Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

Για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Η σημερινή – 5 Ιουνίου - παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος,  βρίσκει τη χώρα μας κάτω από τις εκβιαστικές πιέσεις των
δανειστών. Στο πλαίσιο αυτό εμφανίζονται στο προσκήνιο και διάφορες προτάσεις που συνδέουν την αποπληρωμή του χρέους με καθ΄ όλα ύποπτες προτάσεις ανάπτυξης που προσβλέπουν στην αλόγιστη και ληστρική εκμετάλλευση του φυσικού περιβάλλοντος για χάρη των δανειστών.

Ενδεικτικές είναι οι πιέσεις μέσω του γερμανικού τύπου για την συνέχιση των εργασιών εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές και ο προτεινόμενος προγραμματισμός για τη δημιουργία νέων ορυχείων σε άλλα σημεία της Ελλάδας, γεγονότα που φανερώνουν την πρόθεση των δανειστών όχι απλώς να λεηλατήσουν τον υπάρχοντα πλούτο της χώρας, αλλά και να καταστρέψουν σε βάθος εκατονταετιών (μόνο;) το φυσικό περιβάλλον ολόκληρων περιοχών της χώρας με στόχο την αποπληρωμή του χρέους. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η λογική της πλήρους «τουριστοκρατίας», με ότι οικολογικές επιβαρύνσεις αυτή συνεπάγεται για ευαίσθητα φυσικά και αστικά οικοσυστήματα, η οποία συνδέεται και με τα επίμαχα σημεία των «μνημονίων» για πώληση των ελληνικών αεροδρομίων, ιδιαιτέρως αυτά των νησιών.

Η Σοσιαλιστική Προοπτική με αίσθηση ευθύνης απέναντι στον ελληνικό λαό και τις μελλοντικές γενιές, καταδικάζει κάθε σχέδιο υποτιθέμενης ανάπτυξης με βάση τους εκβιασμούς των «μνημονίων» που θα επιφέρει ανεπανόρθωτες ζημίες στα κατά τόπους οικοσυστήματα της ελληνικής υπαίθρου, αλλά και στα αστικά οικοσυστήματα που βρίσκονται κοντά σε παρόμοιες περιοχές.

Η οικονομική ανάπτυξη της πατρίδας μας θα πρέπει να συνάδει με τα ιδιαίτερα φυσικά και παραγωγικά χαρακτηριστικά της και με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος με τις πλούσιες οικολογικές ιδιαιτερότητες και τη φυσική ομορφιά του.