Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ανρί Μαλόζ: «Όχι» στο δημοψήφισμα δεν σημαίνει και Grexit- Έχει ευθύνες το ΔΝΤ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ/Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να διεξάγει δημοψήφισμα πάνω στη συμφωνία των δανειστών είναι «σωστή», είπε σε δηλώσεις του στην EurActiv.gr ο
Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, Ανρί Μαλόζ.
Μιλώντας στην EurActiv.gr στην Αθήνα, ο Γάλλος είπε ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σωστή καθώς πρόκειται για «μια δημοκρατική διαδικασία που θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του».
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν σε όλη την Ευρώπη έχουν οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε ένα αδιέξοδο και ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση των αυστηρών δημοσιονομικών κανόνων και της οικονομικής διακυβέρνησης.
Ερωτηθείς εάν ένα πιθανό «όχι» στο δημοψήφισμα του ελληνικού λαού θα σήμαινε την έξοδο από την Ευρωζώνη, είπε ότι το Grexit δεν συνιστά επιλογή.
«Αν η απάντηση είναι αρνητική, δεν νομίζω ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη, αλλά αντίθετα, θα επιταχύνει την αναγκαιότητα μιας αλλαγής στη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης για μεγαλύτερη στήριξη για επενδύσεις, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας», τόνισε.
 «Αρνητική» η στάση του ΔΝΤ
Επέκρινε επίσης έντονα την στάση του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις και το κατηγόρησε για έλλειψη κατανόησης των αναγκών του ελληνικού λαού.
«Η στάση του ΔΝΤ είχε έλλειψη ευαισθησίας και κατανόησης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Αθήνα πράγματι χρειάζεται μεταρρυθμίσεις αλλά «σήμερα η Ελλάδα θα πρέπει να επιδιώξει επενδύσεις».
«Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο και η απόφαση του ΔΝΤ να μην τον δώσει είναι πολύ αρνητική».
EurActiv.gr | Σαράντης Μιχαλόπουλος
*φωτογραφία [CESE]