Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα: Η Ρωσία κατανοεί την απόφαση Τσίπρα

Την κατανόησή της για τις ενέργειες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα και την ελπίδα της ότι οι Βρυξέλλες δεν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση «αρνητικών σεναρίων» εκφράζει η
Ρωσία, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών της, η οποία αναφέρεται στην τηλεφωνική συνομιλία, που είχαν έπειτα από ελληνική πρωτοβουλία, οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών Σεργκέι Λαβρόφ και Νίκος Κοτζιάς - Τηλεφωνικές επίσης επικοινωνίες Κοτζιά με Σταϊνμάγιερ και Κασουλίδη.
«Ο Σ. Λαβρόφ εξέφρασε κατανόηση για τις ενέργειες της κυβέρνησης του Α. Τσίπρα και την ελπίδα ότι στις Βρυξέλλες δεν θα προχωρήσουν στην υλοποίηση των αρνητικών σεναρίων και ότι η Ελλάδα θα κατορθώσει να ξεπεράσει τα σημερινά προβλήματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, όπου επισημαίνεται ότι ο Ν. Κοτζιάς ενημέρωσε τον ομόλογό του για την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ΔΝΤ ενόψει του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την κατάσταση και τις προοπτικές της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων, υπό το φως των αποτελεσμάτων των συνομιλιών κορυφής, που διεξήχθησαν μεταξύ του προέδρου Β.Πούτιν και του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στη Μόσχα (7-9 Απριλίου) και στην Αγία Πετρούπολη (19 Ιουνίου).
«Επισημάνθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την κατασκευή υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου στο έδαφος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου του αγωγού Turkish Stream», καταλήγει η ανακοίνωση.
Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους του της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ και της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, είχε επίσης το απόγευμα της Δευτέρας (29/6) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Κοτζιάς διαβεβαίωσε τους ομολόγους του ότι ουδεμία ανησυχία προκύπτει από την έκφραση του δημοκρατικού δικαιώματος του ελληνικού λαού μέσω του δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αλλά αντιθέτως αγωνίζεται για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με τους εταίρους της.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο υπουργός Εξωτερικών αντάλλαξε απόψεις με τους κκ Σταϊνμάγιερ, Λαβρόφ και Κασουλίδη για τις τελευταίες εξελίξεις και την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος, «που αποτελεί θεμελιώδη διαδικασία του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι και έχει διενεργηθεί πολλάκις στο παρελθόν».
Ο κ. Κασουλίδης, από τη μεριά του, διαβεβαίωσε τον κ. Κοτζιά, σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, για την υποστήριξη σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας και του λαού της Κύπρου στις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος των διαπραγματεύσεων, καθώς και για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με τους εταίρους της στους κόλπους της Ευρωζώνης.