Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Με Πιερική συμμετοχή η 60η επέτειος για την απελευθέρωση της Κύπρου

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΟΥ ΥΠ.ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΦΥΠ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ



Με Πιερική συμμετοχή η 60ηεπέτειος για την απελευθέρωση της Κύπρου




* ΜΕ ΟΡΑΤΟΡΙΟ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 4ουΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ, ΣΕ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΗΛ.


* ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΥ


* ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο 12ΧΡΟΝΟΣ ΑΙΓΙΝΙΩΤΗΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΜΙΔΗΣ ΓΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ



Την τιμητική της είχε η Κατερίνη και η Πιερία στην πανηγυρική εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 60η επέτειο από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου εναντίον της αγγλικής κατοχής, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.



Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Καταρχήν, για πρώτη φορά στα χρονικά αυτών των εκδηλώσεων, που έχουν καθιερωθεί να γίνονται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχε και κάποιο σχολείο εκτός Θεσσαλονίκης. Αυτό κατέστη γεγονός ύστερα από τις πιέσεις που άσκησε προς την Οργανωτική Επιτροπή ο επί σειρά ετών έχων τη γενική σκηνοθετική επιμέλεια της εκδήλωσης, Κύπριος Σκηνοθέτης Ανδρέα Μιχαήλ.

Συγκεκριμένα, στη φετινή πανηγυρική εκδήλωση ο κ. Μιχαήλ πρότεινε να συμμετάσχει σχολείο από την Κατερίνη, με εμφανή σκοπό βέβαια να προβάλλει την πόλη και ευρύτερα τον νομό, όπως άλλωστε το έχει κάνει πάρα πολλές φορές κατά το παρελθόν στο πλαίσιο εκδηλώσεων που κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορους νομούς της χώρας.


Επιλέχθηκε να συμμετάσχει το 4ο Γυμνάσιο Κατερίνης το οποίο και παρουσίασε αποσπάσματα από ορατόριο του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου, υπό τον τίτλο «Άρωμα απελευθερωτικού αγώνα». Το έργο αυτό διάλεξε, προετοίμασε και σκηνοθέτησε ο Κύπριος Σκηνοθέτης Ανδρέας Μιχαήλ, και παρουσίασαν οι μαθητές και μαθήτριες Π. Γαϊτάνη, Σ. Ευαγγελοπούλου, Π. Ζγιάλτου, Μαρία Ζήκου, Μ. Καζαντζή-Γκότσου, Γ. Καλλιφατίδης, Μ. Καλλιφατίδου, Φ. Μπίλα, Ν. Ντόγκας, Μ. Παντούδη, Θ. Παπαφωτίου, Ε. Παρλίτση, Χ. Σαμαλή και Γ. Σμιλίδης.

Τόσο ο Σκηνοθέτης όσο και οι μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν στην εκδήλωση αλλά και η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του σχολείου, κ. Αιμιλία Ζαχαριάδου, αναμένεται να τιμηθούν από τον Γενικό Πρόξενο του Προξενείου της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Θεσσαλονίκη, Κώστα Ψευδιώτη, σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Κατερίνη, το επόμενο διάστημα.


Μετά την παρουσίαση του ορατορίου από το 4ο Γυμνάσιο Κατερίνης, οι διοργανωτές τίμησαν, μεταξύ των άλλων, και ένα αυθεντικό ταλέντο της Πιερίας, τον 12χρονο Γιάννη Μαλαμίδη. Πρόκειται για μαθητή της 1ης τάξης του Α3 τμήματος Γυμνασίου Αιγινίου, ο οποίος συμμετέχοντας σε εικαστικό διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η Οργανωτική Επιτροπή της Εκδήλωσης, με θέμα την Κύπρο, σχεδίασε ένα εκπληκτικό για την ηλικία του σκίτσο. Τον Αιγινιώτη Γιάννη Μαλαμίδη τίμησε ο εν ζωή Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, Ανδρέας Χαραλάμπους.
Η επιλογή του Γιάννη Μαλαμίδη για να του απονεμηθεί βραβείο πραγματοποιήθηκε ύστερα από αξιολόγηση που έκαναν ειδικοί, αφού, όπως έγινε αργότερα γνωστό, τα έργα όλων των συμμετασχόντων εξετάστηκαν από Επιτροπή Καθηγητών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΚΥΠΡΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΑΝΔΡΕΑ ΜΙΧΑΗΛ

Επιπλέον, μετά το πέρας της εκδήλωσης, σε δείπνο που παρατέθηκε, οι διοργανωτές επεφύλαξαν μια έκπληξη στον Κύπριο Σκηνοθέτη Ανδρέα Μιχαήλ. Πραγματοποίησαν τελετή και τον τίμησαν όχι μόνο για την παρουσία του στην επί σειρά ετών σκηνοθετική επιμέλεια των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη για την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ, αλλά και για την πολύχρονη προσφορά του στον πολιτισμό Ελλάδας και Κύπρου.
Παρόντες στην τελετή ήταν ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σωκράτης Χάσικος, η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, Κύπριοι αγωνιστές της περιόδου 1955 – 1959, εκπρόσωποι αρχών, φορέων, κυπριακών οργανώσεων κ.ά.


60 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ (1955 – 2015)

Στην εκδήλωση για την 60η επέτειο από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα της Κύπρου εναντίον της αγγλικής κατοχής, που διοργανώθηκε από το Γενικό Προξενείο της Κύπρου στη Θεσσαλονίκη και από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας σε συνεργασία με την Ένωση Κυπρίων Βορείου Ελλάδος και την Κυπριακή Εστία Βορείου Ελλάδος, παραβρέθηκε και μίλησε ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σωκράτης Χάσικος.


Επίσης, χαιρετισμούς απηύθυναν η Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, εκπρόσωπος του Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 1959, Ανδρέας Μαϊμαρίδης.
Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, Μέγας Χορηγός της διοργάνωσης ήταν το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν ο Εκκλησιαστικός Τηλεοπτικός Σταθμός «4Ε» καθώς και η Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης «TV-100».