Τρίτη 21 Απριλίου 2015

ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2015- 5Η ΗΜΕΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ (ΚΥΡΙΑΚΗ 19/4/2015) ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΣΚΑΚΙ

 Την Κυριακή 19 Απριλίου 2015 πραγματοποιήθηκε στη Νέα Τραπεζούντα Πιερίας με απόλυτη επιτυχία το ανοιχτό τουρνουά γρήγορου σκακιού (rapid) στα πλαίσια των εκδηλώσεων
«ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2015». Το τουρνουά πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Υψηλάντεια», με τη συνεργασία Συλλόγου μας   Μορφωτικού Ποντιακού Συλλόγου «Αλέξανδρος Υψηλάντης» της Νέας Τραπεζούντας, των Σκακιστικών Συλλόγων της πόλης μας (Σ.Ο. Κατερίνης, Σ.Ο. Π.Κ.Δ. Κατερίνης) και της Ε.Σ.Σ.ΚΕ.ΔΥ.Μ. και θα ληφθεί υπόψη από την Παγκόσμια Σκακιστική Ομοσπονδία για διεθνή αξιολόγηση ELO (FIDE Rapid Ratings).
Χαρακτηριστικό και της φετινής διοργάνωσης στην κατάμεστη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μ.Π.Σ. «Αλέξανδρος Υψηλάντης» της Νέας Τραπεζούντας ήταν η μαζική συμμετοχή από δεκάδες σκακιστές όλων των ηλικιών (118 συνολικά άτομα) από διάφορες περιοχές όπως Γιαννιτσά, Φλώρινα, Βέροια, Πτολεμαΐδα, Ποντοκώμη Κοζάνης, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη, Κατερίνη και Νέα Τραπεζούντα Πιερίας, που μέσα σε μια εξαιρετική ατμόσφαιρα αγωνίστηκαν για τη χαρά της συμμετοχής και τη διάκριση.
Πραγματοποιήθηκαν δύο διαφορετικά τουρνουά με βάση την ηλικία των σκακιστών (για μεγάλους και για μικρούς). Στο πρώτο τουρνουά πήραν μέρος οι σκακιστές ηλικίας από δεκατρία (13) ετών και άνω και στο δεύτερο τουρνουά πήραν μέρος οι σκακιστές ηλικίας από δώδεκα (12) ετών και κάτω, ούτως ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο κίνητρο διάκρισης για όλους και υψηλότερο επίπεδο στις παρτίδες που πραγματοποιήθηκαν. Η μάχη για την κορυφή και στα δύο τουρνουά ήταν σκληρή με αρκετό πάθος αλλά πάντα στα πλαίσια του «ευ αγωνίζεσθαι», αρχή που διέπει το σκάκι ως άθλημα και το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αθλήματα.


Τα δύο τουρνουά πραγματοποιήθηκαν με Ελβετικό σύστημα επτά (7) γύρων, με χρόνο σκέψης για κάθε σκακιστή, δέκα λεπτά για ολόκληρη την παρτίδα και για κάθε κίνηση που ολοκλήρωσε ο παίκτης (από την πρώτη κίνηση), πήρε ακόμη πέντε δευτερόλεπτα (5΄΄) χρόνου σκέψης.


Στο πρώτο τουρνουά (ηλικίας από δεκατρία ετών και άνω) νικητής αναδείχθηκε ο σκακιστής του Ομίλου Σκακιστών ΓιαννιτσώνΣουγκάκης Άνθιμος, δεύτερος τερμάτισε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Πτολεμαΐδας «ο Πτολεμαίος» Θεοδουλίδης Θεόδωρος, ενώ στην τρίτη θέση τερμάτισε ο σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Κατερίνης Μπλέτσιος Διονύσιος. Στο δεύτερο τουρνουά (ηλικίας από δώδεκα ετών και κάτω) νικητής αναδείχθηκε ο σκακιστής της Σκακιστικής Ακαδημίας Πτολεμαΐδας «ο Σκακιστάκος»Παπαδημητρίου Αλέξανδρος.



Κύπελλα απονεμήθηκαν στους τρεις (3) πρώτους νικητές του πρώτου τουρνουά και στον πρώτο νικητή του δευτέρου τουρνουά καθώς επίσης και στις τρεις (3) καλύτερες ομάδες (σκακιστικούς συλλόγους) που προέκυψαν από το άθροισμα των πόντων που συγκέντρωσαν οι δύο καλύτεροι σκακιστές κάθε ομάδας από το κάθε ένα από τα δύο τουρνουά. Νικήτρια ομάδα του τουρνουά αναδείχθηκε ο Σκακιστικός Όμιλος Κατερίνης, στην δεύτερη θέση τερμάτισε η Σκακιστική Ακαδημία Πτολεμαΐδας «ο Σκακιστάκος» ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Σκακιστικός Όμιλος Πτολεμαΐδας «ο Πτολεμαίος».
Η μεγάλη συμμετοχή σκακιστών ΚΑΙ της φετινής διοργάνωσης αποτελεί προϊόν του αυξημένου κύρους που απέκτησε με πολύ κόπο στη διάρκεια του χρόνου το σκακιστικό τουρνουά «Υψηλάντεια», χάρη στην αγάπη των ανθρώπων του  συλλόγου μας  και των σκακιστικών συλλόγων της Πιερίας.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλους όσους συμμετείχαν (σκακιστές, συνοδούς, προπονητές, διαιτητές κλπ.) και ευελπιστούμε να ξαναβρεθούμε του χρόνου τέτοιες μέρες ξανά στη Νέα Τραπεζούντα.