Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η ΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΗ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΝΑΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

 ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΚΥΡΙΑΚΗ» ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ : Ο πνευματικός αγώνας και η κατανυκτική
ευχή του Μεγάλου Ασκητού και διδάχου της Αγίας μας Εκκλησίας Όσίου Εφραίμ του Σύρου.

 ΜΙΛΗΣΕ Η ΟΣΙΟΛΟΓΙΩΤΑΤΗ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΕΦΡΑΙΜ, ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΝΑΧΗ.


Στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύλλογος «Κυριακή» το Σάββατο 21 Μαρτίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα η Γερόντισσα Αικατερίνα σε μία ομιλία πραγματική Μυσταγωγία  της Μ. Τεσσαρακοστής, με γλαφυρό τρόπο παρέθεσε στους ακροατές τα υψηλά θεολογικά νοήματα και το σκοπό του πνευματικού αγώνα της περιόδου αυτής μέσα από την ευχή του Οσίου Εφραίμ.  
Στην αρχή της ομιλίας της η Γερόντισσα αναφέρθηκε στο βίο και τα έργα του Οσίου Πατρός ημών Εφραίμ του Σύρου και στη συνέχεια ανέλυσε λέξη, λέξη  την χαριτόβρυτη  και κατανυκτική ευχή του Οσίου Εφραίμ:
«Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου,
πνεῦμα ἀργίας, περιεργείας, φιλαρχίας καί
ἀργολογίας μή μοι δῷς…»,
που ακούγεται κατά την διάρκεια της Μ. Τεσσαρακοστής όπως η ίδια ανέφερε, περίπου «500 φορές».

Υψηλού θεολογικού περιεχομένου η ομιλία, με πλήρη Αγιογραφική και Πατερική τεκμηρίωση που όμως ήταν κατανοητή από όλο το ακροατήριο, λόγω του ότι δεν ήταν μια θεωρητική μόνο εργασία αλλά καθρέπτιζε το βίωμα της ομιλούσης και την πολυετή πνευματική της πείρα, επιβεβαιώνοντας και έτσι του «λόγου το αληθές». Στο τέλος  μετά από αυτή την επαφή  και τη γεύση με την ασκητική και νηπτική παράδοσης της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας  όλοι, κατά γενική ομολογία, έφυγαν ωφελημένοι και πιο πλούσιοι πνευματικά.  
Πριν από την ομιλία της Καθηγουμένης η χορωδία του Ι. Ν. Αγίου Χαραλάμπους υπό την Διεύθυνση του κ. Γεωργίου Γκούνα έψαλε ύμνους της Μεγάλης Σαρακοστής δίνοντας το δικό της τόνο στην εκδήλωσή.