Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Την αποδέσμευση των εγγυητικών επιστολών των αγροτών ζητά οι βουλευτής Πιερίας Ζήσης Ζάννας

Την αποδέσμευση των εγγυητικών επιστολών για τη μετάκληση των αλλοδαπών εργατών γης, που έχουν καταθέσει οι αγρότες στην Αγροτική Τράπεζα και σήμερα παρακρατούνται
από την Τράπεζα Πειραιώς ζητά με ερώτησή του που απευθύνεται στους Υπουργούς Οικονομικών και Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Ζήσης Ζάννας.
Ο κ. Ζάννας ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες προτίθενται να προχωρήσουν τα αντίστοιχα υπουργεία ώστε να επιστραφούν τα αντίστοιχα ποσά στους αγρότες, καθώς όπως σημειώνει αυτό δεν έχει γίνει εδώ και τέσσερα χρόνια.
Μάλιστα, ενδεικτικά στο νομό Πιερίας υπάρχουν περίπου 800 δεσμευμένες εγγυητικές επιστολές που στερούν από τους παραγωγούς ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε μια εποχή που πλήττεται ιδιαίτερα το εισόδημά τους.
Πρόκειται για μια ακόμη κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή για την επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, καθώς ήδη έχει καταθέσει ερώτηση για την απλοποίηση της διαδικασίας μετάκλησης των εποχιακών εργατών  γης, αλλά και για την προστασία των παραγωγών από επιτήδειους εμπόρους που δεν είναι ενταγμένοι στο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων και αφήνουν απλήρωτους τους αγρότες.
Η Ερώτηση του Βουλευτή

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
-       Οικονομικών
-       Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας


ΘΕΜΑ:  Δεσμευμένες εγγυητικές αγροτών στην Τράπεζα Πειραιώς
Σύμφωνα με ν. 3886/2005 η διαδικασία μετάκλησης αλλοδαπών εργατών προέβλεπε την έκδοση από τον εργοδότη, εγγυητικής επιστολής ποσού ίσου με τον μηνιαίο μισθό ανειδίκευτου εργάτη και με βάση σχετική ΚΥΑ (12514/11/12-5-2011– ΦΕΚ 826/Β’/12-5-2011) είχε καθοριστεί ότι η ισχύς των εγγυητικών επιστολών διαρκούσε για δεκαοκτώ μήνες.
Αγρότες για την μετάκληση αλλοδαπών εργατών γης εξέδωσαν εγγυητικές επιστολές στην Αγροτική Τράπεζα (πρώην ΑΤΕ Bank) οι οποίες  μεταφέρθηκαν και παραμένουν στην Τράπεζα Πειραιώς, επιβαρύνοντας μάλιστα τους αγρότες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν 15 € ανά 3 μήνες ως έξοδα, παρόλο που προβλεπόταν ότι  με την αποχώρηση του μετακλητού εργάτη και την έξοδο του από την χώρα, θα έπρεπε να αποδεσμευτούν τα ποσά των εγγυητικών επιστολών και να επιστραφούν στους αγρότες πράγμα που δεν έγινε εδώ και περίπου 4 χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μόνο στην Πιερία υπάρχουν περίπου στις 800 δεσμευμένες εγγυητικές επιστολές (περίπου 1000 € ανά εγγυητική).
Επιπροσθέτως θα πρέπει να σημειωθεί ότι με τον νόμο 4018/2011 (τροποποίηση του άρθρου 16 του Ν. 3386/2005) καταργήθηκε η αναγκαιότητα προσκόμισης εγγυητικής επιστολής.
Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:
Σε ποιές ενέργειες πρόκειται να προβούν προκειμένου να αποδεσμευτούν άμεσα οι εγγυητικές επιστολές που εκδόθηκαν από την πρώην ΑΤΕ Βankγια μετακλητούς εργάτες και οι οποίες συνεχίζουν να είναι δεσμευμένες χωρίς λόγο στην Τράπεζα Πειραιώς και να επιστραφούν τα αντίστοιχα οικονομικά ποσά στους αγρότες ;