Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΚΑΘΑΡΟΣ ΔΗΜΟΣ Ή «ΦΤΗΝΗ» ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΜΕ ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ

 Σχετικά με το απόλυτα συκοφαντικό δημοσίευμα συμβούλου μείζονος αντιπολίτευσης, που αφορά τον ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό αποκομιδής των σκουπιδιών από ιδιώτες, επισημαίνουμε τα εξής:


1.                  Οι Δήμοι της Χώρας με ανατεθείσα την υπηρεσία καθαριότητας σε ιδιώτες, ετήσιου προϋπολογισμού άνω των 1.000.000 + ΦΠΑ ευρώ, και όχι των 850.000 + ΦΠΑ όπως είναι του Δήμου μας, είναι οι περισσότεροι τουριστικοί. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους εξής:

-          Δήμος Θήρας, με ετήσιο προϋπολογισμό 1,3 εκ. ευρώ (ΑΔΑ: Β43ΡΩΡΝ-5ΧΩ)
-          Δήμος Ρεθύμνου με ετήσιο προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ για την τριετία 2012-2015 (Αρ. Πρωτ. 21746/27-08-12)
-          Δήμος Χερσονήσου με ετήσιο προϋπολογισμό 3,1 εκ. ευρώ (ΑΔΑ: 457ΡΩΗΜ-0Λ4 για τον διαγωνισμό 2011) και 9,3 εκ. ευρώ για την τριετία 2015 – 2018 (Αρ. Πρωτ. 2324/06-02-2015)
-          Δήμος Κασσάνδρας με συνολικό προϋπολογισμό πενταετίας 16,2 εκ. ευρώ (ΑΔΑ: ΒΛ4ΡΩΕΘ-89Ψ),
-          Δήμος Ρόδου με συνολικό προϋπολογισμό  8,1 εκ. ευρώ για 2,5 χρόνια (ΒΕΔ0Ω1Ρ-ΤΣΣ)
-          Δήμος Έδεσσας με συνολικό προϋπολογισμό 2,6 εκ. ευρώ για 3 χρόνια (Αρ. Πρωτ. 3465/11-02-2015)



2.                  Οι βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης, ως απόδειξη της εμπειρίας και της ποιότητας της παροχής των υπηρεσιών,αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό - επί ποινή απαραδέκτου - από την κοινοτική νομοθεσία (άρθρο 48 οδηγίας 2004/18/ΕΚ) που έχει ενσωματωθεί στο εσωτερικό δίκαιο (άρθρο 46 του Π.Δ. 60/2007).Όλοι οι διαγωνισμοί που αναφέρουμε παραπάνω προβλέπουν την προσκόμιση βεβαιώσεων καλής εκτέλεσης ισάξιου τουλάχιστο έργου, που εκτείνονται ακόμα και στο σύνολο της τελευταίας πενταετίας, ενώ ο Δήμος μας ζητά δύο τέτοιες βεβαιώσεις καλής εκτέλεσης των τα δύο τελευταία έτη.
Ας μας αναφέρει, όμως, η αντιπολίτευση τι ακριβώς θέλει:
Να ξαναζήσουμε τα καλοκαίρια του 2012, 2013 και 2014;
Να ζούμε όλοι σε ανθυγιεινό περιβάλλον;
Να υποδεχόμαστε τους επισκέπτες σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο;
Ή μήπως θέλει σκουπιδιάρες επικίνδυνες για τους εργαζόμενους;
Σκουπιδιάρες «σαπάκια»που στάζουν τοξικές ουσίες;
Σκουπιδιάρες που παθαίνουν διαρκώς βλάβες και παροπλίζονται;
Αποκομιδή με φορτηγά και καρότσες;
Δυστυχώς, τα εννέα απορριμματοφόρα του Δήμου μας είναι απαρχαιωμένα, ετών κατασκευής από 1979 έως 2004. Τα περισσότερα από αυτά πρέπει να αποσυρθούν διότι είναι κινούμενοι «χάροι». Στην υπηρεσία καθαριότητας εργάζονται δύο μόνιμοι υπάλληλοι και ενισχύεται από έκτακτο προσωπικό.
Η άθλια αντιμετώπιση, από πλευράς της απελθούσας δημοτικής αρχής, των ζητημάτων καθαριότητας ειδικά των τουριστικών περιοχών, αποτελεί ασέβεια στις αρετές του μαγευτικού τουριστικού μας Δήμου.
Η αδιαφορία και η ανικανότητα που επέδειξε στην αποκομιδή των σκουπιδιών είχε ως συνέπεια τη δυσφήμιση της περιοχής μας και τη μείωση της επισκεψιμότητας.
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, για όσους ελάχιστους ενδεχομένως παρασύρθηκαν από το δημοσίευμα, αναφέρουμε ότι ο διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για τηνκαθαριότητα περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Λιτοχώρου και Ανατολικού Ολύμπου, που είναι αυξημένης τουριστικής προσέλευσης.

Η αποκομιδή προβλέπεται να γίνεται με οκτώ σύγχρονα απορριμματοφόρα αντιρρυπαντικής τύπου Euro 5 τουλάχιστο (έτος κατασκευής 2007 και νεότερα) με αυξημένα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους, τοποθέτηση καινούργιων κάδων και πλύσιμο αυτών ανά 15 ημέρες.

Για τη σωστή εκτέλεση του έργου, έχουμε θέσει όρους για την ασφαλή εργασία των υπαλλήλων και αυστηρές ποινικές ρήτρες σε περίπτωση παράβασης των όρων.

Παράλληλα, ενεργοποιούμετην ανακύκλωση χάρτου, αλουμινίου και πλαστικού, με τοποθέτηση 220 μπλε κάδων σε όλο το Δήμο μας και την ανακύκλωση γυαλιού, με τοποθέτηση τουλάχιστο 30 ειδικών κάδων (καμπάνες) σε κομβικά σημεία τουριστικών επιχειρήσεων και σε μεγάλης δυναμικότητας ξενοδοχεία.

Η τιμή εκκίνησης του ανοιχτού διαγωνισμού είναι 850.000 ευρώ συν ΦΠΑ, τη στιγμή που το έτος 2014 η καθαριότητα κόστισε στο Δήμο μας και στη ΔΕΑΔΟ, ως αρωγό, συνολικά περίπου 1.200.000 ευρώ, …. χωρίς να υπάρχει καθαριότητα.

Τα τεύχη του διαγωνισμού ελέγχθηκαν από τον υπάλληλο του Δήμου μας Κωνσταντίνο Στρογγύλη, χημικό μηχανικό και από τη νομική σύμβουλο του Δήμου μας Αθηνά Χατζή για ενδεχόμενες νομικές ατέλειες που θα οδηγούσαν το διαγωνισμό σε ακύρωση.

Τονίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη οφειλές σε δημότες μας που παρείχαν υπηρεσίες στην καθαριότητα του Δήμου ανασφάλιστοι με προφορική πρόσληψη από τον σύμβουλο – συντάκτη του δημοσιεύματος, οι οποίοι ήρθαν και διαμαρτυρήθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο. Μάλιστα οι δύο είναι ΑΜΕΑ.

Όλα όσα αναφέρονται είναι συκοφαντίες και κακεντρέχειες, για τις οποίες η δημοτική αρχή προετοιμάζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Προφανώς ο συντάκτηςδεν θέλει την επιτυχία της νέας δημοτικής αρχής στον τομέα της καθαριότητας, διότι ο ίδιος απέτυχε παταγωδώς.

Απορίας άξιο το ότι το δημοσίευμα αυτό γράφτηκε από ένα μόνο μέλος της μείζονος μειοψηφίας.Το θράσος του «Νέστορος» της καθαριότητας περισσεύει.Άραγε υιοθετούν τα γραφόμενα και τα λοιπά μέλη της, που απολάμβαναν τα όμορφα σκουπίδια στις παραλίες μαςγια αρκετά καλοκαίρια, αποτέλεσμα της … περίτεχνης διαχείρισης της υπηρεσίας καθαριότητας ή ο καθένας γράφει ό,τι του κατέβει;

Δημοκρατία έχουμε άλλωστε…