαίρομαι που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και τις προτάσεις αυτές εγώ τις βρίσκω λογικές».


Ο κ. Σγουρίδης αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις των αγροτών που καθυστερούν σημειώνοντας ότι«υπήρχαν προβλήματα, όμως τα έχουμε λύσει και μέχρι το τέλος Ιουλίου ό,τι χρωστάμε σε αποζημιώσεις θα τις έχουμε δώσει, ακόμη και για τα αγροπεριβαλλοντικά. Οπότε οι αυτόχθονες φυλές, η νιτρορύπανση, η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία θα πληρωθούν. Οι αποζημιώσεις δεν επηρεάζονται από τη διαπραγμάτευση της χώρας με τους ‘θεσμούς’. Οφείλουμε όμως να τις δώσουμε με τη σωστή διαδικασία, για να μην πληρώνουμε πρόστιμα».
Η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου τόνισε ότι «το πιο καθησυχαστικό είναι ότι έχουμε απέναντί μας έναν Υφυπουργό που γνωρίζει. Μέλημα και ευθύνη μας είναι σε χρόνια προβλήματα, όπως οι μυδοκαλλιέργειες στις οποίες οι παράνομοι είναι περισσότεροι από τους νόμιμους εδώ και 15 χρόνια, ισοπεδώνοντας τη δραστηριότητα, να καταθέσουμε συγκεκριμένες προτάσεις, ώστε να κάνουμε την αρχή για την οριστική λύση του προβλήματος. Αυτές τις προτάσεις τις καταθέσαμε σήμερα στον κ. Σγουρίδη. Χαίρομαι που έγινε άμεσα κατανοητό το πρόβλημα από τον Υφυπουργό. Έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι να φτάσουμε στην οριστική λύση, αλλά ευελπιστώ ότι τουλάχιστον κάνουμε μια καλή αρχή σε αυτή την κατεύθυνση».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Ιωάννης Ταχματζίδης υπογράμμισε ότι «το πρόβλημα της αδειοδότησης των σταβλικών εγκαταστάσεων πρέπει να λυθεί άμεσα και να δοθεί η ευκαιρία σε όσους κτηνοτρόφους δεν έχουν άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας να την αποκτήσουν μέσα από τη βελτίωση των κριτηρίων. Επίσης είναι ανάγκη να αρθούν οι αδικίες ανάμεσα στους κτηνοτρόφους διαφορετικών Περιφερειών και πρέπει να δοθεί πρόσβαση σε βάσεις δεδομένων του ΟΠΕΚΕΠΕ (όπως του ΟΣΔΕ) και για στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».