Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Ζήσης Ζάννας: Άμεση ολοκλήρωση του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων

Ένα καίριο ζήτημα που αφορά τους αγρότες και τη διασφάλιση του εισοδήματός τους θέτει με πρωτοβουλία του ο βουλευτής Πιερίας του ΣΥΡΙΖΑ Ζήσης Ζάννας.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση του Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων που θα προστατεύσει τους παραγωγούς από αφερέγγυους εμπόρους που δεν είναι καταχωρημένοι στο Μητρών και ενώ παραλαμβάνουν έγκαιρα και σε καλή κατάσταση τα καλής ποιότητας προϊόντα δεν είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους και αφήνουν απλήρωτους τους παραγωγούς.
Όπως αναφέρει ο βουλευτής σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το φαινόμενο παρατηρείται έντονο και στην Πιερία και τονίζει ότι πρέπει άμεσα να καθιερωθεί η διαδικασία των παροχών εγγυήσεων από τους εμπόρους και να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις σε όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το νόμο.

Η ερώτηση του βουλευτή Η  

Προς τον κ. Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
ΘΕΜΑ: Εκμετάλλευση αγροτών από αφερέγγυους εμπόρους. Ολοκλήρωση  Μητρώου Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων.
Για μία ακόμη φορά παρατηρήθηκαν στην Πιερία φαινόμενα εμπόρων αγροτικών προϊόντων οι οποίοι άφησαν απλήρωτους παραγωγούς, αν και παρέλαβαν έγκαιρα σε καλή κατάσταση και καλής ποιότητας προϊόντα.
Αγρότες-παραγωγοί παρέδωσαν τα προϊόντα τους σε εμπόρους λαμβάνοντας μικρή προκαταβολή, ωστόσο μετά την πάροδο αρκετών μηνών συνεχίζουν απλήρωτοι. Οι έμποροι επικαλούμενοι διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα το Ρωσικό εμπάργκο, δεν ανταποκρίνονται στην υποχρέωση που έχουν να προχωρήσουν στις εκκαθαρίσεις των οικονομικών εκκρεμοτήτων με τους συνεργαζόμενων με αυτούς παραγωγών.
Η δημιουργία του Μητρώου Εμπόρων Γεωργικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών σύμφωνα το νόμο 3955/20-4-2011 (ΦΕΚ Α' 89)έχει κύριο σκοπό την εμπέδωση της αξιοπιστίας και της ασφάλειας των σχετικών με τα αγροτικά προϊόντα συναλλαγών.
Η καθιέρωση της κατάθεσης εγγυητικής επιστολής από τη μεριά των εμπόρων αγροτικών προϊόντων για την εγγραφή τους στο Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών λειτουργεί ενισχυτικά στη διαφάνεια των συναλλαγών μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων και περιορίζει τα προβλήματα και τις ζημιές που προκύπτουν για τους παραγωγούς και τους υγιείς εμπόρους, όταν δεν τηρούνται οι διαδικασίες ορθής συναλλαγής και ειδικά εκείνη της έγκαιρης εξόφλησης της αξίας των προϊόντων.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1)    Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ενέκυψαν σχετικών με την μη πληρωμή των παραγωγών από τους εμπόρους και κυρίως για την αποτροπή των φαινομένων στο μέλλον και την εξασφάλιση επαρκών εγγυήσεων για την πληρωμή των παραγωγών;

2)    Πως είναι δυνατόν να δραστηριοποιούνται έμποροι αφού ο νόμος προβλέπει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε όσους δεν τηρούν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον Νόμο ή/και ενεργούν πράξεις Γεωργικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών χωρίς να είναι καταχωρημένοι στο Μητρώο.