Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Χάρης Τζαμακλής: Ριζικές αλλαγές στον Καλλικράτη στη βάση της δικαιότερης κατανομής των πόρων στην τοπική Αυτοδιοίκηση

Στο διάλογο για τις ριζικές αλλαγές στον «Καλλικράτη» και τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο οποίος ξεκίνησε χθες 6
Μαΐου από τη Βουλή, συνέβαλε ο Χάρης Τζαμακλής. Στην τοποθέτησή του στην αρμόδια επιτροπή, τόνισε το σοβαρό πρόβλημα της άνισης κατανομής των πόρων που συνδέεται με την τετράχρονη λειτουργία του Καλλικράτη.
Ανέφερε συγκεκριμένα το νομό Πιερίας, όπου από τους 13 δήμους περάσαμε σε 3 αχανείς δήμους με την πρωτεύουσα Κατερίνη να απορροφά τα μεγαλύτερα κονδύλια της τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν χωριά του νομού δεν έχουν καν οδικό δίκτυο. Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε αλλαγές στον Καλλικράτη επί της δικαιότερης και ισομερότερης κατανομής των πόρων.
Τέλος, εξήρε την πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Βούτση για τη συγκρότηση υποεπιτροπής ειδικά για την τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία, σύμφωνα με τον βουλευτή της Πιερίας, θα πρέπει να θεάται από εθνικό και πατριωτικό πρίσμα, όπως η Παιδεία και η Υγεία. «Πρέπει να δούμε την τοπική Αυτοδιοίκηση σαν βασικό μοχλό της παραγωγικής ανασυγκρότησης με την έννοια ότι μέσα από αυτό το κύτταρο δημοκρατίας και συμμετοχής, ο πρωτογενής τομέας τουλάχιστον μπορεί να βρει πολλές προσεγγίσεις, όπως αυτές που εμείς ευαγγελιζόμαστε στο πρόγραμμά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Χάρης Τζαμακλής.


Δείτε την ομιλία του Χάρη Τζαμακλή στη Βουλή στις 6 Μαΐου  2015.