Σάββατο 23 Μαΐου 2015

«Πρέπει να το δεις!» - ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΝΝΕΔ ΠΙΕΡΙΑΣ

 Μετά το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Λιτόχωρο, την αρχαία και βυζαντινή Πύδνα και το Επισκοπικό συγκρότημα στις Λουλουδιές Κίτρουςκαι σε συνέχεια της δράσης
με τίτλο «Πρέπει να το δεις!» μέλη της ΟΝΝΕΔ Πιερίας επισκέφθηκαν το αρχαιολογικό πάρκο και το Αρχαιολογικό Μουσείο Δίου.

Πόσο γνωστά μας είναι…
το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι του Δίου, το αρχαιολογικό Μουσείο Δίου, η αρχαία και βυζαντινή Πύδνα – Κίτρος, τα Λείβηθρα, οι μυκηναϊκοί τάφοι – Σπάθες, ο αρχαιολογικός χώρος Αλυκών Κίτρους, ονεολιθικός οικισμός Μακρυγιάλου, οιΜακεδονικοί Τάφοι Κορινού, το αρχαίο Ηράκλειο –Κάστρο του Πλαταμώνα…;

«Πρέπει να το δεις!»

Μέσα από τη δράση «Πρέπει να το δεις!» σκοπεύουμε να γνωρίσουμε οι ίδιοι και έπειτα να προβάλουμε σε όλους τους νέους του τόπου μας και όχι μόνο, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία και σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος που αξίζει ο καθένας μας να δει και ιδιαίτερα ως Πιεριείς οφείλουμε να γνωρίζουμε.

Στα πλαίσια της δράσης μας «Πρέπει να το δεις!» και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου)είχαμε την χαρά και την τιμή να επισκεφθούμε την Κυριακή 17 Μαΐου 2015 τους αρχαιολογικούς χώρους και το Μουσείο στο Δίον. Μετά την προβολή του σύγχρονου πολιτιστικού κέντρου των Μακεδόνων, του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Λιτόχωρο και έπειτα των αρχαιολογικώνκαι ιστορικών χώρων της Πύδνας και του Επισκοπικού συγκροτήματος στις Λουλουδιές Κίτρους, σειρά έχει το μεγαλύτερο αρχαιολογικό πάρκο και Μουσείο του Νομού μας.
Στο χώρο του Μουσείου μας υποδέχτηκαν οι αρχαιοφύλακες κα Γκριμούλα Ζωή και ο κος Σπυριδόπουλος Σάββας και μας ενημέρωσαν για τους χώρους του Μουσείου, τα εκθέματα καθώς και τους τρόπους περιήγησης, ενημέρωσης και ξενάγησης με παραδοσιακά, αλλά και τεχνολογικά μέσα (προβολή βίντεο σε ειδικό χώρο, ηχογραφημένη ξενάγηση, ειδικές κατασκευές έκθεσης αντικειμένων κ.α.). Γνωρίσαμε τους χώρους και ενημερωθήκαμε για την εξέλιξή τους από την εύρεση μέχρι τη σημερινή τους μορφή καθώς και για το πολιτιστικό και τουριστικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν.
Κατά την επίσκεψη μας ήταν σε εξέλιξη ειδικό πρόγραμμα επισκέψεων Μουσείων από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η περιοδική έκθεση με τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα οικισμού με αψιδωτά κτίρια της εποχής του Χαλκού στην περιοχή Πηγή Αρτέμιδος του Πλαταμώνα Πιερίας που έφερε στο φως η αρχαιολογική έρευνα που πραγματοποιεί η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας στο πλαίσιο των κατασκευαστικών εργασιών της νέας εθνικής οδού στο συγκεκριμένο σημείο.
Μας χαροποίησε το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου το Μουσείο και οι χώροι παραμένουν κάθε μέρα ανοιχτοί για αρκετές ώρες και τα Σαββατοκύριακα είναι ανοιχτά όλο το χρόνο.Ο αρχαιολογικός χώρος αποτελεί τον πυρήνα ενός συστηματικού αρχαιολογικού πάρκου που παρέχει στους επισκέπτες υπηρεσίες άνετης περιήγησης, πληροφόρησης και αναψυχής.

Συνειδητοποιήσαμε ότι οι συγκεκριμένοι χώροι έχουν υψηλό πολιτιστικό ενδιαφέρον και περιθώρια έρευνας, ανάδειξης και αξιοποίησης μέσα από τησυνεργασία όλων των σχετιζόμενων φορέων και την οργανωμένη και
  συντονισμένη προβολή τους, κάτι που ήδη γίνεται και πρέπει να συνεχίζεται θέτοντας υψηλότερους στόχους.

Περισσότερες εικόνες και πληροφορίες για τα παραπάνω σημεία επίσκεψης της δράσης μας δημοσιεύθηκαν στη σελίδα μας www.facebook.com/pieriaonned .

Ως ΟΝΝΕΔ Πιερίας στο πλαίσιο του «Πρέπει να το δεις!» θα συνεχίσουμε τις επισκέψεις μας σε διάφορα σημεία του Νομού ολοκληρώνοντας τη δράση μας με τη δημοσίευση των εντυπώσεων, συμπερασμάτων και προτάσεών μας με σκοπό την ενημέρωση του κοινού καιτην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πιερίας μας, της φύσης, της ιστορίας και του πολιτισμού της.

 ΟΝΝΕΔ ΠΙΕΡΙΑΣ